Sivut

perjantai 12. syyskuuta 2014

Venäjän merivoimat perustaa pysyvän tukikohdan arktiselle alueelle

Venäjä perustaa pysyvän tukikohdan arktiselle alueelle. Venäjän Pohjoisen laivaston alukset aloittavat partioinnin Uuden-Siperian saarilla jo tänä syksynä.
Lähde: Rysslands Röst
Toimittaja: Heikki Sipilä
11.9.2014, Verkkomedia.org

Venäjän merivoimat perustaa pysyvän tukikohdan arktiselle alueelle 
Uuden-Siperian saaret on Pohjoisessa jäämeressä sijaitseva saaristo Laptevinmeren ja Itä-Siperian meren välissä. Suuri sukellusveneiden torjunta-alus Admiral Levtshenko, suuret maihinnousualukset Georgi Pobedonosets ja Kondopoga, tankkeri Sergei Osipov ja muutama huoltoalus ovat lähteneet saaristoa kohti.
Ne kuljettavat Venäjän pohjoisen laivaston sotilaita, kalustoa ja erilaisia tarvikkeita. Pohjoisen laivaston taktinen ryhmä aloittaa syyskuussa arktiselle alueella jatkuvan partioinnin.


Venäjän on korkea aika palata arktiselle alueelle, sanoo Venäjän hallituksen sotateollisuuslautakunnan asiantuntija Mihail Hodarenok.
"Arktisen alueen mineraalivarannot ovat erittäin arvokkaita. Arktisilla alueilla arvioidaan olevan neljäsosa maailman hyödyntämättömistä hiilivetyvarannoista. Nykyisen lainsäädännön mukaan vain ne valtiot, joilla on suora pääsy Jäämerelle, saavat hyödyntää arktisen mannerjalustan varantoja. Niitä ovat Tanska, Kanada, Norja, Venäjä ja Yhdysvallat. Monet muut maat, mm. Kiina, ovat tyytymättömiä tähän tilanteeseen."
Arktisen alueen valtiot käyvät aluekiistoja keskenäänkin. Esimerkiksi Venäjä ja Kanada haluavat molemmat itselleen Lomonosovin harjanteen hyödyntämisoikeuden. Venäjä on jättänyt YK:lle asianmukaisen hakemuksen ja suorittaa paraikaa lisätutkimuksia todistaakseen, että harjanne on Venäjän mannerjalustan jatkoa.
YK hyväksyi aiemmin Venäjän hakemuksen Ohotanmeren alueista ja tilanne tulehtui tuolloin entisestään. Kanadan ulkoministeri John Baird sanoi, että Venäjän aluevaatimukset huolestuttavat Kanadaa ja maa on valmis tarvittaessa puolustamaan suvereniteettiaan sotilaallisin keinoin.
Venäjän sotilaallinen läsnäolo arktisella alueella on vastaus naapureille, jotka uhkaavat puolustaa intressejään sotilaallisin keinoin, painotti asiantuntija Mihail Hodorenok.
"Venäjä ei aio siirtää joukkojaan arktiselle alueelle. Kyse on vain pienistä yksiköistä. Lentoasemat ja satamat vain mahdollistavat nopean toiminnan, jos sitä tarvitaan."
Venäläisten sotilaiden tehtävä on myös turvata Koillisväylän laivaliikennettä. Koillisväylä on lyhyin reitti Euroopasta Aasiaan, mutta suurimman osan vuodesta tämä meritie on jäässä. Sotilaat ovat lisäksi valmiita auttamaan onnettomuuteen tai muihin vaikeuksiin joutuneita laivoja.

  Rysslands röst / KOMINFORM
Heikki Sipilä @ 11.9.2014 14:30

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Rysslands Norra flotta får en arktisk bas
Ryssland skapar en permanent militärbas i Arktis. Hösten 2014 skickas en grupp fartyg från Norra flottan till Nysibiriska öarna – den ryska ögruppen mellan Laptevhavet och Östsibiriska havet.

Ei kommentteja: