Sivut

perjantai 17. tammikuuta 2014

Yhdysvaltain MIT kumoaa syytteet Syyrian armeijan osuudesta kaasuiskuun


MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) uusi selvitys kyseenalaistaa Yhdysvaltojen väitteet siitä, että Syyrian armeija olisi käyttänyt kemiallisia aseita elokuussa 2013. 

Kaasuiskussa käytettyjen rakettien lentorata oli liian lyhyt, joten niiden laukaisu ei voinut tapahtua armeijan hallussa olevilta alueilta. 

Julkaistu raportti on nimeltään ”Possible implications of faulty US technical intelligence”, jonka tutkijoina toimivat entinen YK:n asetarkastaja Richard Lloyd sekä MIT:n professori Theodore Postol. 

Selvityksessään he tarkastelivat kantorakettien rakennetta sekä lentoratoja niiden kantokuorman perusteella. 

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että iskussa käytetyn sariinin laukaisu ”ei voinut tapahtua hallituksen valvoman Itä-Ghoutan ”sydämestä” tai sen reunalta, kuten Valkoisen talon 30.8.2013 julkaisemassa tiedustelukartassa esitetään.” 

Matemaattisiin laskelmiin perustuen Lloyd ja Postol arvioivat, että rakettien aerodynamiikan ansiosta niiden kantomatka ei voinut olla 2 kilometriä pidempi. 

Havainnollistaakseen päätelmiään tutkijat liittivät mukaan Valkoisen talon kartan, joka jäljitteli Syyrian armeijan ja opposition hallussa pitämiä alueita. Rakettien ampumaetäisyyksien ja joukkojen sijoittumisen perusteella voidaan todeta, että kaikki mahdolliset 2 kilometrin säteellä olevat laukaisualueet olivat kapinallisten hallitsemia. 

Lähde: Al Alam 

Toimittaja: Ville Kyrönlahti 

16.1.2014, Verkkomedia.org 

Ei kommentteja: