Sivut

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

12 september, 16:56

Moskva och Washington: en ”kall fred”?

Moskva och Washington: en ”kall fred”?

Många ryska och utländska experter anser att Moskva och Washington behöver en ny omstart. USA verkar vilja visa världen vem som är boss. Ryssland med dess oberoende utrikespolitik är en obekväm spelare som enligt USA skulle kuvas med hjälp av sanktioner och hot.

Ryssland och USA har allt oftare svårt att hitta ett gemensamt språk. Orsaken är att Moskva erbjuder tydliga spelregler, men Washington vill ha allt, medan resten av världen enbart får ha det som är tillåtet. När Ryssland förhindrade att USA började bomba Syrien blev det klart för Washington att Ryssland är en stark spelare. Situationen i Ukraina, där det med USA:s stöd inträffat en statskupp, har drabbat relationerna mellan länderna. En fullständig normalisering av förhållandet mellan Ryssland och USA är enligt statsvetareSergej Michejev knappast möjlig inom en snar framtid. USA vill ha uppnå global dominans utan hänsyn till andra spelares intressen:
Det gäller inte bara Ryssland. Efter Sovjetunionens sönderfall blev USA obestridd ledare, men började förlora sin ledande position i början av 2000-talet. Regionala stormakter inklusive Ryssland har börjat hävda sin rätt att skydda sina egna intressen. Kina har blivit mycket starkt. Och USA föredrar att skapa problem framför att ompröva sin ledarskapsmodell med hänsyn till andra staters intressen.
USA är missnöjt med den ryske presidenten Vladimir Putins strävan att modernisera armén, utveckla ekonomin, utforska Arktis, förstärka Latinamerika och andra viktiga regioner. Men ingen drar nytta av konfrontationen. Ryssland och USA samarbetade under de senaste åren effektivt inom rymdforskning samt inom kampen mot internationell terrorism, narkotikahandel och cyberbrottslighet. Nu är samarbetet hotat, säger historiker Viktor Kuvaldin:
Efter Sovjetunionens sönderfall har USA bedrivit en politik för att innesluta Ryssland i före detta sovjetiska regionen. I andra delar av världen uppfattas skapandet av antiryska grupperingar som en naturlig process, medan Rysslands försök att bilda integrationsallianser betraktas som steg mot återställandet av imperiet. Därför reagerar Moskva så skarpt.
Påtvingandet av den antiryska politiken på Ukraina är ett bevis på att Washington verkligen gör sitt bästa för att behålla den globala dominansen, vilket Moskva knappast kommer att tolerera. Kompromisser bygger inte på förstörelse och konflikter, utan ömsesidig respekt.

Ei kommentteja: