Sivut

perjantai 12. syyskuuta 2014

Venäjä varoittaa lännen aikeista: ISIS mahdollinen tekosyy pommittaa Syyrian armeijaa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa lännen aikomuksesta pommittaa ISIS-terroristeja Syyriassa ilman maan hallituksen konsultointia, joka saattaa johtaa Syyrian rmeijan vastaisiin iskuihin. Lavrovin varoitusta on edeltänyt lukuisat varoitukset, joiden mukaan ISIS on peite lännen aikomuksille.
Toimittaja: Janus Putkonen
9.9.2014, Verkkomedia.org

Venäjä varoittaa lännen aikeista: ISIS mahdollinen tekosyy pommittaa Syyrian armeijaa
"On olemassa syytä epäillä että ilmaiskut Syyrian alueella saattavat kohdistua, ei ainoastaan alueille, jotka ovat Islamistisen valtion (ISIS) hallinnassa, vaan hallinnon joukot saattavat myös tulla hyökätyiksi kaikessa hiljaisuudessa, jolla heikennetään Bashar al-Assadin armeijan asemaa", Lavrov sanoi.
Lavrovin mukaan tällainen kehitys johtaisi huimaan konfliktin eskalaatioon Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Venäjä vaatii länttä kunnioittamaan kansainvälistä lakia ja ryhtymään ainoastaan sellaisiin toimiin, jotka tapahtuvat maan laillisen hallinnon hyväksynnällä.
"Ei yhdelläkään maalla tulisi olla omia suunnitelmia tällaisissä aiheissa. Voi olla vain yhdistetty, kollektiivinen ja yksimielinen toiminta. Vain näin tuloksia voidaan saavuttaa", Lavrov sanoi.


Lavrov kommentoi lännen aikomuksia pian sen jälkeen kun Washington ilmoitti suunnitelmistaan ryhtyä offensiiviin ISIS-terroristeja vastaan. Yhdysvaltain armeija on suorittanut yli 100 ilmaiskua ISIS-kohteisiin Irakissa, kuten kaikkein uusimmat ilmaiskut, jotka USA:n armeijan mukaan ovat aiheuttaneet suuret miestappiot ISIS-joukoille.
Odotetaan, että presidentti Obama tulee ilmoittamaan suunnitelmistaan ilmaiskuista myös Syyrian alueella keskiviikkona. Tilannetta on edeltänyt raivoisa mediakampanja Yhdysvalloissa, joissa iskuja on perusteltu kahden amerikkalaistoimittajan surmaamisella.
Moskova on ilmaissut valmiutensa yhteistyöhön terrorismin torjunnassa Washingtonille toistuvasti, Lavrov sanoi. USA:n ulkoministeri John Kerry on vastannut yhteistyötarjousten hyväksynnällä, mutta Venäjän ulkoministerin mukaan ainoastaan sanoja on kuultu.
Lavrov muistuttaa, että Venäjä on toistuvasti ja pitkään varoittanut länsimaita terroristijärjestöjen luomasta uhasta, jotka sittemmin yhdistyivät Islamistiseksi rintamaksi. Venäjä on erityisesti varoittanut länttä seurauksista, jotka ovat syntyneet Syyrian sodassa, jossa länsi on tukenut aseellisia ryhmittymiä taistelussa maan laillista hallintoa ja armeijaa vastaan. Länsi on ollut piittaamaton näistä varoituksista.
Moskova näkee lännen harjoittaneen "kaksoisstandardeja" oikeuttaessaan terrorismin Syyriassa. Ennen Syyrian konfliktia Venäjä ja länsi olivat yksimielisiä terrorismin suhteen, eikä toimintaa oikeutettu olkoon se perustunut mihin tahansa. "Mutta Syyrian tapauksessa lännellä oli "toinen, kaksikasvoinen asenne". Vasta kun terrorismi alkoi uhkaamaan, joka sai alkunsa Libyasta, levisi Libanoniin ja sitten Irakiin, länsimaat ymmärsivät, että nyt oli aika puuttua asiaan", Lavrov sanoi.
Lavrov totesi, että Irakissa iskuista terroristeja vastaan on sovittu Bagdadin kanssa, mutta koska Syyriassa vaaditaan hallituksen vaihtoa, vastaavaa sopimista ei muka tarvittaisi.
USA:n tiedottaja Jen Psaki vastasi elokuussa kysymykseen, että olisiko mahdollista, että USA käynnistäisi pommituksia Syyriassa ilman koordinointia Syyrian hallituksen kanssa, Psaki vastasi: "Minä luuken, että kun amerikkalaisten henki on kyseessä, kun puhumme omien intressiemme puolustamisesta, me emme tule pyytämään lupaa sellaiseen Syyrian hallinnolta". Psakin mukaan USA:n presidentti päättää asiasta.

Lue myös:
Stephen Lendman: USA luo tekosyytä hyökätäkseen Syyriaan
David Cameron: Britannia ei tarvitse Assadin lupaa pommittaakseen Syyriassa

Hajoita ja hallitse: Lännen laskelmoivaa pragmatismia hegemonian säilyttämiseksi Lähi-idässä

Janus Putkonen @ 9.9.2014 20:13

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Lavrov: West may use ISIS as pretext to bomb Syrian govt forces
If the West bombs Islamic State militants in Syria without consulting Damascus, the anti-ISIS alliance may use the occasion to launch airstrikes against President Bashar Assad’s forces, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said.
There are reasons to suspect that air strikes on Syrian territory may target not only areas controlled by Islamic State militants, but the government troops may also be attacked on the quiet to weaken the positions of Bashar Assad’s army,” Lavrov said Tuesday.
Such a development would lead to a huge escalation of conflict in the Middle East and North Africa, Lavrov told reporters in Moscow after a meeting with the foreign minister of Mali.

Ei kommentteja: