Sivut

perjantai 10. tammikuuta 2014

  • Fw: [Kom-uutiset] Irakilainen shiiajärjestö varoittaa Riadia kostotoimista Saudi-Arabian Irakissa johtaman väkivallan vuoksi‏

9.1.2014
Vast.ott.: Kalevi Wahrman
 
Irakilainen shiiajärjestö Asa'ib Ahl al-Haq on kehottanut Saudi-Arabiaa lopettamaan tukensa terroristijoukkioille Irakissa ja varoittanut, että puuttuminen Irakin sisäisiisin asioihin johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin Riadille.

Saudi-Arabian pitäisi tietää rajansa, sanoi Asa'ib Ahl al-Haqin pääsihteeri Qais al-Khazali keskiviikkona.

Hän totesi Saudi-Arabian ottaneen tehtäväkseen tukea al-Qaida -sidonnaisia joukkioita Irakissa ja sanoi Saudi-Arabian kutovan hämähäkinverkkojaan alueella. Suhtaudumme erittäin vakavasti Riadin sekaantumisen Irakin sisäisiin asioihin, hän sanoi ja korosti Saudi-Arabian tulevan vielä yllättymään törmätessään rajoihin, joita se ei ole koskaan ajatellut.

Khazali sanoi, että Saudi-Arabia on vastuussa terroristien toiminnan suunnittelusta ja terrori-iskujen tekemisestä Irakissa.

Irakin Teheranin suurlähettiläs Mohammad Majid al-Sheikh totesi tiistaina FNA-uutistoimistolle antamassaan lausunnossa, että tietyt alueen arabimaat ovat vastuussa viimeisimmästä terrorismiaallosta Irakissa ja korosti Nouri al-Malikin hallituksen vakavaa suhtautumista ja päättäväisyyttä terrorismin torjumisessa.

Terroristit, jotka ovat tulleet Irakiin Syyrian sodan vuoksi, ovat Irakin kansan vihollisia ja Irakin hallitus suhtautuu syntyneeseen tilanteeseen kaikella vakavuudella ja kiittää Jumalaa hallituksen tässä taisteluissa saavuttamista voitoista.

Hän sanoi tiettyjen arabihallitusten olevan tärkeimpiä militanttien tukijoita Irakissa ja totesi, että niillä on olennainen merkitys terrorismin leviämisessä Irakista Syyriaan.

Bagdadin turvallisuuslähteet kertoivat sunnuntaina, että Saudi-Arabia on palkannut ja rahoittanut al-Qaida -sidonnaisen ISIL-jräjestön (Irakin ja Levantin islamilainen valtio) käymää sotaa Irakin shiiahallitusta vastaan.

Irakilainen kansanedustaja Ahmed al-Alwani on pidätetty syytettynä terrorismista sen jälkeen kun häneen kotiinsa tehdyn ratsian yhteydessä tapahtuneessa yhteenotossa kuoli ainakin kuusi ihmistä. Samoin al-Anbarin maakunnan Dulaim-heimon päällikkö Ali al- Sulaiman on asetettu syytteeseen tien avaamisesta poliittiselle terrorismille ja Saudi-Arabian tukemalle sodalle, ertoi Bagdadin maakunnan aluekomitean turvallisuusneuvoston johtaja Saad al-Matlabi palestiinalaiselle al-Manar viikkolehdelle.

Vastaavasti Libanonin islamilainen vastarintaliike on myös varoittanut murskaavan vastauksen antamisesta Saudi-Arabian osallistumiselle viimeisimpiin pommi-iskuihin Libanonissa.

Saudi-Arabian tukemat Abdullah Izzam -prikaatit ovat ilmoittaneet olevansa vastuussa Iranin Beirutin suurlähetystöön marraskuussa tehdystä hyökkäyksestä, joka vaati kaksikymmentäviisi ihmisuhria, heidän joukossaan Iranin kulttuuriattasea Ebrahim Ansari. Tämän tapahtuman jälkeen yhteydet tämän terroristijärjestön johtajana toimivan Saudi-Arabian kansalaisen Majed al-Majedin ja Riadin tiedustelupäällikkö prinssi Bandar bin Sultanin välillä tulivat julkisuuteen.

Bagdadin turvallisuuslähteet kertoivat uutistoimisto FNA:lle, että pommi-iskun Iranin Beirutin suurlähetystöön teki Saudi-Arabian tiedustelukoneiston ohjaamana Majedin johtama terroristiryhmä.

Lähteet huomauttivat Saudi-Arabian epäonnistuneen tukiessaan terroristien toimintaa eri puolilla maailmaa ja sanoi Saudi-Arabian yrityksen hyökätä Iranin suurlähetystön Libanonissa kuuluvan eri puolilla maailmaa tehtyjen pommi-iskujen sarjaan.

Saudi-arabian politiikka on epäonnistunut Syyriassa. Tilanne on heille vaikea myös Irakissa. Riad yrittää lisäksi luoda kaoottisen tilanteen Libanoniinkin, toteavat lähteet.

Analyytikkojen näkemysten mukaan Saudi-Arabia on johtanut viimeaikaisia terrori-iskuja Libanonissa edistääkseen Israelin juonittelua Beirutia vastaan Tel Avivin armeijan kärsittyä tappion sodassa Hizbollahia vastaan kesällä 2006.

Ratkaisevia tekijöitä viimeisimmissä pommi-iskuissa Libanonissa ovat eräistä alueen maista tulevat käskyt. Nämä maat ovat riippuvaisia Yhdysvalloista ja tätä toimintaa myös rahoitetaan näiltä tahoilta, totesi analyytikko Adel Samarah FNA:lle.

Saudi-Arabia tukee järjestäytynyttä terrorismia Syyriassa ja Libanonissa ,ja se myös pyrkii luomaan jännitteitä Libanonin armeijan sisällä saadakseen aikaan kapinaliikkeen Hizbollahia vastaan, hän lisäsi.

Al-Najah al-Watanin yliopiston poliittisten tieteiden professori Abdulsattar Qassemin totesi FNA:lle, että Washington ja Tel Aviv ovat pyrkineet hankkimaan alueellisia liittolaisia ja palkkaamaan taistelijoita suojaamaan sionistihallinnon turvallisuutta.

Israelin hallinnon epäonnistuttua sotilaallisissa toimissaan Hizbollahia vastaan Israel tehosti aluellisia toimintavalmiuksiaan synnyttääkseen hajaannusta Libanonissa, hän lisäsi.

Majed al-Majedista tuli Abdullah Izzam -prikaatien johtaja vuonna 2012.

Abdullah Izzam -prikaatit perustettiin vuonna 2009 ja sillä uskotaan olevan haaraosastoja sekä Arabian niemimaalla että Libanonissa, mutta ne ovat ehkä olleet aktiivisia jo vuonna 2004.

Libanonin turvallisuusjoukot ilmoittivat tiistaina, että maan armeijan tiedustelupalvelu on pidättänyt al-Majedin.

Al-Majed tuomittiin Libanonissa vuonna 2009 poissaolevana elinkautiseen vankeuteen kuulumisesta al-Qaidan vaikutuspiirissä olevaan Fatah al-Islam -ääriryhmään.

Libanonilaislähteet kertoivat torstaina, että al-Majed otti käskyjä vastaan prinssi Bandar bin Sultanilta,j oka on Saudi-Arabian tiedustelupäällkkö.

Useat valtiot ovat syyttäneet Bandaria terroristisen toiminnan johtamisesta ja rahoittamisesta laajalla alueella Libanonista ja Syyriasta Irakiin ja Venäjälle. Tuoreessa raportissa sanottiin, että saudiprinssi oli tilannut Volgogradin kaksi räjäytystä, joissa sai surmansa 32 ihmistä.

Fars News Agency / KOMINFORM


http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13921018000634



KOMINFORMhttp://www.kominform.eu

Ei kommentteja: