Sivut

tiistai 21. tammikuuta 2014

    YK taipui lännen painostukseen: Iranilta evättiin kutsu Syyrian kriisiä koskevaan Geneve-kokoukseen

    YK veti pois kutsunsa Iranille 22. tammikuuta järjestettävään Geneve-2 kokoukseen sen jälkeen kun Syyriassa operoiva lännen tukema oppositioryhmä SNC uhkasi vetäytyä kokouksesta mikäli Iranin edustajat ovat läsnä. Venäjä on vaatinut Iranin osallistumista, mutta Yhdysvallat on vastustanut ajatusta.
    Lähteet: PressTV, RT, RIA Novosti
    Toimittaja: Janus Putkonen
    21.1.2014, Verkkomedia.org

     
    YK taipui lännen painostukseen: Iranilta evättiin kutsu Syyrian kriisiä koskevaan Geneve-kokoukseen
    YK:n tiedottaja ilmoitti maanantaina, että pääsihteeri Ban Ki-moon on vetänyt takaisin kutsunsa, joka oli esitetty Iranille osallistumisesta pitkään odotettuun "kaikkien osapuolien Syyria-konferenssiin".
    Pääsihteerin kerrottiin edelleen toivovan, että Iran liittyisi globaaliin konsensukseen, joka on ryhmittymässä Geneve-konferenssissa. Ilmoituksen jälkeen Syyrian johtava oppositioliike SNC ilmoitti osallistuvansa konferenssiin.
    Aiemmin maanantaina SNC (Syrian National Council) oli antanut klo 19 asti maanantaina aikaa sulkea Iran pois Geneve-konferenssista tai muussa tapauksessa SNC olisi boikotoinut neuvotteluja.
    Oppositioryhmä ilmoitti, että se hyväksyisi Iranin osallistumisen ainoastaan siinä tapauksessa, että Iran vetäisi joukkonsa, sitoutuisi Geneve-1 -kokouksen päätöslauselmaan ja ilmoittaisi valmiutensa hyväksyä sitovasti Geneve-2 -kokouksen tuloksen. SNC:n ennakkoehdot ilmoitti Anas Abdah, joka on ryhmittymän poliittisen komitean jäsen.
    Iran on Syyrian hallinnon tärkein tukija ja Teheranin osallistuminen neuvotteluihin on aiheuttanut kuumana käyneitä keskusteluja koko kokouksen valmistelujen ajan.

     

     
    Iran ilmoitti valmiutensa osallistua kokoukseen siinä tapauksessa, ettei mitään ennakkoehtoja aseteta. Useat maat, kuten Yhdysvallat, ovat kuitenkin vaatineet Teherania hyväksymään ennakkoon mahdollisuuden, että Syyriaan tultaisiin asettamaan yliajan hallinto, joka suistaisi Assadin vallasta.
    Moskova on vastustanut kiivaasti Iranin sulkemista pois Geneve-kokouksesta. Venäjän näkemyksen mukaan Teheranin sulkeminen kokouksesta olisi "anteeksi antamaton virhe".  "He, jotka kyseenalaistavat tämän tarpeen eivät selvästikään ole kiinnostuneita reilusta päätöksestä Syyrian kriisiin," kommentoi asiaa Venäjän YK-lähettiläs Vitaly Tsurkin maanantaina turvallisuusneuvoston kokouksessa.
    Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvaili Syyria-konferenssia ilman Irania olevan tekopyhää ajattelua.
    "Tilanne on epäterve, näin minä ajattelen. Jo alusta alkaen me olemme alleviivanneet tarvetta kutsua konferenssiin kaikki maat, jättämättä ketään pois, jotta vaikutuskyky tilanteeseen menee kuten puhutaan," Lavrov sanoi. Hän toisti näkemyksensä, jonka mukaan on selvää, että Iran erityisesti omaa intressin Syyrian tilanteen ratkaisuun ja alueen vakauteen.
    Iranille sunnuntaina esitetty kutsu saapua kokoukseen käynnisti hurjan vastalausemyrskyn Yhdysvaltain, Saudi-Arabian, Britannian ja Ranskan toimesta. Yhdysvaltain hallinto esitti heti ennakkoehtoja Iranin osallistumiselle vaatien Teherania taipumaan Geneve-päätöslauselmiin jo ennakolta. Iran tyrmäsi sille esitetyt ennakkoehdot ja sanoi olevansa valmis neuvotteluihin puhtaalta pöydältä.

     
    Lähteet:

    Ei kommentteja: