Sivut

torstai 4. syyskuuta 2014

Eilen, 20:18

Nato-huippukokous: hallittu kaaos ja hallitsematon ekspansio

Nato-huippukokous: hallittu kaaos ja hallitsematon ekspansio

Ukraina haluaa Natoon. Nato haluaa pysyviä tukikohtia Itä-Eurooppaan. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapaa nato-huippukokouksen liepeillä USA:n ja EU-maiden johtajia.

Nato tarvitsee pysyviä tukikohtia Itä-Euroopassa puolustukseksi Venäjää vastaan, julistivat Barack Obama ja David Cameron. Obama kuivaili Venäjä-uhkaa Viron vierailullaan:
- Ukrainassa on Venäjän joukkoja. Kyse ei ole humanitaarisesta ja rauhanturvaoperaatiosta. Siellä on venäläisiä sotiliata, aseita ja panssarivaunuja. Se on tosiasia, jota on turha epäillä.
Obama ei esittänyt minkäänlaisia todisteita, sillä USA:n hallitus pitää niitä salaisena tietona.
Mutta Baltian maat eivät niitä tarvinneetkaan. Viro, Latvia, Liettua ja Puola ilmoittivat haluavansa pysyviä Nato-tukikohtia maaperälleen. Obama lupasi lähettää Viroon lisää ilmajoukkoja.
Ukrainamyös pyrkii Natoon. Se ei tule myötävaikuttamaan Ukrainan rauhanprosessiin, kommentoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
- Edellisen Minskin tapaamisen jälkeen oli toivoa, että Ukrainan kriisiin löytyy kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Ehdotamme edelleen, että Ukrainan kriisi yritetään ratkaista neuvottelemalla. Ukrainan hallituksen toimet saattavat sabotoida alkaneen rauhanprosessin.
Nato ei ole kiinnostunut Ukrainan kriisin ratkaisemista. Liitto, joka perustettiin aikanaan puolustukseksi Neuvostoliittoa vastaan, oli pitänyt lakkauttaa vielä vuonna 1990, kun Varsovan liitto hajotettiin. Nato on koko ajan kaivannut uutta tarkoitusta olemassaololleen. Ukrainan kriisin vuoksi Naton on ikään kuin uudesti syntynyt. Ja vihollinenkin on sama kuin ennen – venäläiset.

Ei kommentteja: