Sivut

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Aika Kokous Fidel Castro ja Ignacio Ramonet
Kaksi tuntia Fidel
Se oli makea kevätpäivä, tulvii effulgent valoa ja ilmaa niin tyypillistä, että kristalli taika Kuuban joulukuussa. Hajut tulevat lähellä Ocean ja vihreitä palmuja huojuvat raukea tuulta voitaisiin kuulla. Yhdessä niistä "makuja", että nyt tulvillaan Havana, olin lounaalla ystävän kanssa. Yhtäkkiä puhelin soi. Se oli yhteystietoni, "henkilö halusit nähdä, olet odottaa puoli tuntia. Kiire. "Jätimme kaiken, sanoin hyvästit ystävälleen ja lähti oikeaan paikkaan. Siellä Odotin huomaamaton ajoneuvon, jonka kuljettaja heti alkoivat suunnata länteen pääoman.
Olin tullut Kuuba neljä päivää aiemmin. Se tuli reilun Guadalajara (Meksiko), jossa esitin minun uusi kirja Hugo Chavez. Ensimmäinen elämä (1) keskusteluja johtaja bolivariaanisen vallankumouksen. Havannassa oli juhlii valtava menestys, kuten joka vuosi tähän aikaan, Festival of New Latinalaisen Amerikan Cinema. Ja sen johtaja Ivan Giroud ystävällisesti kutsua minut Festival kunnianosoitus sen perustaja halusi maksaa Alfredo Guevara, todellinen nero, suurin kuljettaja Kuuban elokuva, kuollut huhtikuussa 2013.
Kuten aina saapuessaan Havannassa Fidel oli pyytänyt. Ja läpi useita yhteisiä kavereita hän luovuttaa terveiseni. Se oli yli vuosi, kun näin hänet. Edellisen kerran hän oli ollut 10 helmikuu 2012 osana hyvä peli "rauhan ja ympäristön säilyttäminen" ulkopuolella järjestettyihin kirjamessuilla Havana, jossa komentaja Revolution Kuuban puhui neljäkymmentä älymystön (2).
Osoitettu, tuolloin, monipuolisin aiheita alkaa "median voima ja manipulointi mielissä", että minun piti puhua eräänlainen avajaispuheen. Enkä voi unohtaa harkinta, joka teki Fidel asiaa lopussa esitykseni: "ongelma ei valtamediassa sanoa.Että emme voi estää. Mitä ajattelemme tänään on, miten sanomme ja levittää totuutta. "
Kuva: Arkisto
Aikana yhdeksän tuntia Tapaaminen kesti, Kuuban johtaja vaikuttunut hänen valitse yleisöä.Käviilmi tällöin 85-vuotias, hän piti ennallaan henki ja eloisuus hänen henkistä uteliaisuutta. Vaihtoivat ajatuksia, ehdotti aiheita, tehdä hankkeita, jotka suuntautuvat uuden, kohti muutosta, kohti tulevaisuutta. Aina herkkä meneillä maailmassa.
Miten muuttuneen löytäisi häntä nyt, 19 kuukautta myöhemmin? Ihmettelin-auto lähestyin häntä. Fidel oli tehnyt muutamia julkisia esiintymisiä viime viikkoina ja oli levinnyt analyysiä tai heijastuksia vähemmän kuin edellisinä vuosina (3).
Saapui. Mukana hänen hymyilevä vaimo Dalia Soto del Valle, Fidel odotin suulla hänen olohuone, tilava ja valoisa huone avautuvat aurinkoinen puutarha. I halasi häntä innoissaan. Hän näytti hyvässä kunnossa. Silmät kirkkaina luotaa kynät jonka sielun keskustelukumppani. Kärsimätön ja aloittaa vuoropuhelun ikään kuin se olisi, 10 vuotta myöhemmin, jatkaa pitkiä keskusteluja, jotka johtivat kirja Sata Tunnit Fidel (4).
Emme olleet vielä myöntäneet, että esitimme ja minulle lukemattomia kysymyksiä taloudellinen tilanne Ranskassa ja asenne Ranskan hallituksen ... kaksi ja puoli tuntia, juttelimme vähän, hyppää yhdestä aiheesta toiseen, kuin vanhoja ystäviä. Ilmeisesti se oli ystävällinen ja ei ammattimainen. Kumpikaan tallennettu keskustelumme eivätkä ryhtyneet tahansa aikana se (5). Ja tämä tarina, lisäksi esittää joitakin tämänhetkinen kanta Kuuban johtaja, vain pyritään vastaamaan uteliaisuutta monia ihmisiä, jotka ihmettelevät, hyviä tai huonoja aikeita: miten on Fidel Castro?.
Jo sanoi tunnetusti. Kysyin häneltä, miksi hän ei ollut vielä julkaistu mitään Nelson Mandela, kuoli ja yli viikko sitten. "Olen sitä, sanoin, viimeistely luonnoksen artikkelin (6). Mandela oli symboli ihmisarvon ja vapauden. Tunsin hänet hyvin. Mies poikkeuksellisen ihmisen ominaisuuksia ja jalous mahtavia ideoita. Hassua, miten ne, jotka eilen amparaban Apartheid, Mandela tänään julisti ihailijoita. Mikä kyynisyyttä!Täytyy ihmetellä, jos vain olisin ystäviä, jotka sitten sai vanki Mandela? Miten vastenmielistä ja rikollista apartheid saattaa kestää vuosia? Mutta Mandela tiesi, kuka hänen todellisia ystäviä. Kun hän lähti vankilasta, yksi ensimmäisistä asioista, hän tuli vierailulle. Vaikka hän oli vielä Etelä-Afrikan presidentti! Koska hän ei tiedä, että ilman feat Kuuban voimia, joka rikkoi selkäranka eliitin Etelä-Afrikkalainen rasistinen armeija taistelussa Cuito Cuanavale [1988], ja niin suosi Namibian itsenäistymistä, apartheid-hallinnon ei ollut romahti ja hän oli kuollut vankilassa. Ja että eteläafrikkalaiset oli useita ydinpommeja, ja olivat valmiita käyttämään!. "
Puhuimme jälkeen yhteisen ystävämme Hugo Chavez. Tunsin olevani edelleen tuskaa kauhea menetys. Hän muistutti bolivarilaista Commander lähes kyyneleet silmissään.Hän sanoi lukea, "kahden päivän" kirja Hugo Chavez. Ensimmäinen elämää. "Nyt sinun täytyy kirjoittaa toisen osan. Me kaikki halua lukea sitä. Hän velkaa Hugo ", hän lisäsi. Dalia puuttui huomauttaa siellä tuona päivänä (joulukuu 13), epätavallinen sattuma, täyttyivät 19 vuoden ensimmäisessä kokouksessa kaksi Kuuban ja Venezuelan komentajat. Oli hiljaista. Ikään kuin tämä seikka pian antaa sanoinkuvaamattoman juhlavuutta vierailun.
Miettien itsekseen, Fidel laitettiin sitten muistaa, että ensimmäinen tapaaminen Chavez 13 joulukuu 1994. "Se oli mahdollisuus, muistutti. Olen oppinut, että Eusebio Leal oli kutsuttu luennoi Bolivar. Ja halusin tietää. Menin odottaa että jalka kone.Jotain, joka yllätti monet ihmiset, mukaan lukien Chavez itse. Mutta olin innokas näkemään sen. Vietimme yön puhuu "" Hän kertoi minulle, sanoin, vaan tuntui olit tekemässä sen läpäistävä tentti ... "Hän nauraa Fidel." Se on totta! Halusin tietää hänestä kaiken. Ja olin hämmästynyt ... Teidän kulttuuri, sinun shrewdness, poliittista tajua, bolivariaaniselle visio, hänen lempeys, hänen huumoria ... Minulla oli kaikki!Tajusin edessään jättiläinen veistämällä huippujohtajien Latinalaisen Amerikan historiaa. Hänen kuolemansa on tragedia maanosamme ja syvä henkilökohtainen murhetta minulle, että olen menettänyt paras ystävä ... ".
"Oletteko vilahti, että keskustelu, Chavez olisi mitä oli, tai on perustaja bolivariaanisen vallankumous?". "Hän aloitti haitta: se oli armeijan ja oli kapinoivat sosiaalidemokraattinen presidentti, joka todellisuudessa oli ääriliberalististen ... in Latinalaisen Amerikan yhteydessä sekä sotilaallista gorilla vallassa, monet vasemmistolaiset epäluuloinen Chávez. Se oli normaali. Kun keskustelin hänen kanssaan, yhdeksäntoista vuotta, ymmärsin heti, että Chavez haettiin pitkiä perinteitä sotilaallinen jäljellä Latinalaisessa Amerikassa. Alkaen Lázaro Cárdenas [1895-1970], ylijohtaja, joka teki suurimman Meksikon maareformi ja kansallisti öljy ... vuonna 1938. "
Sitten hän Fidel laaja kehitys "sotilaallinen vasen" Latinalaisessa Amerikassa ja vaati tärkeää bolivarilaista komentaja, malli studio muodostama Perun General Juan Velasco Alvarado. "Chávez tapasi hänet vuonna 1974, matkalla hän teki Peruun silti kadetti. Olen myös törmäsin Velasco muutama vuosi aiemmin, joulukuussa 1971 palaamassa vierailulta Chile Popular Unity ja Salvador Allende. Velasco teki tärkeitä uudistuksia, mutta teki virheitä. Chavez tiesi analysoida virheitä ja välttää niitä. "
Joukossa monia ominaisuuksia Venezuelan Comandante, Fidel painotti erityisesti yksi: "Hän oppi kouluttaa sukupolvi nuoria johtajia; vieressä hankkinut vahvan poliittisen ryhmittymän, joka osoittautui ratkaisevan, kuoleman jälkeen Chavez, sillä jatkuvuuden bolivariaanisen vallankumous. On erityisesti Nicolas Maduro lujasti ja selkeyttä, jotka ovat saa hänet voittaa vaalit kirkkaasti 8. joulukuuta. Pääomaa, joka turvaa voiton hänen johtajuutta ja antaa vakautta prosessin. Mutta noin Maduro muut persoonallisuudet suuri arvo Elias Jaua, Diosdado Cabello, Rafael Ramirez, Jorge Rodriguez ... He muodostivat myös hyvin nuoria, sillä Chavez. "
Tuolloin kokous liittyi hänen poikansa Alex Castro, valokuvaaja, kirjoittanut useita erinomaisia ​​kirjoja (7). Hän alkoi tehdä joitakin kuvia "muistaa" ja sitten hiljaa varjoon.
Nelson Mandela
Olemme myös puhui Fidel Iranin ja väliaikainen sopimus Genevessä 24. marraskuuta, kysymys että Kuuban komentaja tuntee hyvin ja kehittää yksityiskohtaisesti päätellä sanomalla: "Iranilla on oikeus siviili ydinenergiaa." Välittömästi varoittaa ydinasevaaran maailmalle leviämisen ja liiallisen määrän ydinpommeja käsissä eri valtuuksia, että "on valta tuhota planeetan useita kertoja."
On huolissaan, pitkä, ilmastonmuutoksen ja kertoi aiheutuva riski siitä elvyttämisessä, eri puolilla maailmaa, hiilen louhinta ja sen tuhoisia seurauksia kannalta kasvihuonekaasupäästöjen: "Joka päivä Olen paljasti sata ihmistä kuolee hiilikaivoksessa onnettomuuksia. Huonompi kuin yhdeksästoista luvulla ... "holocaust.
Pidä kiinnostunut kysymyksiä maanviljelyssä ja kasvitieteen. Hän näytti minulle muutama purkki täynnä siemeniä: "He ovat Mulberry, he sanoivat, hyvin antelias puu, joka voi kestää ääretön voittoja ja jonka lehdet syötetään silkkiäistoukkien ... Odotan hetken opettaja, asiantuntija vuonna mulperinmarjat, keskustelemaan tästä asiasta. "
"Näen, että tutkimus ei ole sinua varten", sanoin. "Poliittiset johtajat, Fidel vastasi, kun aktiivinen ajanpuute. He eivät voi edes lukea kirjaa. Tragedia. Mutta nyt en ole enää aktiivisessa politiikassa, ymmärrän minulla ei ole aikaa. Koska kiinnostus johtaa ongelma kiinnostaa muista asiaan liittyvistä aiheista. Ja niin sinä kertyy lukemat, yhteystiedot, ja pian huomaat, että kun puuttuu tietää enemmän niin monia asioita olet halunnut tietää ... ".
Kaksi tuntia siivillä. Alku ilta ilman hämärän Havannassa, ja komentaja oli vielä muut suunnitellut kokoukset. I hyvästeli hänet hellästi ja Dalia. Erityisen iloisia löytänyt, että Fidel jatkaa mahtava henkinen innostus.
Ignacio Ramonet / Correo del Orinoco
 

Ei kommentteja: