Sivut

torstai 18. syyskuuta 2014

Läntinen kaksinaismoraali tukee separatismia idässä, mutta torjuu vastaavan lännessä

Valtioiden suurvalloiksi yhdistymisen aikakausi on mennyttä aikaa. Sen sijaan monet maailman kansat ja alueet pyrkivät nykyisin laajempaan itsehallintoon tai jopa itsenäisyyteen.
Lähde: Rysslands Röst
Toimittaja: Heikki Sipilä
16.9.2014, Verkkomedia.org

Läntinen kaksinaismoraali tukee separatismia idässä, mutta torjuu vastaavan lännessä 
On entistä enemmän alueita, jotka puhuvat oikeudestaan valtiollisuuden muodostamiseen ja itsenäisyyteen. Jokaisella niistä on tähän omat syynsä. Toiset ovat kyllästyneet keskushallinnon harjoittamaan politiikkaan, muutamat pyrkivät elämään erillään omien kansallisten, uskonnollisten ja kulttuuriarvojensa perustalla. On myös kansoja ja alueita, joita ulkoiset tahot ajavat itsenäistymiseen.
Maailmassa on alkanut levitä pyrkimyksiä perustaa pieniä erillisiä valtioita valtiota. Esimerkiksi Teksas ja Kalifornia pyrkivät irrottautumaan Yhdysvalloista. Vakavimmin separatismi kuitenkin koettelee Eurooppaa. Syitä tähän on paljon, mutta osa niistä on myös varsin yleisiä, sanoi politiikantutkija Igor Kovalev.
"Nähdäkseni kyse on määrätynlaisesta hallinnon kriisistä, joka liittyy globalisaatioon. Euroopassa tämä on osa ylikansallisten instituutioiden toiminnan vahvistumista ja sitä, etteivät ne pysty vastaamaan vaadittavalla tavalla ajan haasteisiin. Tämä ärsyttää monia ja johtaa separatististen suuntausten voimistumiseen. Ihmiset ajattelevat, että ilman suurten valtioiden hallintojärjestelmiä he pystyvät rakentamaan itselleen paremman elämän."


Euroopassa aikomuksia erota keskushallinnosta ja muodostaa oma itsenäisen valtio tai laaja autonomia, on noussut esille Italiassa, Espanjassa, Belgiassa, Ranskassa ja monissa muissa maissa.
Länsimaiden Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen toi erityisesti esille länsimaiden kaksinaismoraalin tällaisissa asioissa. Vaikka länsimaat eivät omalla alueellaan salli edes neuvotteluja separatistien kanssa, tilanne on aivan päinvastainen niiden maiden maiden ja kansojen kohdalla, joilla on läheiset tai hyvät suhteet Venäjään.
Ukrainan tapahtumat ovat tuoneet tilanteen hyvin näkyville.  
Länsimaat kieltäytyvät ehdottomasti Novorossijan itsenäisyyden tunnustamisesta. Toisaalta paniikki leviää nyt Britanniassa, josta Skotlanti pyrkii eroamaan. Skotlannin eroamisella Britanniasta on laaja kannatus. Tämä tilanne on pakottanut Britannian pääministeri Cameronin vetoamaan skotlantilaisiin ja lupaamaan heille maat ja taivaat, kunhan he pysyvät Britannian yhteydessä.
Euroopassa ja Yhdysvalloissa vallitsevien separatististen suuntauksen tullessa esiin tilanne muutamilla entisen Neuvostoliiton alueilla on päinvastainen.
Venäjän ympärillä vallitsee keskushakuisia suuntauksia. Krim on palannut Venäjään yhteyteen. Halunsa liittyä Venäjään ovat ilmaisseet Etelä-Ossetian, Abhasian, Donetskin alueen, Luhanskin alueen ja Transnistrian asukkaat. Tämä ei kelpaa länsimaille.
Siksi Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat alkaneet aiempaa aktiivisemmin pyrkiä Venäjän eristämiseen, vaikka historia varsin yksiselitteisesti osoittaa, etteivät tällaiset yritykset ole koskaan ennenkään onnistuneet.

 Rysslands röst / Ilja Harlamov / KOMINFORM
Toimitus @ 16.9.2014 18:46

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Separatismens epok: tid att kasta stenar 
Tiden då enskilda folk stockar till stora imperier är borta. I dag är separatism på modet. Allt fler regioner och autonomier gör anspråk på ett eget statsväsende. Varje region som söker självständighet har sin egen logik. Somliga har tröttnat på den centrala maktens politik, andra vill pröva leva skilt på basis av sina nationella, religiösa och kulturella säregenheter medan en del tvingas till självständighet av yttre krafter.

Ei kommentteja: