Sivut

tiistai 28. tammikuuta 2014

HERSCHEL LÖYTÄÄ VESIHÖYRY SPEWING CERES

Taiteilijan näkemys Ceres.  Credit: ESA.
Taiteilijan näkemys Ceres. Credit: ESA.
Kanssa Dawn avaruusalus nyt menossa kohti planetoidiksi / asteroidi Ceres, operaatio on yhtäkkiä mennyt vieläkin kiehtova. Herschel-satelliitin havaintoja on löytänyt vesihöyryn ympäri Ceres, ja höyry voitaisiin peräisin veden savupilviä - aivan kuten ne, jotka ovat Saturnuksen kuu Enceladus - tai se voi olla cryovolcanism päässä kuumien lähteiden tai jäisellä tulivuori.

"Tämä on ensimmäinen kerta, vesihöyry on yksiselitteisesti havaittu Ceres tai muuta esinettä asteroisivyöhyke ja todistaa samalla Ceres on jäinen pinta ja ilmapiiri", sanoi Michael Küppers EKT Espanjassa, johtaa tekijän paperi Nature-lehdessä.
Ceres voidaan katsoa olevan hieman identiteettikriisi, ja tämä uusi löytö voisi mutkistaa asioita entisestään. Kun se havaittiin vuonna 1801, tähtitieteilijät mielestä se oli planeetta, joka kiertää Marsin ja Jupiterin välissä. Myöhemmin muut elimet, joilla on samanlaiset kiertoradat todettiin, merkintä oivaltaminen aurinkokuntamme vyön asteroidien.
Ceres vedonneet suurimpana asteroidi meidän aurinkokuntamme, mutta vuonna 2006, Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni luokiteltu Ceres kuin planetoidiksi koska sen suuri koko.
Mutta nyt voisi Ceres myös komeetta kaltainen ominaisuuksia? Herschel tutkijat sanovat yksinkertaisin selitys vesihöyryn tuotanto on sublimoimalla, missä jäätä lämmitetään ja muuttuu suoraan kaasuksi, vetämällä pölystä sen kanssa, ja altistaa tuore jää alle ylläpitämään prosessia. Näin comets toimi.
Ceres on noin 950 km (590 mailia) halkaisijaltaan. Paras arvaus on Ceres koostumus on, että se on kerrostunut, ehkä kivinen ydin ja jäinen ulkovaippa. Ice oli teorian olemasta Ceres mutta ei ollut havaittu lopullisesti, kunnes nyt.
Tämä kaavio osoittaa vaihtelua intensiteetti veden imeytymistä havaitaan signaali Ceres jonka Herschel-satelliitin havaintoja 6. maaliskuuta 2013.  Credit: ESA.
Tämä kaavio osoittaa vaihtelua intensiteetti veden imeytymistä havaitaan signaali Ceres jonka Herschel-satelliitin havaintoja 6. maaliskuuta 2013. Credit: ESA.
Herschel käytti pitkälle infrapuna visio HIFI väline nähdä selkeä spektrisignatuura vesihöyrystä. Mutta mielenkiintoisesti, Herschel ei nähnyt vesihöyryä joka kerta se näytti. Oli vaihtelut vesisignaalin aikana planetoidiksi n 9 tunnin kiertoajan. Teleskooppi vakoilla vesihöyryn neljä eri kertaa, kerran ei ollut allekirjoitusta. Tähtitieteilijät päätellä, että lähes kaikki vesihöyryn nähtiin olevan peräisin vain kaksi täplää pinnalla.
Vaikka Herschel ei pystynyt tekemään ratkaistu kuva Ceres, joukkue on voinut saada vedenjakelua lähteistä pinnalla.
"Arvioimme, että noin 6 kg vesihöyryä tuotetaan sekunnissa, tarvitaan vain pieni murto-osa Ceres katetaan vesijäätä, joka yhdistää hienosti kaksi paikallista pinnan ominaisuuksia olemme havainneet", kertoo Laurence O'Rourke, päätutkija Herschel asteroidi ja komeetta havainto ohjelma nimeltä Mach-11, ja toinen kirjailija paperille.
Kaksi säteilevät alueet ovat noin 5% tummempi kuin keskimäärin Ceres. Koska tummempi alueet pystyvät imevät enemmän auringonvaloa, ne ovat sitten todennäköisesti lämpimin alueilla, mikä tehostaa sublimaatio pienten altaiden vesijäätä joukkue sanoi.
Ne lisäsivät, että tämä uusi havainto saattaa olla merkittäviä vaikutuksia ymmärrystämme kehitys Solar System.
"Herschel löytö vesihöyryn outgassing Ceres antaa meille uutta tietoa siitä, miten veden jaetaan Solar System", sanoo Göran Pilbratt ESAn Herschel Project Scientist. "Koska Ceres muodostaa noin viidenneksen kokonaismassan asteroisivyöhyke, tämä havainto on tärkeä paitsi tutkimuksessa pienten aurinkokunnan yleensä, mutta myös oppia lisää alkuperä vettä maapallolla."
Dawn on määrä saapua Ceres keväällä 2015 vietettyään yli vuosi kiertävät suuri asteroidi Vesta. Dawn antaa meille lähinnä tarkastella ainiaan Ceres pinta ja tarjota enemmän tietoa tämän viimeisimmän havainnon.
"Meillä avaruusalus matkalla Ceres, joten meidän ei tarvitse odottaa kauaa saadakseen lisää yhteydessään kiehtovan seurauksena suoraan lähteestä itse", sanoi Carol Raymond, sijainen päätutkija Dawn. "Dawn kartoittaa geologia ja kemia pinta korkealla resoluutiolla, paljastaen prosesseja, jotka ajavat outgassing toimintaa."

Lähteet:  ESA ,  NASA ,  Nature
Artikkelin kirjoittaja Nancy Atkinson perin lähetetty Universe Today
Sinulle suositeltuja

Ei kommentteja: