Sivut

tiistai 9. syyskuuta 2014

NATO interventioon Ukrainassa: Kiovan aseistaminen ja maa- sekä merisotaharjoitukset käyntiin

Presidentti Poroshenko vahvisti maanantaina modernin aseellisen tuen NATO-maista samalla kun USA:n johtama Naton laivastoryhmä ja Ukrainan merivoimat käynnistivät merisotaharjoitukset Mustanmeren alueella. Ukrainassa on käynnissä valmistelut pian alkavaan Naton maasotaharjoitukseen. 
Toimittaja: Janus Putkonen
8.9.2014, Verkkomedia.org

NATO interventioon Ukrainassa: Kiovan aseistaminen ja maa- sekä merisotaharjoitukset käyntiin
Ukrainan turvallisuusneuvoston tiedottaja Andrei Lysenkon mukaan merisotaharjoituksen tarkoituksena on varmistaa merireittien turvallisuus kriisialueella. Mukana kolmipäiväisessä merisotaharjoituksessa on seitsemän Ukrainan laivaa ja sota-aluksia viidestä eri NATO-maasta. Harjoitus tapahtuu Yhdysvaltain johdolla.
Aluksia on saapunut harjoitukseen Espanjasta, Kanadasta, Romaniasta, Turkista ja Yhdysvalloista. Lisäksi harjoituksen komentovalvonnassa on upseeristoa Georgiasta, Norjasta, Ruotsista ja Ranskasta. Mukana harjoituksessa on myös lentokoneita ja helikoptereita, joten myös NATO:n ilmavoimat ovat operatiivisia Ukrainassa. 
Merisotaharjoitukset ovat nimeltään "Sea Breeze" ja edellinen vastaava harjoitus käytiin lähellä Venäjän laivastotukikohtaa Krimin niemimaalla Sevastopolissa, joka suututti Moskovan. Venäjä kokee Sea Breeze -harjoitukset suorana uhkana kansallisille inresseilleen.
Keskellä kiivasta sisällissotaa oleva Ukraina on aloittanut myös vastaanottamaan NATO:n maajoukkoja alueelleen pian alkavaan "Rapid Trident" -harjoitukseen, jotka alkavat muutaman päivän kuluttua 13. syyskuuta, ja johon ottavat Yhdysvaltain johdolla osaa NATO:n maavoimien joukot. Harjoitus järjestetään Ukrainan länsiosissa.
NATO:n sotilasvoimien saapuessa Ukrainaan presidentti Petro Poroshenko vahvisti sopineensa suorista asevarusteiden toimituksista useista eri NATO-maista ja hän kertoi maanantaina toimitusten sisältävän moderneinta aseistusta. Poroshenko tiedotti asiasta maanantaina hallintonsa kotisivuilla,
"Sopimukset useiden NATO.maiden kanssa on saavutettu, joka takaa modernin aseistuksen suorat toimitukset, jotka helpottavat meitä puolustamaan itseämme sekä saavuttamaan voiton", hänen alllekirjoittamassaan lausunnossa sanottiin. "Me luotamme itseemme, mutta me tarvitsemme kipeästi taloudellista ja teknistä sotilaallista apua. Ja me saamme sen."
Yleistilanteen luonnetta alleviivaa tietous, että piiritetyssä Mariupolissa tänään maanantaina vierraillutta Petro Poroshenkoa vartioivat brittiläiset palkkasotilaat. Henkivartijat on tietojen mukaan palkattu AEGIS Defence Services -yhtiöstä. Yhteenvetona siis todettakoon, että:
NATO on de facto suorittanut intervention Ukrainassa maa-, meri- ja ilmavoimillaan - yhtäaikaisesti - samalla kun se aloittaa modernien aseiden toimitukset Kiovan joukoille.

Yksi Ukrainaan purjehtineista amerikkalaisaluksista - ohjushävittäjä USS Ross

Länsi aggressioihin Venäjän rauhansuunnitelmasta ja tulitauosta huolimatta
Syyskuun 7. päivä Poroshenkon avustaja Juri Lutsenko kertoi, että Yhdysvallat, Ranska, Italia, Puola ja Norja ovat sopineet modernin aseistuksen toimittamisesta Ukrainalle Walesissa järjestetyssä NATO-kokouksessa 4.-5.9. Useimmat näistä maista ovat sittemmin kiistäneet asetoimituksia, mutta esimerkiksi Ranska on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.
NATO:n toimet -vat käynnistyneet kaikella voimallaan Itä-Ukrainassa huhtikuussa sotilaallisen hyökkäyksen aloittanutta Kiovan hallintoa tukeakseen. Näin on käynyt, vaikka Venäjän presidenttiVladimir Putin esitteli juuri NATO-kokuksen alla 3.9. rauhansuunnitelman Ukrainaan, joka antoikin toimivan pohjan Valko-Venäjällä käydyille tulitaukoneuvotteluille Kiovan ja Donbassin aluehallinnon kesken.
Hataraa tulitaukoa on edeltänyt erittäin ankarat Kiovan joukkojen kokemat sotilaalliset tappiot ja vetäytyminen koko Etelä-Donetskin luhistuneelta rintamalta.
Kiova on kuitenkin jälleen kerran hyödyntänyt tulitaukoa sopimusten vastaisesti oman sotilaskalustonsa keskityksiin ja uusiin hyökkäysvalmisteluihin. Kaikesta päätellen tulitauko ei siis tule jäämään pitkäksi vaan Ukrainan joukot vaaditun vetäytymisen sijasta tulevat hyökkäämään - NATO:n tuella. Kiovan joukkojen hyökkäysvalmistelut on vahvistettu maanantaina myös Ukrainan turvallisuusneuvostosta.
On muistettava, että viime perjantaina aikaansaatu tulitauko perustuu Putinin esittelemään 7-kohtaiseen rauhansuunnitelmaan. Ensimmäistä kertaa Venäjän onnistui saada Minskin kokoukseen sodan todelliset osapuolet, Donbassin ja Kiovan edustajat neuvottelemaan diplomaattisesta ratkaisuista.
Tätä aloitteellisuutta ei kuitenkaan ole tunnustettu länsimaissa, eikä sen ole annettu vaikuttaa ennalta suunniteltuun aggressioiden kierteeseen Venäjää vastaan: 

EU koventaa Venäjän-vastaisia pakotteita pelkillä väitöksillä
Länsimaat eivät olekaan tehneet käytännössä mitään viime perjantaina voimaan astuneen tulitauon aikaansaamiseksi taikka sen ylläpitämiseksi, ja Venäjä on syyttänyt jo länsimaita sotilaallisista sekä poliittisista toimista, jotka ovat uhkana vaivoin käyntiin saatetuille diplomaattisille prosesseille.
EU on jatkanut diplomaattisista saavutuksista huolimatta aggressiivista Venäjän-vastaista politiikkaa julistamalla maanantaina - Moskovan vastapakotteisiin liittyvistä varoituksista välittämättä - uusia pakotteita, joista on ilmoitettu maanantaina illalla. Kohteena tulevat olemaan erityisesti Venäjän energiasektorin yhtiöt.
"Pakotteet on tarkoitettu tukemaan Venäjän toimien kurssin muuttamista toimissaan Itä-Ukrainan epävakauttamisessa", EU:n lausunnossa sanottiin maanantaina.
Päätös pakotteista tuli sen jälkeen kun komission ehdotus uusista pakotteista oli kertaalleen hylätty maanantaina joidenkin jäsenmaiden vastutettua aikomuksia ja EU:ssa järjestettiinkin tämän vuoksi "erityinen lähettiläskokous". Tämän erikoisen käytäntömuutoksen jälkeen uudet pakotteet ilmoitettiin hyväksytyiksi Euroopan komission aiemmin maanantaina ilmoittaneen tahdon mukaisesti.
Vielä maanantaina aamulla Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja vakuutteli suomalaisille, ettei uusia pakotteita julistettaisi. Toisin kuitenkin kävi, joka kuvastaa osaltaan sitä miten heikosti jäsenmaat tiedostavat EU:n komission aikeita.
EU siis perustelee pakotteitaan "Venäjän osallisuudella Ukrainan kriisissä" ja syyttää sitä täysin todisteettomasti osallisuudesta Ukrainan konfliktiin. Uusimmat EU:n komission valmistelemat pakotteet on tarkoitus asettaa voimaan lähipäivinä.
Suomen pääministeri Alexander Stubb ilmoitti maanantaina illansuussa Suomen tukevan uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Perusteita Suomen antamalle tuelle hän ei ole toistaiseksi kertonut.
Venäjä on puolestaan jo varoittanut koko Euroopan unionia vastapakotteistaan, ja kaikesta päätellen kovia vastapakotteita onkin seuraavaksi luvassa - mitä todennäköisimmin ilmailusektorille, joka uhkaa koko Finnairin tulevaisuutta (lue linkki alla).

Lue myös:

EU julistamassa uusia voimakkaita talouspakotteita Venäjän varoituksista huolimatta

Lähteet:

Ei kommentteja: