Sivut

torstai 18. syyskuuta 2014

TTIP-kansalaisaloite estettiin: EU:n ''demokratiassa'' kaikki on sallittua paitsi kritiikki

Yksi tärkeimmistä aiheista eurooppalaisissa tiedotusvälineissä on viime aikoina ollut Euroopan komission kieltäytyminen rekisteröimästä kampanjaa, joka on suunnattu EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppa-aluetta koskevaa sopimusta vastaan.
Lähde: Rysslands Röst
Toimittaja: Heikki Sipilä
16.9.2014, Verkkomedia.org

TTIP-kansalaisaloite estettiin: EU:n ''demokratiassa'' kaikki on sallittua paitsi kritiikki 
Kyse on transatlanttisesta kauppa- ja investointisopimuksesta (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP). Samanlainen sopimus on tekeillä EU:n ja Kanadan väillä (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA).
Kysymyksen Euroopan ja Yhdysvaltain välisestä vapaakauppa-alueesta otti ensimmäisen kerran esille Barack Obama helmikuussa 2013. Neuvottelut alkoivat heinäkuussa 2013 ja tähän mennessä on ollut kuusi neuvottelukierrosta. Seitsemäs neuvottelukierros on määrä järjestää syys-lokakuun vaihteessa 2014 Washingtonissa.
Bryssel ja Washingtonin pyrkivät sopimuksella tehostamaan taloudellista kehitystä näiden kahden suuren markkina-alueen välillä. Sopimus poistaa kauppa- ja ja tullirajoituksia ja merkitsee myös yhteisiä tuotantostandardeja.
Yhdysvaltain presidentti on luvannut laatia sopimuksen, joka perustuu avoimuuden ja rehellisyyteen Kaikki neuvottelut käydään kuitenkin suljettujen ovien takana. Eurooppalaiset eivät voi itse osallistua tekstin sisältöön.


Yhdysvallat on antanut eurooppalaisille joitakin jo valmiiksi osapuolten lainsäädäntöihin integroituja osia sopimuksesta. Neuvotteluissa on kiellettyä valokuvata tai käyttää videokameroita. Kaikki tieto on ehdottoman luottamuksellista.
Euroopan epäilyt alkoivat kasvaa, kun EU-virkamiehet heti ymmärsivät sopimuksen pääsisällön. Asiantuntijat pelkäävät, että Yhdysvallat aikoo toimittaa Euroopan markkinoille kloonattuja eläimiä ja tällaisten eläinten lihaa tai muuntogeenisiä tuotteita, jotka sisältävät hormonaalisia aineita, joita koskevat amerikkalaiset normit ovat paljon lievempiä kuin Euroopassa.
Sopimus palvelee ensisijaisesti yhdysvaltalaisyritysten etuja.
Näiden tietojen perusteella 250 kansalaisjärjestöä ja poliittista liikettä käynnisti Stop TTIP -kampanjan. Kampanjan rekisteröinti edellyttää vähintään miljoona allekirjoitusta vähintään seitsemästä maasta.
EurActiv-verkkosivuilla kerrotaan, että 21 maata osallistuu kampanjaan. Pelkästään Saksassa on kerätty 700 000 allekirjoitusta. Euroopan komissio on kuitenkin jo kieltäytynyt kampanjan rekisteröinnin ja selitykseksi esitetään pieniä sääntöristiriitaisuuksia, jollaiseksi katsotaan aloitteen "negatiivinen luonne".

 Rysslands röst / Oleg Severgin / KOMINFORM
Heikki Sipilä @ 16.9.2014 14:19

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Europeisk demokrati: allt utom kritik
Ett av huvudämnen i europeiska medier är numera Europeiska kommissionens vägran att registrera en aktion mot ett avtal om frihandelsområde mellan EU och USA - det Transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet (TTIP) - och ett liknande avtal med Kanada (CETA).

Ei kommentteja: