Sivut

perjantai 19. syyskuuta 2014

Kiovassa raivotaan: Oikeistosektorin militantit uhkaavat suistaa presidentti Poroshenkon vallasta

Sadat Oikeistosektorin kannattajat ovat piirittäneet aggressiivisesti persidentinhallintoa Kiovassa vastalauseena Poroshenkon esittelemälle ja parlamentin vahvistamalle lakiesitykselle, joka takaa Donbassin itsehallintoalueen. Kiovan epävakaus tulee vain lisääntymään parlamenttivaalien lähestyessä. Vaalit Ukrainassa: uusi vallankumous?
Toimittajat: Janus Putkonen, Heikki Sipilä 
18.9.2014 , Verkkomedia.org

Kiovassa raivotaan: Oikeistosektorin militantit uhkaavat suistaa presidentti Poroshenkon vallasta
Paukkupommit ja savukranaatit ovat räjähdelleet Kiovassa presidentin hallintorakennuksen ympärillä kun arviolta 300 äärinationalistisen Oikeistosektorin kannattajaa on kerääntynyt osoittamaan raivoaan presidentti Petro Poroshenkoa kohtaan, joka on hyväksyttänyt militanttijärjestön shokeeranneen Itä-Ukrainan alueen erityisasseman maan parlamentissa.
Poroshenkon esittelemä laki nähdään askeleena Donbassin itsenäistymisen hyväksymiseksi ja alueelle on taattu oikeus venäjänkielen virallistamiseen. Lisäksi aiemmin terroristeina informaatiosodassa nimetyt Donbassin armeijan sotilaat ovat saaneet virallisen lupauksen, ettei aluejoukkoihin osallistumisesta tulla syyttämään oikeudessa.


Oikeistosektorin johtaja Dmitry Yarosh on kuvaillut lakia Ukrainan etujen vastaiseksi ja antanut uhkauksen Poroshenkolle. "Ellei Poroshenko tule järkiinsä, meillä tulee olemaan uusi presidentti ja asevoimien ylipäällikkö", Yarosh vatoitti facebookin kautta välitetyssä viestissään. "Jos joku epäilee tämän olevan mahdollista, hän voi kirjoittaa Janukovichille. Hän voi vahvistaa, että mahdoton on mahdollista", hän jatkoi muistuttaen Oikeistosektorin ratkaisevasta osallisuudesta presidentti Janukovichin hallituksen kaatamisessa helmikuussa.
Oikeistosektori on antanut viimeksi elokuussa uhkauksen hallinnon kaatamisesta, ja asetettuaan uhkavaatimuksen, maan viranomaiset laskivat vapaaksi pidätettyjä nationalistiryhmittymän jäseniä. Levottomuudet Kiovassa alkoivat tiistaina ja ovat jatkuneet myös läpi keskiviikon. Keskustassa on palanut renkaita ja nationalistit ovat kahakoineet ryhmittymien välilläkin.
Kansainvälisen lain asiantuntija Alexander Mercorius antoi RT-uutisille haastattelun ja hän sanoi, että Ukraina tulee kohtaamaan levottomuuksia, koska presidentti yrittää tavoittaa rauhan maan itäosiin. "Mitä näemme on eskalaatio Ukrainan poliittisessa kriisissä. Näille ihmisille millainen tahansa maan itäosien autonomia on vastoin heidän ideologiaansa, joka on keskitetty, etnisesti yhdistetty Ukraina, joka puhuu ukrainaa", hän sanoi.

Toimittajan välikommentti: "Paha saa palkkansa"
Oikeistosektorin käynnistämät kiivaat mielenosoitukset Ukrainan presidenttiä vastaan olivat odotettavissa. Poroshenkon maanantaina julkistama lakiesitys, joka hyväksyttiin tiistaina Ukrainan parlamentissa Radassa onkin käytännössä myöntyminen niihin oleellisiin vaatimuksiin, joita itsenäisyyttä vaativat Itä-Ukrainan mielenosoittajat esittivät Kiovalle huhtikuussa välirikon tapahduttua. Kiova tarttui aseisiin ja vannoi tukahduttavansa nämä vaatimukset, pitkälti masinoidun Oikeistosektorin militanttien voimalla.
Vaikka kyseessä on vasta sisällissodan rauhanneuvottelujen aloitus, Poroshenkon toimet ovat olleet de facto sotilaallisen tappion hyväksymistä ja Donbassin rauhanehtoihin myöntymistä.
Ukrainan tiedotusvälineet, aivan kuten lännen valtamediakin, ovat kuitenkin salanneet rintamatilanteen todellisen katastrofin aina tappioputken alkamisesta saakka heinäkuun alusta, joten Kiovan pakkorauha on odotettavasti ollut suuri shokki Ukrainassa, jossa esim. tapahtumien todellisesta luonteesta tietoa välittänyt Venäjän media on kielletty ja demonisoitu - Ukrainassa välitetty tietous taas on ollut länsimedian tapaanvääristeltyä ja kiusalliset tapahtumat vaiettuja. Propaganda voi informaatiosodassa helposti kääntyä lietsojiaan vastaan.
Poroshenkon valtaannousun siis mahdollisti aseistettu vallankaappaus helmikuussa, jonka toteutti tehtäväänsä masinoitu äärimielinen Oikeistosektori. Sen jäsenet ovat muodostaneet keihäänkärjen sotaan lähetetyissä kansalliskaartin yksiköissä. Heidän vihollisensa, aluejoukkojen sotilaallisen voiton myöntäminen ja diploomaattinen ratkaisu, on katkeraa kalkkia niiden joukoissa, jotka ovat elättäneet heille luvattua äärinationalistista unelmaa Suur-Ukrainasta.
Koulutetut verikoirat tuntevat tulleensa petetyiksi, ja he ovat voimakkaasti aseistettuja. Poroshenkolla onkin todellinen haaste viedä rauhanpakkoa eteenpäin, ettei hänen ja muiden lännen lännnen marionettien kohtalo pääty hirtettynä Kiovan lyhtypylväisiin, omien toimesta. Ilman rauhanneuvotteluja aluejoukot käynnistävät nyt ylivoimaiset panssaripataljoonansa.
Sisällissodan pahin vaihe Itä-Ukrainassa on toivottavasti koettu, mutta Länsi-Ukraina saattaa ajautua arvaamattomaan kaaokseen vaiettujen totuuksien paljastuessa vain propagandalla kyllästetylle kansalle, joka on kohtaamassa talven pakkaset ilman Venäjän kaasutoimituksia ja valtiontalouden ollessa konkurssin partaalla.
On siis odotettavissa, että lännen ja Länsi-Ukrainan tappioputki on vasta alkamassa sotilaallisen katastrofin jälkeen. Itä-Ukrainassa puolestaan on odotettavissa nopea jälleenrakentuminen ja vaurastuminen Venäjän sekä varsinkin Krimin alueen avustuksella. Elämme hyvin mielenkiintoisia aikoja, ja niinhän se on, että paha saa silloin palkkansa, kun mielivalta pysäytetään pysäyttämällä.

Janus Putkonen

Vaalit Ukrainassa: uusi vallankumous?
Ukrainan johtavat puolueet ovat laatineet omat ehdokaslistansa tuleviin parlamenttivaaleihin, jotka pidetään 26.10.2014. Uskotaan, että uuden parlamentin kokoonpanosta tulee sekä äärioikeistolainen että äärinationalistinen.
Kun otetaan huomioon Ukrainan myrskyt viimeksi kuluneiden kuukausien aikana, voitaisiin olettaa, että vaalikampanjasta tulisi samanlainen. Vaalikampanja on kuitenkin hämmästyttävän vaisu. Syynä tähän on, että niiden tulos on periaatteessa jo ennalta tiedossa.
Petro Poroshenkon vaaliliitolla on kiistaton ykkössija suosiossa. Sen äänimääräksi on ennustettu 25 – 37 prosenttia. Tulevissa vaaleissa toistuu samanainen tilanne kuin presidentinvaaleissa. Silloin Poroshenkolle ei ollut minkäänlaista todellista kilpailijaa eikä myöskään erityistä vaalikampanjaa tarvittu, vaan hänen suosiotansa mitattiin vain mielipidetutkimuksilla, sanoi Ukrainan parlamentin edustaja Aleksandr Golub:
"Tällä kampanjalla ei ole mitään tekemistä demokraattisten ja vapaiden vaalien kanssa. Suuret alueet eivät osallistu lainkaan vaaleihin. Tällaisia alueita ovat Donbass ja Lugansk, joiden asukasmäärä on noin seitsemän miljoonaa ja äänioikeutettujen henkilöiden lukumäärä 2,5 miljoonaa, mikä on kuudes osa kaikista Ukrainan äänioikeutetuista. Niillä kaakkoisilla alueilla, jotka ovat Ukrainan joukkojen miehittämiä, vaalien tulosta tullaan epäilemättä vääristelemään. Siten uuden parlamentin kokoonpanosta tulee äärinationalistinen."
Parlamenttiin tulee hyvin vähän riippumattomia ja sitoutumattomia edustajia eikä heille anneta työskentelymahdollisuuksia. Mikäli otetaan lisäksi huomioon Ukrainan parlamentin tunnettu riidanhaluisuus ja taipumus mielenosoituksiin ja kapinoihin,  uusi Rada ei tule olemaan vakaa eikä se pysy koossa vuotta pitempään, ennustaa Aleksandr Golub.
Petro Poroshenkon vaaliliiton voittoa tarvitsevat Ukrainassa ennen kaikkea ne, jotka vielä uskovat rauhan saavuttamiseen. Nimenomaan hän suostui Donbassin rauhansuunnitelmaan ja on valmis aloittamaan neuvotteluita Novorossijan kanssa.
"Poroshenkon vaaliliiton kannatuksen suurta suhteellista osuutta  selittänee myös se, että ukrainalaiset ovat väsyneitä sotaan ja pitävät juuri nyt rauhoittunutta tilannetta ja edes tällaisten vaalien järjestämistä parempana vaihtoehtona jatkuvaan sotimiseen verrattuna sekä se, että  realistisia vaihtoehtoja ei käytännössä ole", arveli Venäjän kansainvälisen neuvoston johtaja Andrei Kortunov.
Toiseksi ja kolmanneksi eniten ääniä saavat ennusteiden mukaan Oleh LjashkonRadikaalipuolue ja maan entisen pääministeri Julia Timoshenkon Isänmaa-puolue. Näitä puolueita äänestää 14-20 prosenttia äänestäjistä. Näitä puolueita on lähestymässä Kansanrintama.
Tämä on Timoshenkon entisen kumppanin, mutta nyt hänelle selkänsä kääntäneen nykyisen pääministeri Arseni Jatsenjukin, parlamentin puhemiehen Oleksandr Turtšynovin ja sisäministeri Arsen Avakovin muodostama liittouma. Ehdokkaiksi he ovat asettaneet kuusi ukrainalaisten pataljoonien kenttäkomentajaa, jotka käyvät sotaa Donbassissa.
"Opposition mahdollisuudet saada edustajia parlamenttiin ovat häviävän pienet", sanoi ukrainalainen politiikantutkija Vladimir Skatshko.
"Kovasta painostuksesta huolimatta muutamista vaalipiireistä saattaa mennä läpi muutamia edustajia, jotka edustavat vasemmistoa, eivätkä nationalistisia voimia. Mutta kokonaisuutena vasemmistoa edustavat voimat on Ukrainassa käytännössä hävitetty. On hyvin suuri mahdollisuus, että sisäpoliittinen hajaannus Ukrainassa syvenee entisestään."

Heikki Sipilä


 Stimme Russlands / Andrei Fedjashin / KOMINFORM

Tarvitsemme tukeasi - toimimme ainoastaan yksityisin lahjoitusvaroin!
Kiitä työstä lahjoituksella  ja avustat Verkkomedian toimintaa jatkumaan. "Meille pieni on jo suurta": Lahjoitustili: Janus Putkonen / FI71 4055 7620 0031 53
Toimitus @ 18.9.2014 15:28

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Wahlen in der Ukraine: die Große Oktoberrevolution? 
STIMME RUSSLANDS Alle führenden Parteien der Ukraine stellten die Listen ihrer Anwärter auf Sitze im nationalen Parlament zusammen. Die Außerordentlichen Wahlen zur Volksrada werden am 26. Oktober stattfinden. Das Parlament verspricht rechts und äußerst nationalistisch zu werden. Der jüngste Block, der aber den Präsidenten besonders stark unterstützt, „Der Block von Pjotr Poroschenko“, nimmt in den Ratings ständig den ersten Platz ein.

Ei kommentteja: