Takaamme, että siitä tulee maailman nykyaikaisin ja turvallisin. Tämä projekti on antanut voimakkaan sysäyksen maidemme välisen yhteistyön kehitykselle. Hanhikivi-projekti merkitsee ainakin 100 vuotta yhteistyötä. Atomienergia-alan yhteistyösopimuksen allekirjoittaminen on tärkeä tapahtuma.
Venäjä ja Suomi allekirjoittivat eilen hallituksenvälisen sopimuksen, joka koskee yhteistyötä atomienergian käytössä. Edellinen sopimus päättyi vuonna 2004.
Rosatomin osuus projektissa on 34 %. Projekti on mielestämme niin houkutteleva, että aiomme sijoittaa siihen omia varojamme, sanoi Sergei Kirijenko. Hän muistutti, että Hanhikivi-osakkaat ovat sitoutuneet auttamaan sponsorien etsimisessä.
Olemme neuvotelleet mm. Vneshekonombank-pankin kanssa. Pankki on kiinnostunut projektista ja harkitsee lainan myöntämistä. Hanhikiven voimalan projekti voitti mm. Venäjän hallituksen järjestämän maan hyvinvointirahaston vapaiden varojen sijoituskilpailun. Budjettirahaa on sijoitettava turvallisiin projekteihin. Lopullinen päätös tehdään suomalaisten osakkaiden kanssa.
Uusi voimala otetaan käyttöön vuonna 2024. Projekti vastaa IAEA- ja EUR-normeja ja Suomen turvallisuusvaatimuksia. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2015. Median mukaan projektin arvo on 6,5 miljardia dollaria. Fennovoiman osuus on 1,6 miljardia. Loput kustannukset maksaa Rosatom.