Sivut

maanantai 15. syyskuuta 2014

Obama: ''Assad on puolustanut Syyrian kristittyjä''

Lähi-idän kristittyjen patriarkat ovat vierailleet Yhdysvaltain Washingtonissa, missä he tapasivat presidentti Obaman.
Lähde: Al-Akhbar
Toimittaja: Hossein Bahmanpour
13.9.2014, Verkkomedia.org

Obama: ''Assad on puolustanut Syyrian kristittyjä''
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yllätti vierailijat torstaina, kun hän kertoi idän kristittyjen patriarkkoja johtamalle delegaatiolle, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad "on suojellut kristittyjä Syyriassa".
Obama tapasi delegaation valkoisessa talossa 35 minuuttia kestäneessä tilaisuudessa. Tapaamisessa patriarkat esittivät presidentille dokumentin, jossa kuvailtiin Lähi-idän kristittyjen tilannetta, ja heihin kohdistuvia uhkia ja haasteita. Tekstissä kuvailtiin myös terroristijärjestö ISIL:n aiheuttamia vaaroja.
Uutistoimisto al-Akhbarin lähteet kuvailivat tapaamisen kohokohdaksi Obaman tunnustuksen: "Tiedämme, että presidentti Bashar al-Assad on puolustanut Syyrian kristittyjä". Tilaisuudessa Obama myös käytti poikkeuksellisesti termiä "Syyrian hallitus", välttäen kriittistä terminologiaa (toim huom. regime/government - hallinto/hallitus)
Obaman muuttunut retoriikka hämmensi osallistujia, mutta eräs vieraista ilmoitti kuinka: "Teidän pitäisi myös lopettaa puheet Syyrian maltillisesta oppositiosta".

Presidentinvaalit Syyriassa 2014 osoittivat, että syyrialaisten selkeä enemmistö seisoo presidenttinsa takana ja vaalitulos otettiin vastaan Syyriassa erittäin suuren kansanjuhlan voimalla

Obama kertoi, kuinka Yhdysvaltain ilmaiskut Syyriassa tulisivat "helpottamaan (Syyrian) poliittista prosessia". Yhdysvaltain presidentti myös toisti maansa tuen Libanonin armeijalle, ja kertoi kuinka Yhdysvaltain puolustustarvikkeiden toimitus Libanonin armeijalle on "paras vastaus ISIL-järjestön muodostamalle uhalle Libanonissa".
Keskiviikkona Washingtonissa pidettiin kristillisen järjestön toimesta gaala, jonka tarkoitus oli kasvattaa tietoisuutta Lähi-idän kristittyjen kohtaamista ongelmista. Tapahtumassa puheen pitänyt senaattori Ted Cruz buuattiin pois lavalta kun hän ryhtyi pitämään Israel myönteistä puhetta. 
Cruz sanoi, että "kristityillä ei ole Israelia suurempaa liittolaista", josta yleisö tuohtui ja ryhtyi buuamaan. "He jotka vihaavat Israelia vihaavat amerikkaa. He jotka vihaavat juutalaisia vihaavat kristittyjä", hän jatkoi, ja yleisön viheltäminen kasvoi kovaäänisemmäksi.
Lopuksi yleisön buuausten kasvaessa senaattorille sietämättömiksi, hän totesi "jos te ette seiso Israelin ja juutalaisten rinnalla, minä en seiso teidän rinnalla. Kiitos ja Jumalan siunausta", ennen kuin hän käveli pois lavalta.
Maroniittien patriarkka kardinaali Bechara Rai pyysi yleisöä ja muita puhujia olla kommentoimatta Cruzin lausuntoja, ja keskittymään kokoukseen ja sen todellisiin tavoitteisiin. Antiokian ja idän patriarkka Gregory III Lahham sekä Antoine Shabid, Libanonin suurlähettiläs Washingtoniin, kävelivät pois toisesta illallistilaisuudesta missä Cruz hyökkäsi Hizbollahin kimppuun.

Hossein Bahmanpour
Toimitus @ 13.9.2014 16:21

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Obama: Assad ''protected'' Christians in Syria
US President Barack Obama surprised his visitors, the delegation of Eastern Christians patriarchs, on Thursday when he told them that Syrian President Bashar al-Assad “protected the Christians in Syria.”

Ei kommentteja: