Sivut

torstai 18. syyskuuta 2014

Kiova ja USA:n valtamedia tunnustivat Novorossian erityisaseman - neuvottelut jatkuvat

Kun luottamuspula Kiovassa vallan kaapanneen hallinnon ja Donbassin hallinnon - Novorossian - kesken repeytyi sotilaalliseksi konfliktiksi huhtikuussa, Kiovan johto vannoi kukistavansa ''kapinalliset'' viikoissa. Diplomatiasta ei ollut puhettakaan ennen syyskuuta, jolloin Kiovan oli myönnettävä sotilaallinen tappionsa.
Uutisblogi: Janus Putkonen
18.9.2014, Verkkomedia.org

Kiova ja USA:n valtamedia tunnustivat Novorossian erityisaseman - neuvottelut jatkuvat
Donbassin aluejoukkojen kiivas torjuntataistelu Donetskissa ja Luganskissa Kiovan joukkojen hyökkäystä vastaan on tuottamassa todellisia tuloksia, kun presidentti Petro Poroshenko esitteli maan parlamentille lain Itä-Ukrainan hallintojen vaatiman "erityisen itsehallintoaseman". Parlamentti hyväksyi lain tiistaina ja diplomaattisen ratkaisun edistymisestä on annettu varsin rohkaisevia kommentteja, vaikka tulitauko on osoittautunut hauraaksi.
Käytännössä kaikkiin oleellisiin poliittisiin vaatimuksiin, joita Donetskin ja Luganskin alueen mielenosoittajat vaativat Kiovalta välirikon tapahduttua huhtikuussa, on nyt lakiasetuksilla myönnytty, ja tapahtunut poliittinen asennemuutos on vahvistettu parlamentin enemmistön päätöksellä. Toisin sanoen, Kiova joutui myöntämään jo heinäkuun toisen viikon jälkeen nopeasti syventyneen sotilaallisen tappionsa ja myöntymään Donbassin vaatimuksiin.
Laki Donbassin eritysestä itsemääräämisoikeudsta odottaa seuraavaksi presidentin allekirjoittamista ja Donbass aikoo odottaa lain ratifioimista ennen sen kommentointia.
Jopa Washington Post myöntää (kuvakaappaus alla), että Donbassin alue - Novorossia - on erityisaseman kautta saavuttanut ensiaskeleensa kohti itsenäistä valtiota. Aiemmin kiivaasti lännen tukemaa Kiovan sotaoperaatiota tukeneen Washingtonin päivälehden yhteenvetona on, että "tapahtumassa on jotain sellaista, jota kansainvälinen yhteisö ei pysty rakentamaan, keskushallinto Kiovassa ei pysty tuhoamaan, ja alueen kansalaiset ovat lojaalisti sitoutuneet sen perustumiseen".

Venäjän käynnistämä rauhanprosessi jatkuu - Donbassin sotilaallisten saavutusten jälkeen
Itä-Ukrainassa astui siis voimaan 5.9. tulitauko, joka on päivittäin ja lukuisia kertoja jo rikottu, mutta yleisessä mielessä tulitauko on pitänyt, koska diplomaattisia ratkaisuja on samaan aikaan viety eteenpäin. Kiovan ja Donbassin välisiä rauhanneuvotteluja edelsi Venäjän presidentti Vladimir Putinin 3.9. esittelemä 7-kohtainen rauhansuunnitelma, jonka molemmat osapuolet olivat valmiita hyväksymään Valko-Venäjällä käytyjen neuvottelujen pohjaksi.
Diplomaattiseen ratkaisuun antoi onnistumisen edellytykset Kiovan joukkojen surkeasti epäonnistunut offensiivi, jonka oli määrä tavoittaa sotilaallinen voitto Ukrainalle sen itsenäisyyspäivään 24.7. mennessä.
Kuitenkin jo 9.-11.7. Kiovan joukkojen päävoimat motitettiin niiden päähyökkäyssuunnassa Venäjän vastaisella rajalla ja ainekset Donetskin rintaman romahdukseen kypsyivät suurten sotasaaliiden siirtyessä aluejoukoille ja onnistuneiden aluejoukkojen torjuntataistelujen tuloksena lukuisissa painopistesuunnissa.
Kun itsenäisyyspäivä koitti, Donbassa aloitti vastahyökkäyksensä, johon otti osaa vereksiä ja koulutettuja yksiköitä, joilla oli käytössään kaikki puolustuksen panttaamat reservit. Samaan aikaan Kiovan taisteluprikaateista oli jäljellä enää murjottuja osia.
Aluejoukkojen siirtyminen sissitoiminnasta rintamahyökkäykseen tuotti sille asetettuja tavoitteita nopeaan tahtiin ja Kiovan joukot pakotettiin vetäytymään koko Etelä-Donetskin alueella. Syntyi yhä uusia motteja, jotka sisälsivät viimeisetkin taistelukuntoiset Kiovan yksiköt.
Tilanne jäätyi syyskuun alussa Mariupolin piiritykseen ja odotettavissa oli Donbassin armeijan seuraavan suuren vastaoffensiivin alkaminen jo lähipäivinä. Kiova myönsi tappionsa ja suostui ensimmäistä kertaa huhtikuun jälkeen konfliktin osapuolten väliseen rauhanneuvotteluun, samalla kun aluejoukkojen haltuun sotasaaliina päätyneet strategiset Smerch-raketinheittimet muuttivat taistelukentän tilannekuvan entistä synkemmäksi hyökkäävälle Kiovalle.
Aluejoukkojen ilmatorjunta olikin jo aiemmin lamauttanut Ukrainan ilmavoimien operaatiokyvyn ja kaikesta päätellen aloite oli siirtynyt Donetskin ja Luganskin asevoimien esikuntiin.

Donnbassin kansalaiset kokoontuivat 24.7. toreille toivottamaan poikansa menestyksekkääseen vastahyökkäykseen, joka johtikin pian Kiovan joukkojen rintaman romahtamiseen koko Etelä-Donetskin alueella.

Mistä kaikki saikaan Itä-Ukrainan konfliktissa alkunsa?
Donbassin aluehallinto ja viranomaiset, jotka ovat muodostaneet itsenäisyyttä vaativan Itä-Ukrainan venäjänkielisestä väestöstä koostuvan kansallisen rungon, menettivät luottamuksensa Kiovan hallintoon helmikuun vallankaappauksen seurauksena. Kun muistamme sen syyt, todellisena epäluottamuksen laukaisimena havaitsemme erityisesti Maidanin salamurhat, ja tuon verilöylyn todelliset poliittiset motiivit sekä Kiovan suojelemat syylliset.
Vastaava luottamusrikko tapahtui myös itsenäistyneessä Krimin autonomisessa tasavallassa, joka itsenäistymisensä kautta liittyi demokraattisen prosessin tuloksena Venäjän yhteyteen.
Donbassissa mitta täyttyi 6.4. mielenosoituksissa, joissa vaadittiin liittovaltion perustamista ja joissa tuettiin todisteetta Maidanin salamurhista syytettyjä Berkut-poliiseja. Nämä autonomiaa vaativat mielenosoitukset johtivat aluehallintojen rakennusten valtaamiseen ja laajamittaiseen sotilaiden sekä viranomaisten loikkaamiseen itsenäistä päätäntävaltaa vaatineiden mielenosoittajien riveihin. Vastaava kehitys nähtiin aiemmin myös Krimillä.
Venäjänkielisillä Ukrainan alueilla on yleisesti mielipide, aivan kuten todisteet ovat viitanneet, että Maidanin salamurhien takana on nykyinen Kiovan hallinto. Sisäministeri Arsen Avakovinperusteettomat syytökset ja tragedian tutkimusten politisointi paljasti, että presidenttiJanukovichia vastaan masinoitu liikehdintä olikin de facto aseistettu vallankaappaus, jonka suoritti värvätyt ja koulutetut äärioikeistolaiset ainekset.
Länsi-Ukrainan nationalististen natsien viha venäjänkielistä väestöä kohtaan on ollut avointa ja provosoivaa, joka kansalliskaartien perustamisen jälkeen muodostuikin vakavaksi fyysiseksi uhaksi venäjänkielisille alueille Ukrainassa. Näin saivat Donbassin itsepuolustusjoukot perusteensa ja kokonaiset sotilasyksiköt, varikot ja tukikohdat siirtyivät aluejoukkoihin.
Kun Donetsk ja Lugansk laativat itsenäisyysjulistuksen, jonka tueksi ne järjestivät myös kansanäänestyksen toukokuussa, voimme eritellä niistä muutamia päävaatimuksia:
  1. Itsenäinen aluehallinto
  2. Oikeus venäjänkielen käyttöön virallisena kielenä
  3. Alueellinen sotilaallinen puolustus ja viranomaistoiminnat
  4. Itsenäinen talouspolitiikka
Tulitauon voimaan astumisen jälkeen aluejoukot ovat virallistaneet asemansa Donbassin armeijana, joka on merkittävä askel mille tahansa kansallista tunnustusta hakevalle alueelle. Kiova on osoittanut myöntymisensä, koska armeijan perustuminen ei ole ollut esteenä erityisaseman myöntäneen lain hyväksymisessä. Kiova onkin kokonaan luopunut aluejoukkoja demonisoineesta kannastaan lakaten kutsumasta heitä "terroristeiksi".
Poroshenkon esittelemässä ja parlamentin nyt vahvistamassa laissa Kiova sitoutuu olemaan syyttämättä aluejoukkoihin osallistuneita taistelijoita, joka käsiteltiin Kiovassa aiemmin rikollisena toimintana. Epäilemättä turvallisuuskysymyksiin liittyvät järjestelyt ovat edelleen monilta osin käsittelemättä, mutta pääkysymys aluejoukkojen laillisuudesta on selvästi ratkaistu.
Huolta nostattaa tietenkin lännen rooli kokonaisuudessa. Tosiasiassa EU ja USA eivät olekaan laittaneet tikkuaan ristiin rauhanomaisten ratkaisujen löytämiseksi vaan päinvastoin. Tuoreet NATO:n käynnistämät toimet Ukrainassa on nähty enemmän vahingollisena kuin hyödyllisenä alueellisten diplomaattisten ratkaisujen löytämiseksi. Washinton Postin linjaus antaa kuitenkin ymmärtää, että Donbassin itsenäistymiselle on annettu hyväksyntä myös Washingtonissa.
Mutta kun palautamme mieleen huhtikuun alun tilanteen ja nyt Kiovassa hyväksytyn asiaintilan, havaitsemme Donbassin vaatimusten tulleen nyt hyväksytyiksi. Lugansk ilmoitti, että se pyrkii ottamaan Ukrainan valuutan sijasta ruplan käyttöön alueellaan, joten voimme jo tästä päätellä, etä talouskysymysten itsenäinen ratkaiseminen on sisällytetty "erityiseen itsehallintoon".
Venäjän kielen asema on ollut vaa'an kielessä konfliktin alusta alkaen ja nyt Kiova tunnustaa, että Donbassilla on oikeus venäjänkielen käyttöön tasavertaisena virallisena kielenään. Donbassin alueella tullaan järjestämään vaalit näillä näkymin 7. joulukuuta, jolloin itsenäistyvän alueen hallinto tulee saamaan kaavailujen mukaan demokraattisesti valitun valtiojohdon.
Donbass on aiemmin ilmoittanut, ettei se hyväksy tai tule ratifioimaan EU:n kanssa tehtyä Assosisaatiosopimusta vaan se tulee hakemaan jäsenyyttä itäisessä tulliliitossa Venäjän kanssa. Tästä ulkopoliittisesta kysymyksestä voimmekin odottaa vielä mielenkiintoisia lisäuutisia, koska näyttää siltä, ettei ainoastaan Kiova menettänyt otettaan Donbassin alueesta, vaan myös koko geopoliittisen sopan Kiovassa keittänyt EU ja Yhdysvallat.


Voimmeko luottaa positiivisiin diplomaattisiin uutisiin?
Tilanne Itä-Ukrainassa on luonnollisesti erittäin jännittynyt ja sotilasjoukot käyvät edelleen tulitaisteluja rintaman eri osilla. Kun Poroshenko ilmoitti maanantaina jättäneensä parlamentin käsittelyyn Donbassin erikoisaseman hyväksymän lakialoitteen, oli pakko odottaa osapuolten kommentit, jotta tietäisimme onko Poroshenkon rauhanomaiseen aikeeseen luottamista.
Poroshenko on vakuuttanut, että uuden lakiasetuksen ensisijainen tavoite on rauhan saaminen Itä-Ukrainan alueelle. 
Henkilökohtaisesti olen ollut erittäin skeptinen tulitauon kestämisen suhteen ja tietoisena aluejoukkojen kyvystä suorittaa toinen suuri offensiivi, odottanut myös sellaisen toteuttamista, kun jatkuvasti raportoidut tulitauon rikkomukset ovat häirinneet tilanteen rauhoittumista. Mutta diplomatia ratkaisee, vaikka uutisten mukaan Kiova on keskittänyt uusia sotajoukkoja Itä-Ukrainaan heti tulitauon alettua.
Poroshenko on vakuutellut useaan kertaan, että kyseessä on ainoastaan puolustavia ja taistelussa kuluneiden joukkojen rintamavastuusta vaihtavia voimia. Kiovan määräys pitää joukkonsa täydessä taisteluvalmiudessa kuitenkin luo varjoja Kiovan aikomuksia kohtaan.
Luottamus Kiovan lausuntoihin onkin menetetty tapahtumien seurannassa jo aikapäiviä sitten ja jatkuvat valheet ovat syöneet myös Poroshenkon kunnioituksen pohjalukemiin. Tulitauon mukaan Kiovan joukkojen olisi pitänyt vetäytyä koko Donbassin alueella, ja kauas sen asutuskeskuksista, mutta mitään sellaista ei ole tapahtunut. Ainoastaan sotavankien vaihtaminen näyttää toistaiseksi sujuvan edes jotenkin laaditun tulitaukosopimuksen mukaan. 
Ukrainan parlamentin lainsäätäjä Vladislav Lukyanov kommentoi itsemääräämisoikeuden taannutta lakia ja sanoi, että kyseessä on askel rauhaan, mutta vasta ensimmäinen sellainen. Hänen mukaansa tulevaisuus riippuu Donbassin ja Kiovan neuvottelijoiden kyvystä löytää ratkaisut kaikkiin alueen ongelmiin. Lukyanov sanoi, että talven tuleminen tekee rauhan löytämisestä ensiarvoisen tärkeää, koska tuhoutunut infrastruktuuri on korjattava ja Ukrainan hallinto on aiheuttanut tilanteen, ettei sillä ole kaasutoimituksia omiinkaan tarpeisiin.
Donetskin tasavallan johtaja Andrei Purgin vaati Kiovaa jatkamaan keskusteluja kolmikantaisen neuvotteluryhmän puitteissa. "Mielestäni neuvottelujen tulee jatkua", hän sanoi keskiviikkona. "Ei tule olemaan tuloksia ilman neuvotteluja".
Donetskin johtaja osoitti tyytyväisyytensä Valko-Venäkällä käytyjä neuvotteluja kohtaan 5.9. joka mahdollisti sotavankien vaihtamisen. Hän kertoi satojen vankien vaihtamisesta, vaikka ongelmiakin on esiintynyt. Hänen mukaansa Ukrainan armeijan suhtautumisessa sotavankien suuriin lukumääriin on erityisen kummallista. Kiova ei suostu uskomaan, että Donbass on saanut niin suuria sotavankien lukumääriä, joita sillä on tosiasiallisesti omissa vankileireissään.
Suurena ongelmana nähdään, että Kiova tulkitsee myönnetyn itsemääräämisoikeuden toteutuvan vain niillä alueille, jotka ovat nyt aluejoukkojen hallinnassa, mutta Donbassin johtajien mukaan kyseessä on oltava koko maakuntien alue hallintojakojen mukaisesti. Aluejoukkojen johdon mukaan Donbass toteuttaa täyden itsenäistymisensä eikä tule hyväksymään asemaansa osana Ukrainaa.
Donetskin pääministeri Alexander Zakharchenko kommentoi puolestaan Kiovassa läpi ajettua lakia ja totesi, ettei sillä ole juurikaan laillista asemaa. "Poroshenkon tulee ensin allekirjoittaa se, sitten se tulee julkistaa, jotta se voisi astua voimaan. Sitten me käännämme sen venäjäksi, tutustumme siihen ja annamme siitä mielipiteemme", hän sanoi. "On typerää että Rada Ukrainassa hyväksyy lain, joka ei koske Ukrainaa vaan Donbassia. Meillä on oma parlamenttimme tähän tarkoitukseen", Zakharchenko sanoi.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tulitauon pitävän, vaikka lukuisia rikkomuksia on tapahtunut, mutta niiden odotetaan vähenevän mikäli Kiova ottaa päättäväisen asenteen niiden estämiseksi. Hän sanoi tulleen todistetuksi, että Ukrainan joukot ovat syyllistyneet vakaviin provokaatioihin rikkoakseen tulitauon.
"Mutta pääosin, meidän näkemyksemme ja kolleegojemme näkemus muista maista on, että tulitauko pitää, ja välikohtauksien määrän joita vielä tapahtuu täytyy ajan myötä vähentyä. Me toivomme, että Ukrainan johto ryhtyy toimenpiteisiin estääkseen tällaiset tapahtumat", Lavrov sanoi vieraillessaan Etiopiassa keskiviikkona.
Venäjän ulkoministeriö kommentoi tilannetta keskiviikkona ja sanoi lausunnossaan, että Ukrainan hyväksymä laki erikoisasemasta Itä-Ukrainan alueille on askel oikeaan suuntaan. 
"Tämä dokumentti on Venäjän näkemyksen mukaan askel oikeaan suuntaan ja linjassa sovitun kanssa, joka sovittiin Genevessä yhteisessä lausunnossa Venäjän, Ukrainan, Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa huhtikuun 17. päivä, kuten myös Berliinin julituksen kanssa heinäkuun 2. päivä", ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan.
Venäjän ulkoministeriö näkee, että kyse on perustan luomisesta perustuslailliselle prosessille Ukrainassa, johon kuuluu kansallisen vuoropuhelun käynnistäminen Ukrainassa. Venäjä odottaa, että laki asetetaan tarkasti voimaan, jotta Kiovan viranomaiset estävät paluun konfliktiin ja väkivaltaan Itä-Ukrainassa.
Venäjä on käynnistänyt myös toimenpiteet sarjassaan kolmannen suuren avustussaattueentoimittamisesta sodan repimälle Donbassin alueelle. Edellinen suuri avustuskuorma tulee Venäjän hätätilaministeriön mukaan riittämään vain 2-3 viikoksi.

Janus Putkonen

Lähteet:

Ei kommentteja: