Sivut

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Ukrainan parlamentille jätettiin esitys Nato-jäsenyydestä

Ukrainan parlamenttiin on tänään jätetty lakimuutosesitys maan liittymisestä puolustusliitto Natoon, verkkolehti Lenta.ru uutisoi. Lakimuutoksen teksti on julkaistu parlamentin kotisivuilla.
Muutosesitys koskee kansallisen turvallisuuden lakia ja sen kuudenteen pykälään esitetään lisättäväksi kohta ”Euroatlanttiseen yhteisöön integroitumisesta”. Lain kahdeksanteen pykälään, jossa määritellään valtion turvallisuuspolitiikan peruslinjauksia, esitetään puolestaan lisättäväksi kohta Naton jäsenyyden hakemisesta. Samalla lain 11. pykälästä esitetään poistettavaksi määritelmä ”Ukraina on liittoumiin sitoutumaton valtio”.
Lakimuutosesityksen takana ovat aiemmin oppositiossa olleen Batkivishina-puolueen kansanedustajat Aleksandr TshornovolenkoValentin Koroljuk ja Boris Tarasjuk. Viimeisin on aiemmin toiminut Ukrainan Nato-lähettiläänä ja myöhemmin ulkoministerinä. Ukrainan helmikuun lopussa muodostetussa nykyisessä hallituksessa Tarasjukilla on varaministerin salkku vastuualueenaan eurointegraatio.
Ukraina on aiemmin ollut aktiivinen Nato-yhteistyön kehittäjä presidentti Viktor Justshenkon hallintokaudella.

Ei kommentteja: