Sivut

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Vastalauseet USA:lle: Kiina ja Venäjä vaativat Irakin sekä Syyrian suvereniteetin kunnioittamista

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying kehotti valtioiden itsemääräämisoikeuden, itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista presidentti Barack Obaman ilmoitettua Yhdysvaltain aloittavan sotilaallisen terrorismin vastaisen operaation sekä Irakissa ja Syyriassa. Vastaava lausunto kuultiin Moskovasta.
Lähteet: People's Daily, PressTV 
Toimittajat: Heikki Sipilä. Janus Putkonen
12.9.2014, Verkkomedia.org

Vastalauseet USA:lle: Kiina ja Venäjä vaativat Irakin sekä Syyrian suvereniteetin kunnioittamista 
Vastauksena kysymykseen, joka koski Obaman ilmoitusta tehdä voimakkaita iskuja ISIL-ääriryhmien kitkemiseksi Irakista Hua painotti, että kansainvälisen terrorismin torjunnassa tulee noudattaa kansainvälistä oikeutta.
"Meidän kantamme on, että kansainvälisen terrorismin torjunnassa tulee noudattaa kansainvälistä oikeutta ja kunnioittaa asianomaisten maiden suvereniteettia, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta", korosti Hua.
Yhdysvaltain presidentti sanoi puheessaan keskiviikkona, että USA tulee johtamaan laajennettua kansainvälistä liittoumaa terrorismin uhan torjumisessa. Obama valtuutti ensimmäistä kertaa Yhdysvallat tekemään ilmaiskuja Syyriaan ja sanoi lähettävänsä 475 yhdysvaltalaista sotilasta lisää Irakiin. Yhdysvaltain armeija on tähän mennessä suorittanut noin 150 ilmaiskua ISIL-järjestön kohteisiin Irakissa.
Hua sanoi, että Kiinan vastustaa voimakkaasti kaikenlaista terrorismia ja lisäsi, että kansainvälisen yhteisön tulisi toimia yhteisvoimin terrorismia vastaan ja tukea näitä ponnistuksia siten, että niillä kyetään lisäämään ja ylläpitämään asianomaisten maiden sisäistä turvallisuutta ja vakautta.
Hua korosti, että Kiina on valmis osallistumaan terrorismin vastaisten toimien vahvistamiseen valtioiden välisen keskinäisen kunnioituksen ja yhdenvartaisuuden pohjalta muun kansainvälisen yhteisön kanssa sekä ylläpitämään yleismaailmallista rauhaa ja vakautta.

USA aikoo jälleen rikkoa kansainvälisiä lakeja ja pommittaa suvereenia maata ilman YK:n mandaattia - missä viipyvät Yhdysvaltain vastaiset pakotteet ja vastalauseet Euroopasta?

Syyria ja Venäjä vastustavat yksipuolisia USA:n iskuja ISIL-terroristeja vastaan
Damaskos ja Moskova tuomitsivat mahdolliset USA:n ilmaiskut ISIL-terroristeja vastaan Syyriassa ja sanoivat että hyökkäykset ilman YK:n mandaattia nähdään agressiona. Venäjän puolesta Moskovan kannan ilmoitti ulkoministeriön tiedottaja Alexander Lukashevich, joka sanoi torstaina potentiaalisten USA:n ilmaiskujen olevan kansainvälisen lain vastaisia.
"Ilman asiaan kuuluvaa päätöstä YK:n turvallisuusneuvostossa, tällaisesta askeleesta tulee agreesio, törkeä kansainvälisten lakien pykälien rikkomus", Lukashevich sanoi viitaten ilmoitukseen, jonka USA:n presidentti Barack Obama antoi mahdollisiin iskuihin Syyriassa.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja syytti Yhdysvaltoja tuplastandardeista sen tukiessa Syyrian oppositiota. "Samalla... auttaessaan Irakin hallintoa torjumaan militantteja, Obama on jälleen pyytänyt kongressilta 500 miljoonaa dollaria tukeakseen Syyrian aseistettua oppositiota, joka on lähellä ISIL-militantteja", Lukashevih sanoi.
Syyrialaisministeri Ali Haidar sanoi USA:n ilmaiskujen ilman lupaa Damaskoksesta olevan hyökkäys maata vastaan. Hän muistutti Yhdysvaltoja, että kansainvälinen laki määrää että mikä tahansa toimi, joko sotilaallinen tai muuoinkin, vaatii hyväksynnän Syyrian hallitukselta.
Lähteet:

Lue myös:

Venäjä varoittaa lännen aikeista: ISIS mahdollinen tekosyy pommittaa Syyrian armeijaa

Toimitus @ 12.9.2014 15:50

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Syria, Russia oppose unilateral US strikes against ISIL
Damascus and Moscow have denounced possible unilateral US air raids against ISIL terrorists in Syria, saying the attacks without a UN mandate would constitute an act of aggression.
Russian Foreign Ministry spokesman, Alexander Lukashevich, said on Thursday that potential US airstrikes against the ISIL in Syria would be considered a gross violation of international law.

Ei kommentteja: