Sivut

maanantai 27. tammikuuta 2014

Yhdysvallat tukee virallisesti Ukrainan mielenosoittajia - 200 poliisia ja mielenosoittajaa haavoittunut

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry ilmoitti maansa olevan edelleen Ukrainan mielenosoittajien tukena ja että Washington työskentelee liittolaistensa kanssa pysäyttääkseen turvajoukkojen sekä hallituksen vastustajien väliset väkivaltaisuudet Ukrainan pääkaupungissa Kievissä.
Lähteet: RIA Novosti, PressTV, RT News
Toimittajat: LN, Janus Putkonen
26.1.2014, Verkkomedia.org

 
Yhdysvallat tukee virallisesti Ukrainan mielenosoittajia - 200 poliisia ja mielenosoittajaa haavoittunut
Kymmenittäin mielenosoittajia ja mellakkapoliiseja on loukkaantunut väkivaltaisuuksissa, jotka syntyivät Ukrainan hallituksen alkaessa säätää lakeja jotka rajoittavat huomattavasti mielenosoitusten pitämistä. Ulkoministeri Kerryn mukaan Yhdysvallat pyrkisi kuitenkin ratkaisemaan tilanteen rauhanomaisesti.
Ukrainan hallituksen vastustajien mukaan levottomuuksissa on kuollut viisi mielenosoittajaa, mutta viranomaiset ovat vahvistaneet vain kahden mielenosoittajan kuolleen.
Ukrainan Presidentti Viktor Yanukovych on ilmoittanut harkinneensa armahtavansa pidätetyt poliittiset aktivistit ja järjestävänsä hallituksen tärkeimmät ministerit uudelleen.

 
Kymmeniä poliiseja on loukkaantunut mielenosoitajien harjoittaman väkivallan kohteena: 

 
Schwarzenegger tukee - Medvedev vaatii Ukrainan itsemääräämisoikeutta
Arnold Schwarzenegger tukee pidätettyjä Ukrainen hallitusta vastustavia mielenosoittajia. Entinen Kalifornian kuvernööri toivotti seuraavan viestin youtube-videossaan: "Tahdon lähettää viestin Ukrainaan jossa toivotan heille onnea heidän rauhanomaisessa taistossa demokratian ja vapauden puolesta".
Moskovan viranomaiset syyttävät länsimaita liiasta puuttumisesta Ukrainan ja Venäjän välisiin suhteisiin ja tuskin katsovat Schwarzeneggerin rohkaisua hyvällä.
Venäjän pääministeri Dmitry Medvedev ilmoitti Moskovan haluavan taata, etteivät ulkomaat "riistäisi Ukrainan itsemääräämisoikeutta".

 

 
Protesteja viranomaisia vastaan
Kiovan mielenosoitukset laajenivat lauantaina kun väkijoukko saartoi Ukrainan polttoaine- ja energiaministeriön. Oppositiojohtaja ilmoitti, että mielenosoittajat ovat vallanneet talon. Alexander Danilyukin mukaan ministeriön vartijat olivat vältelleet väkivaltaista yhteenottoa.
Oppositiojohtaja uhkasi, että väkijoukot tulevat jatkamaan keskeisten valtiollisten toimintojen estämistä. RIA Novostin mukaan lyömäasein varustautuneet protestoijat olivat tunkeutuneet rakennukseen, mutta sisääntulotiet oli lukittu ja tukittu.
Maan energiaministeri Eduard Stavinsky vakuutti kuitenkin, että ministeriö toimii edelleen normaalisti. Päivää aiemmin perjantaina protestoijat olivat hyökänneet maatalousministeriöön.
Sunnuntaina saadun tiedon mukaan (RT News) yli 200 poliisia ja mielenosoittajaa on loukkaantunut väkivaltaisuuksien aikana. Ukrainan armeija on kuitenkin toistaiseksi luvannut pysytellä ulkona tapahtumista, asiasta ilmoitti maan puolustusministeri Pavel Lebedev.

 
Mielenosoittajat valtasivat poliisien tukikohdan
PressTV raportoi mielenosoittajien syrjäyttäneen poliisien erikoisjoukot Ukrainian House -nimisessä messuhallissa, jossa poliisi piti tukikohtaa Kievin keskustassa. Poliisin on kerrottu vetäytyneen välttääkseen jännitteen syntymistä.
Ukrainan valtiollisen television mukaan vetäytyviä poliiseja oli 200. Opposition johtohahmo Vitali Klitschko oli tapahtumien kulussa paikalla mukana ja vahvistaa tiedon rakennuksen valtaamisesta.
Yölliset väkivaltaisuudet rakennuksessa puhkesivat kun opposition johto vannoi jatkavansa mielenosoituksia siitä huolimatta että presidentti Yanukovych oli valmis lopettamaan kriisin ja tekemään myönnytyksiä.
Yanukovych tarjosi pääministerin paikkaa entiselle talousministerille Arseny Yatsenyukille ja tarjosi varapääministerin virkaa Klitschkolle. Presidentti on valmis myös muuttamaan perustuslakia vähentääkseen presidentin vaikutusvaltaa.

 
Lähteet:

Ei kommentteja: