Sivut

maanantai 15. syyskuuta 2014

SCO:n huippukokous osoitti, että yritykset eristää Venäjä ovat ​​epäonnistuneet

SCO:n (Shanghai Cooperation Organization) Tadžikistanissa 11.-12.9. 2014 pidetty 14. huippukokous, jossa Venäjä valittiin tämän Euraasian turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaaksi, osoitti, että länsimaiden yritykset eristää Venäjä ovat epäonnistuneet.
Lähde: Prensa Latina
Toimittaja: Heikki Sipilä
14.9.2014, Verkkomedia.org 

SCO:n huippukokous osoitti, että yritykset eristää Venäjä ovat ​​epäonnistuneet
Euroopan unioni oli asettanut uuden Venäjän talouden avainaloihin kohdistuvan pakotepaketin. Venäjän presidentti Vladimir Putin otti kuitenkin Tadžikistanissa vastaan Venäjän puheenjohtajuuden SCO:ssa vuoteen 2015 saakka ja kertoi tässä yhteydessä tämän euraasialaisen valtioyhteisön perustalle rakentuvasta kattavasta ja monipuolista talousohjelmasta.
Venäjä isännöi seuraavaa SCO:n neuvoston kokousta, joka pidetään Ufassa, Venäjään kuuluvassa Baškirian autonomisessa tasavallassa heinäkuussa 2015, Siihen mennessä Venäjä aikoo toteuttaa yli sata laajaa taloudellista ja humanitaarista projektia eri tasoilla, kertoi Putin.
Hän korosti, että puheenjohtajakautenaan Moskova tekee yhteistyötä kaikkien muiden jäsenmaiden ja niiden johtajien kanssa ja valmistelee uusien jäsenten liittymistä SCO-valtioyhteisöön. Intia ja Pakistan ovat ilmaisseet halukkuutensa tulla SCO:n varsinaisiksi jäseniksi, muistutti Venäjän presidentti.


Putin totesi, että kaksipäiväinen huippukokouksen aikana hän keskusteli henkilökohtaisesti muiden SCO-maiden valtionpäämiesten kanssa ja painotti erityisesti  Kiinan presidentti Xi Jinpingintapaamisen merkitystä. "Meillä on laajat kahdenväliset suhteet kaikkien näiden maiden kanssa", hän sanoi.
Kokous käsitteli supistetussa muodossaan myös useita ajankohtaisia ​​kansainvälisiä ongelmia, kuten Ukrainan tilannetta. SCO-maiden johtajat ilmaisivat asiasta yhteisen näkemyksensä.
Putin kertoi, että hän keskusteli SCO:n muiden valtionpäämiesten kanssa erilaisista huomiota vaativista kansainvälisistä uhkista, joita muodostavat Ukrainan lisäksi mm. tilanteet Afganistanissa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.
Alueellinen turvallisuus on SCO:n pysyvä prioriteetti ja tältä kannalta Venäjä ehdotti annettavaksi lisää potentiaalia yhteiselle taistelulle  alueella esiintyvää terrorismia, ääriliikkeitä ja huumekauppa vastaan.
SCO:n valtionpäämiesten neuvosto kokoontuu vuonna 2015 Ufassa ja tuolloin suunnitellaan tämän euraasialaisen valtioyhteisön kokonaisstrategiaa aina vuoteen 2025 saakka.
Moskovan ennakoidaan myös pyrkivän SCO:n puitteissa entistä laajempaan bilateraalisten kansallisten valuuttojen pohjalta toimivien maksujärjestelmien käyttöön ottamiseen suojaamaan valtioita maailmantalouden jatkuvaa epävakautta vastaan ja estämään toistuvien talouskriisien riskin, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Rossiiskaja Gazeta -lehdessä julkaistussa artikkelissaan.
Aasiassa odotetaan monenkeskisiä innovaatiopohjaisia hankkeita valtioiden välisessä kanssakäymisessä liikenteen, energian, tieteen ja teknologian, maatalouden ja avaruuden rauhanomaisen käytön alueilla.
Vuonna 2001 perustetun SCO:n varsinaisia jäseniä ovat Kiina, Kazakhstan, Kirgisia, Venäjä, Tadžikistan ja Uzbekistan. Afganistan, Intia, Iran, Mongolia ja Pakistan ovat tarkkailijajäseniä. Valko-Venäjällä, Turkilla ja Sri Lankalla on SCO:ssa keskustelukumppanin status.

 Prensa Latina / KOMINFORM

Lue myös:

Venäjän ja Kiinan johtama SCO avautuu uusille jäsenmaille - Naton todellinen haastaja

Heikki Sipilä @ 14.9.2014 17:37

Ei kommentteja: