Sivut

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Obama: Maailma tarvitsee US ratkaista Syyrian, Iranin kriisit

Julkaistu aika: 24 syyskuu 2013 14:33
Muokattu aika: 25 syyskuu 2013 07:21
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama käsitellään 68. Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous YK: n päämajassa New Yorkissa 24. syyskuuta 2013. (Reuters / Mike Segar)
Lataa video (33 MB)
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama arvosteli YK: n turvallisuusneuvosto passiivisuuteen Syyriaan, ja vaati diplomaattista ratkaisua standoff Iranissa, yleiskokouksessa puheen, joka voimakkaasti puolustanut Amerikan "poikkeukselliset" roolia maailmassa.
Edessä pakattu sali YK rakennuksessa New Yorkissa Obaman retoriikka vuorotellen moraalisia perusteluja Amerikan kansainvälisiä toimia, ja vakuuttanut, että se pyrkii rauhanomainen ratkaisu maailman kiireellisimpiä kriisit.
Todettuaan, että epäilee Syyrian hallituksen vastuuta tappava kemikaaleilta Damaskoksessa 21. elokuuta oli "loukkaus ihmisen syytä," Obama kurittanut turvallisuusneuvoston "osoittaa pienintäkään halua toimia ollenkaan."
Venäjä, jolla on veto turvallisuusneuvostossa, sanoi, että se katsoo, että opposition, ei hallitus presidentti Bashar Assad määräsi myrkyllistä kaasua pommitukset että Yhdysvallat sanoo tappoi yli 1000 ihmistä.
Puheessaan Obama arvosteli Venäjän ja Iranin heidän vaatimuksensa, että Assad voisi pysyä presidenttinä sisällissodan jälkeen sanoen se uhkasi pidentää 30 kuukauden konflikti, ja tarjoamalla "väkivaltainen tilaa ääriliikkeiden toimia."
"Johtaja, joka teurastettiin hänen kansalaisensa ja kaasutettiin lasten kuolemaan voi saada takaisin oikeutuksen johtaa huonosti murtunut maassa. Ajatus, että Syyria voi jotenkin palata sotaa edeltävän status quo on fantasia ", Obama sanoi.
Obama ei kuitenkaan tyytyväinen Syyrian noudattaa Venäjän ja Yhdysvaltojen suunnitelma luovuttamaan sen kemiallisia aseita, sanoi hallitus on "ottanut ensimmäisen askeleen."
Mutta hän korosti, että käytännön takuut ovat nyt must.
"On oltava vahva turvallisuusneuvoston päätöslauselman tarkistaa, että Assadin hallinto on pitää sitoumuksiaan. Ja on oltava seurauksia, jos he eivät tee niin. "
Mahdolliset resoluutio näyttää epävarmaa, sillä diplomaatit ovat kinastelu kulissien takana yli siitä virallisesti syyllisiä varten kemikaaleilta, ja onko se avaa oven tuleville ulkomaisille sotilaalliseen väliintuloon.
"Jos emme pääse edes tätä, niin se osoittaa, että YK ei kykene noudattamiseen alkeellisinta kansainvälisiä lakeja", Obama sanoi.
Presidentti sanoi, että USA ei ollut suunnitelmia vapauttaa sen sotilaallinen mahti, kun Syyria, sanoi hänen tehtävänsä on ollut "siirtää pois ikuinen sodan ajatusmalliin" , koska maa vetää joukkonsa Irakista ja Afganistanista.
"En usko, että sotilaalliset toimet näiden sisällä Syyriaan tai ulkopuoliset voimat voivat saavuttaa kestävä rauha. En myöskään usko, että Amerikassa tai minkään kansan pitäisi päättää, kuka johtaa Syyriassa. Että on Syyrian kansan päättää ", Obama sanoi.
Syyrian suurlähettiläs YK Bashar Ja'afari (2ndL) kuuntelee Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (ei kuvassa) käsitellään 68. Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous YK: n päämajassa New Yorkissa 24. syyskuuta 2013.  (Reuters / Shannon Stapleton)
Syyrian suurlähettiläs YK Bashar Ja'afari (2ndL) kuuntelee Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (ei kuvassa) käsitellään 68. Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous YK: n päämajassa New Yorkissa 24. syyskuuta 2013. (Reuters / Shannon Stapleton)

Hänen puheensa myös viestittänyt huipentuma diplomaatti tunnustelut välillä Washington ja Iranin uusi, maltillisempaa johtajuutta. Seuraavat sarja symbolisia eleitä molemmin puolin viime viikkoina, Obama ja Iranin presidentti Hassan Rouhani odotettiin tavata face-to-face sivussa YK: n yleiskokouksen mikä olisi ensimmäinen kohtaaminen maiden välillä "johtajat vuodesta 1979 Iranin vallankumouksen (lopulta kokouksessa ei tapahtunut, koska se oli "liian monimutkainen").
"En usko meidän vaikeaa historiaa voidaan ratkaista yhdessä yössä", Obama sanoi. "epäilyt ajaa liian syvälle. Mutta uskon, että jos voimme ratkaista ongelman Iranin ydinohjelmaa, joka voi tarjota tärkeä askel alaspäin pitkällä tiellä kohti erilainen suhde. "
Kahden presidentin kannalta Mahmoud Ahmadinejad, West syytti Irania yrittää rikastaa uraania toivossa lopulta tuottaa ydinase. Teheran on vuorotellen soitimella ydinohjelmansa ja kieltävät sen sotilaallisen tahallisuus.
"America haluaa ratkaista meidän huoleen Iranin ydinohjelmasta rauhanomaisesti - vaikka olemme päättäneet estää Irania kehittämästä ydinasetta," Obama sanoi. "Emme pyri vallanvaihdos, ja me kunnioitamme oikeutta Iranin kansan päästä rauhanomaiseen ydinenergia. "
Koko puheen, joka myös kosketti kriisistä Egyptin ja Palestiinan ja Israelin välisestä konfliktista, Obama vaihdellaan yleisiä ja erityisiä - hahmotellaan ajatusmalli Amerikkalaisten aloitteet, niin paljon kuin politiikkojen itse.
Obama hylkäsi "käsite amerikkalaisen imperiumin" kuin "propagandaa", ja varoitti, että vaatii Yhdysvaltain pysyä poissa kansainvälisten konfliktien vain tasoittaa tietä enemmän "massajulmuuksista. "
"Vaara maailma ei ole Amerikka, joka on liian innokas upota itsensä muiden valtioiden asioihin, tai ottamaan kaikki ongelmat alueella omana", hän sanoi.
"Vaara maailma on, että Yhdysvalloissa, kun vuosikymmenen sodan, oikeutetusti huolissaan asioista takaisin kotiin, tietoinen vihamielisyyden että toimintaa alueella on aiheuttanut kaikkialla muslimimaailmassa, voi irrottaa - syntyy alipaine johtajuutta että mikään muu kansakunta on valmis täyttämään. "
Ja vaikka USA "on oltava vaatimattomia Uskomme, että voimme korjata kaikesta pahasta" ja "tietoinen, että maailma on täynnä odottamattomia seurauksia", Obama toisti, että Yhdysvallat ei peräänny kansainvälistä rooliaan, myös niissä tilanteissa, joissa "sotilaallisen voiman käyttö voi olla tarpeen, jotta pahimmat syntymisen."
"Uskon Amerikassa on poikkeuksellinen. Osittain koska olemme osoittaneet halukkuutta uhrin kautta veren ja aarre seisomaan paitsi oman kapean oman edun, mutta kaikkien edun mukaista ", Obama sanoi.

Ei kommentteja: