Sivut

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Tänään, 01:57

Ukrainan sota ja rauha: konflikti konfliktin sisällä

Ukrainan sota ja rauha: konflikti konfliktin sisällä

Sotatoimet eivät auta, ruhansuunnitelma on toteutettava millä hinnalla hyvänsä, uskoo Ukraoinan presidentti Petro Poroshenko. Mutta Nato uskoo, että Donbass ja Venäjä ymmärtävät vain voiman kieltä. Näin konfliktin sisällä on syntynyt toinen konflikti.

Petro Poroshenko puhui viime viikolla USA:n senaatille. Hän ei kuitenkaan saanut USA:lta Naton ulkopuolisen liittolaisen asemaa. USA on valmis auttamaan, mutta ei aio toimittaa Ukrainalle aseita, sanoi politologi Nikolai Sorokin.
Poroshenko ei ole riippumaton toimija tässä konfliktissa. Hänen tekemänsä päätökset ovat kolmansien osapuolten aikaansaannoksia. Luulen, että Venäjä ja USA sopivat Minskin neuvotteluissa tietyistä asioista, mm. siitä, että länsimaat eivät toimita Ukrainalle aseita.
Poroshenkon entiset liittolaiset moittivat hänen rauhanaloitteitaan. Esimerkiksi, Julia Timoshenko uskoo, että Venäjän kanssa on käytettävä voiman kieltä. Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi hän ehdotti Ukrainan totaalista militarisaatiota. Mutta Ukrainan talous ei kestäisi sitä, sanoi politologi Andrei Kortunov.
Timoshenkon suosio on laskussa. Jotkut jopa pitävät häntä ”politiikan eläkeläisenä”. Hänen ainoa mahdollisuutensa muistuttaa itsestään on arvostella toimivaa presidenttiä.
Poroshenkon esittämä lakiluonnos Itä-Ukrainan erityisasemasta sai negatiivista palautetta pääministeri Jatsenjukilta ja parlamentin puhemies Turchinovilta. Arseni Jatsenjuk uskoo, että Ukrainaa voidaan pelastaa vain rakentamalla muurin Venäjän vastaiselle rajalle. Aleksandr Turchinov puolestaan uhkasi, että kaikki lakiesityksen puolesta äänestäneet kansanedustajat erotetaan parlamentista.
Näillä puheilla vain kalastetaan ääniä tulevien parlamenttivaalien edellä, uskoo asiantuntija Vladimir Olenchenko. Mutta poliitikot eivät ottaneet huomioon yhteiskunnan mielialoja.
Mielipidekyselyt ovat osoittaneet, että Ukrainalaiset vastustavat sotaa. Myös politologit ja politiikot tukevat kriisin ratkaisemista poliittisin keinoin.
Venäjä toivoo, että rauhan halu ja terve järki voittavat. Muuria rajalle ei kannata rakentaa. Mikään muuri ei pelasta sisäisiltä ongelmilta.

Ei kommentteja: