Sivut

perjantai 17. tammikuuta 2014

Uhkaava Washington Postin kytkös tiedustelupalvelu CIA:han

Amerikkalainen lehtiala on lähtenyt vaaralliselle tielle. Washington Post kieltäytyy kohtaamasta Jeff Bezosia koskevan eturistiriidan, sillä hän on nykyään tämän vaikutusvaltaisen lehden ainoa omistaja sekä samalla Amazonin toimitusjohtaja ja suurin osakkeenomistaja.
Lähde: Norman Solomon, Global Research
Käännös: Ville Kyrönlahti
17.1.2014, Verkkomedia.org

 
Uhkaava Washington Postin kytkös tiedustelupalvelu CIA:han
Washington Postin kuuluisi julkistaa CIA:n salaisuuksia, mutta Amazonia taas velvoittaa niiden salassa pitäminen. Amazon on tehnyt CIA:n kanssa uuden 600 miljoonan dollarin arvoisen tietoverkkosopimuksen [”cloud” computing deal].
Tilanne on ennen kuulumaton. Washington Postin päätoimittaja Martin Baron kertoi kuukauden alkupuolella käydyssä sähköpostikeskustelussa, että lehden ei tarvitse ilmoittaa lukijoilleen CIABezos-Amazon -yhteyksistä.
Hän kirjoitti, että asiasta ilmoittaminen rikkoisi ”selvästi mediaorganisaatioiden salassapitovelvollisuuksia niiden mahdollisia eturiitoja koskien.”
Tämä uusi tilanne ei ole lainkaan normaali. Kirjoitin Baronille: ”jotkut journalistit olisivat voineet jopa aavistaa, että lehden monimiljardööri omistajan toisella yhtiöllä [Amazon] olisi noin läheiset yhteydet CIA:han.”

 

 
Se, että Washington Post kieltäytyy kokonaan kertomasta lukijoilleen yhteyksistä CIA:han, on jo itsessään tärkeää. Se on myös merkki pahaenteisestä kehityksestä, jossa kieltäminen yhdistyy raakaan rahan ja hallituksen valtaan. Lopputuloksena muodostuu median ja korporaatioiden [sähköinen] vaikutusvalta, joihin yhdistyvät salaisten virastojen toimeenpanema joukkovakoilu, peiteoperaatiot ja menneillään oleva sota.
Kyky kerätä sähköistä tietoa maailmanlaajuisesti sekä pitää salaisuuksia kuuluvat Amazonin ja CIA:n keskeisiin tehtäviin. Nämä instituutiot ovat vasta alkaneet tutkia kuinka toimia yhdessä tehokkaammin. Yhteistyö Amazonin kanssa tuo CIA:n toiminnalle lisäarvoa. Se haluaa ulottaa vaikutusvaltansa Yhdysvaltain suurimpiin mediataloihin – pysyvästi.
CIA toimi perustamisensa [1947] jälkeen suorassa yhteistyössä useiden amerikkalaisten mediaorganisaatioiden kanssa. Vuonna 1977 se kohtasi kuitenkin suuren haasteen, kun tunnettu Watergate-toimittaja Carl Bernstein – heti erottuaan Washington Postista – antoi laajan paljastuksen Rolling Stonelle.
CIA:n asiakirjoja lainaten Bernstein kirjoitti, että viimeisen 25 vuoden aikana ”yli 400 amerikkalaista journalistia...on salaisesti jakanut tietojaan CIA:lle.” Hän lisäsi vielä, että ”CIA:n aikaisempi vaikuttaminen amerikkalaiseen mediaan jatkuu – virallisten toimintaperiaatteiden mukaisesti – hämäämiseen ja harhauttamiseen verhottuna."
Bernsteinin tarina pilasi monen toimittajan ja mediatalon maineen, mukaan lukien Washington Post sekä New York Times. Vaikka CIA:n tehtävän oletettiin koskevan laajemmin vain hämäämistä ja harhauttamista, oli tilanne maan arvostetuimpien sanomalehtien kohdalla näennäisesti toisenlainen.

 
Jeff Bezos

 
CIA:n ja median räikeä yhteistyö on – tietääksemme – heikentynyt selvästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Toisaalta, samaan aikaan kun Yhdysvallat esitteli todisteita valmistellen Irakin invaasiota, monet merkittävät amerikkalaisjournalistit ja mediatalot jatkoivat sanatarkasti asioiden toistamista, joita CIA ja muut ”kansallisen turvallisuuden” lähteet olivat heille tarjonneet.
Washington Postin siirtyminen Jeff Bezosin omistukseen konkretisoi entisestään rakenteellista siltaa mediateollisuuden ja valvonta/sodankäyntiyhteiskunnan välillä. Tämä kehitys asettaa CIA:n lähemmäksi vakiintunutta asemaa Washington Postiin nähden, joka on epäilemättä tärkein poliittinen mediatalo koko Yhdysvalloissa.
Noin 30 000 ihmistä on tähän mennessä allekirjoittanut (rootsaction.org -sivuston alulle laittaman) vetoomuksen, jonka vähimmäispyyntö on seuraava: ”Washington Postin tulee tuoda julki, että lehden omistaja on samalla myös Amazonin pääomistaja, joka saa suurta hyötyä suoraan CIA:lta.”
Tavoitteeni on palauttaa vetoomus kaikkien sen allekirjoittaneiden puolesta Washington Postin päätoimistoon tammikuun 15. päivänä. Tämä on lähtölaukaus pitkälle taistelulle. Tehdyn 600 miljoonan sopimuksen lisäksi Amazon on omasta puolestaan valmis laajentamaan palveluita CIA:lle.
”Odotamme tulevaisuudessa menestyksekästä yhteistyötä CIA:n kanssa”, kerrottiin Amazonin lausunnossa kaksi kuukautta sitten. Samalla kun Bezos kasvattaa saataviaan Amazonilta, niin kuinka todennäköiseltä vaikuttaa tavoite, että hänen lehtensä julkistaisi tietoa CIAyhteyksistä?

Ei kommentteja: