Sivut

perjantai 27. joulukuuta 2013

Vaarat Revolution: Counter-vallankumous Lähi-idässä voi osoittautua yhtä vaikea syventynyt Revolution
Pian Libyan pääkaupunki laski kapinallisia elokuussa 2011 sain tietää 32-vuotias mies nimeltä Ahmed Abdullah al-Ghadamsi. Tapasimme kun hän yritti häätää minua minun hotellihuoneessa, jossa hän sanoi tarvittiin jäsenten kansallinen siirtymävaiheen neuvosto, käytännössä väliaikaisen hallituksen Libya. En ollut tyytyväinen siirretä, koska hotelli, Radisson Blu Tripolissa rantakadulla oli täynnä toimittajia ja siellä oli missään muualla pysyä. Mutta Ahmed lupasi löytää minut toiseen huoneeseen, ja hän oli niin hyvä kuin hänen sanaansa.
Hän oli luotonanto käsi väliaikainen hallitus, hän sanoi, koska hän vastusti voimakkaasti Gaddafin - kuten muun perheensä.
Hän tuli Fornaj kaupunginosassa, ja oli halveksiva ponnisteluja hallituksen vakoojia tunkeutua verkostonsa suurperheitä. Hän pilkkasi Gaddafin järjetöntä henkilöpalvonta ja hänen pelko kumouksellinen ideoita: "Kirjat käytetään olla vaikeampi tuoda maahan kuin aseita. Sinun piti jättää ne lentokentällä kaksi tai kolme kuukautta, jotta he voisivat tarkistaa. "
Hän oli ollut kuusi vuotta opiskelua Norjassa ja puhui Norja sekä Englanti; palattuaan Libyaan hän sai työpaikan henkilöstön Radisson Blu. Yksi Gaddafin pojista, Al-Saadi oli sviitti hotellissa, ja hän katseli hallitsevan perheen ja heidän ystävänsä liiketoimintaa ja nauttivat olostaan.
Ahmed oli itsevarma mies, ei huomattavasti pelotella satunnaista ammunta joka pitää useimmat ihmiset Tripolissa pois kaduilta. Kysyin häneltä, jos hän harkitsisi toimi minulle oppaana ja avustaja ja hän suostui. Tripoli oli loppunut bensiini, mutta hän nopeasti löytänyt joitakin, sekä auton ja kuljettajan valmis riskeeraamaan kapinallisten tarkastuspisteitä.
Hän oli taitava puhuu miliisit miehistöä barrikadeja, ja auttoi minua pääsemään ulos kaupungista, kun tiet olivat tukossa. Muutaman viikon lähdin Libya, olen myöhemmin kuullut, että hän oli työskennellyt muitakin toimittajia. Sitten lokakuussa sain ilmoituksen, että hän oli kuollut, ammuttu päähän pro-Gaddafi sniper viimeisellä kierroksella taistelujen Sirtessä rannikolla kauas itään Tripoli. Kävi ilmi, että siellä oli paljon, että Ahmed ei ollut kertonut minulle.
Kun mielenosoitukset alkoivat Benghazissa 15. helmikuuta hän oli ollut ensimmäisten joukossa osoittamaan Fornaj, ja hänet pidätettiin. Hänen nuorempi veljensä Mohammed kertoi minulle, että "hän vangittiin kaksi tuntia tai vähemmän ennen hänen ystävänsä ja mielenosoittajat murtautuivat poliisiasemalle ja vapautti hänet."
Kun Gaddafin joukot takaisin valvonta Tripoli, Ahmed ajoi Nafusa Mountains sata kilometriä lounaaseen pääkaupungista yrittää liittyä kapinallisia siellä, mutta he eivät tiedä tai luota häneen, joten hän joutui palaamaan. Hän salakuljetti aseita ja gelignite osaksi Tripolin ja tuli mukana juonessa, ei koskaan panna toimeen, räjäyttää Al-Saadi Gaddafin sviitti Radisson.
Mohammed sanoi Ahmed tuntui pahalta, että hän oli viettänyt paljon vallankumouksen rahaa ja huolimatta hänen parhaansa, ei ollut koskaan oikeastaan ​​taistellut.Hän meni Sirtessä, jossa Gaddafin joukot tekivät viime seistä, ja liittyi miliisi ryhmä Misrata.
Hänellä ei ollut sotilaallista kokemusta, sikäli kuin tiedän, mutta hän ei kavahtanut aikana pommitusten ja oli tyyni, kun hän jäi kiinni väijytyksessä ja haavoittui sirpaleita päässä laasti pommi, ja miliisit olivat vaikuttuneita. 8. lokakuuta hänen Päällikkö kertoi Ahmed ottaa joukkueen viisi tai kuusi miestä metsästää tarkka-ampujat, jotka olivat tappaneet useita kapinallisten taistelijoita. Hän ammuttiin yksi niistä muutamaa tuntia myöhemmin.
Mitä Ahmed ajatella Libyan vallankumous nyt? Väliaikainen hallitus on nimellisesti hallinnassa, mutta kaduilla Tripolin ja Benghazin ovat olleet täynnä miliisin tarkastuspisteitä miehitetty joidenkin 225000 rekisteröity miliisit, joiden uskollisuus on niiden komentajat sen sijaan todetaan, että maksaa ne.
Kun mielenosoittajat ilmestyi ulkopuolella päämaja Misrata miliisi Tripolissa 15. marraskuuta vaativat, että he menevät kotiin, miliisit avasivat tulen kaikkea Kalasnikovista ja ilmatorjunta-aseet, tappaminen 43 mielenosoittajaa ja haavoittaen noin neljä sata muuta.
Tämä johti kansannousut jossa monet miliisit katoaisi Tripoli, vaikka se ei ole selvää, onko tämä on pysyvä. Aiemmin pääministeri Ali Zeidan, sieppasi miliisi pyssymiehiä ilman laukaus on ammuttu omalla vartijat suojella häntä. (Hänet vapautettiin muutaman tunnin kuluttua.)
Mutinying miliisit ovat sulkeneet öljysatamia vientiin ja Itä Libya uhkaa erota. Libyan valtio on romahtanut, siitä yksinkertaisesta syystä, että kapinalliset olivat liian heikkoja täyttää tyhjiön kaatuminen vanhan hallinnon. Loppujen lopuksi se oli Nato ilmaiskuja, ei kapinallisten voimaa, joka kukisti Gaddafi.
Se on samanlaista tarinaa muualla Lähi-idässä. Kansannousut arabikevään ovat tähän mennessä tuottaneet anarkia Libyassa, sisällissota Syyriassa, enemmän itsevaltiuden Bahrainissa ja sitä jatkettiin yksinvaltaa Egyptissä. Syyriassa kansannousu alkoi maaliskuussa 2011 mielenosoituksia vastaan ​​julmuudesta Assadin hallintoa vastaan. "Rauha! Rauha! " mielenosoittajia huusivat. Mutta "jos oli oikeudenmukaiset vaalit Syyriassa tänään," eräs kommentaattori sanoi, "Assad todennäköisesti voittaa sen."
Se ei ole vain mielenosoittajia ja kapinallisia 2011, jonka pyrkimykset ovat turhautuneita tai murskata. Maaliskuussa 2003 suurin osa irakilaisista kaikkien lahkojen ja etnisten ryhmien halusi nähdä loppuun Saddamin surkea sääntö, vaikka ne eivät välttämättä tue Yhdysvaltain hyökkäystä.
Mutta hallitus nyt vallassa Bagdadissa on niin ahdasmielisiä, korruptoitunut ja vahingollista kuin Saddamin koskaan. Ei voi olla vähemmän valtion väkivaltaa, mutta vain koska valtio on heikompi. Sen menetelmät ovat yhtä julma: Irakin vankilat ovat täynnä ihmisiä, jotka ovat tehneet vääriä tunnustuksia kidutuksen tai sen uhka.
Irakin henkisen, joka oli tarkoitus avata museo Abu Ghraibin vankilassa niin, että irakilaiset eivät koskaan unohda julmuuksia Saddamin hallinnon totesi, että ei ollut tilaa, koska solut olivat täynnä uusia vankeja. Irak on edelleen erittäin vaarallinen paikka. "En koskaan kuvitellut, että kymmenen vuotta Saddam et voisi silti saada mies kuoli Bagdadissa maksamalla 100 dollaria," Irakin jotka olivat olleet mukana epäonnistuneen museorakentamiseen kertoi.
Miksi väitteitä arabimaailmassa ja sen jälkeen epäonnistunut niin täysin, ja miksi ne toistuvat vallassa tai pyrkiessään se, niin monet viat ja rikosten vanhan järjestelmän? Vastakohtaisuus humanitaaristen periaatteiden ilmaisi alussa vallankumousten ja verilöyly lopussa on monia ennakkotapauksia, Ranskan vallankumouksen.
Mutta ajan viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana Lähi-idässä, Balkanilla ja Kaukasuksella nopea hajoaminen, mitä alkoi massa kansannousut on ollut erityisen silmiinpistävää.
Olin Moskovassa alussa toisen venäläis-Tšetšenian sodan lokakuussa 1999, ja lensi puolue toimittajia Tšetšenian nähdä Tshetshenian presidentti Aslan Mashadovin päämajaansa Groznyissä, jossa hän yritti epätoivoisesti - ja ei ole - torjua Venäjän hyökkäys vaatimalla tulitaukoa. Olimme sijaitsee entisen kasarmin joka tuntui huolestuttavan haavoittuvia Venäjän ilmahyökkäyksen.
Mutta pian kävi ilmi, että presidentin vartijan suurin huoli oli, että meillä olisi siepannut Tšetšenian sieppaajien hallussa lunnaita. Ensimmäisen Tšetšenian kapinan 1994-96 nähtiin sankarillinen suosittu itsenäisyystaistelun. Kolme vuotta myöhemmin se oli korvannut uusi liike, joka oli erittäin ahdasmielisiä, kriminalisoida ja hallitsevat sotapäälliköt.
Sota tuli liian vaarallista raportoida ja katosi pois median kartalla. "Vuoden ensimmäisen Tšetšenian sodan," yksi toimittaja kertoi minulle, "olisin saanut potkut minun virasto, jos olin jättänyt Groznyin. Nyt riski sieppauksesta on niin suuri, olisin potkut menossa sinne. "
Tunnistusj Tšetšeniassa on toistettu muualla masentavia taajuudella. Laajuus epäonnistumisen kansannousut 2011 perustaa paremmin hallintotapoja on yllättänyt vastarintaliikkeiden niiden Länsi tukijat ja mikä kerran oli erittäin sympaattinen ulkomaisten tiedotusvälineiden. Yllätys johtuu osittain väärinkäsitys siitä, mitä kansannousut johtivat noin.
Revolutions otetaan käyttöön, koska arvaamaton sattuma voimansa eri motiivit kohdistaminen yhteinen vihollinen. Poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset juuret upsurges 2011 mennä syvälle. Että tämä ei ollut selvää kaikille tuolloin johtuu osittain siitä, miten ulkomaiset kommentaattorit liioiteltu rooli uuden tietotekniikan.
Mielenosoittajat, taitava propaganda jos ei muuta, voisi nähdä etu, että kansannousut länteen kuin uhkaamattomassa "sametti" vallankumouksia ja Englanti-speaking, hyvin koulutettu bloggaajia ja diskantit näkyvästi kärjessä.
Tarkoituksena oli välittää Länsi yleisöjen että uudet vallankumoukselliset olivat comfortingly samanlainen itse, että se mitä tapahtuu Lähi-idässä vuonna 2011 oli samankaltainen kuin anti-kommunisti ja länsimielinen kansannousut Itä-Euroopassa vuoden 1989 jälkeen.
Opposition vaatimukset olivat kaikki noin henkilökohtaista vapautta: sosiaalinen ja taloudellinen epätasa-arvo olivat harvoin julistettu asioita, vaikka he olivat ajamassa suosittu Rage Against status quo.
Keskus Damaskoksen oli hiljattain ottanut haltuunsa tyylikkäät kaupat ja ravintolat, mutta massa syyrialaiset näki heidän palkat polkee paikallaan, kun hinnat nousivat: viljelijät pilalla neljä vuotta kestänyt kuivuus liikkuessa slummeihin laitamilla kaupungeissa, YK sanoi että kahden ja kolmen miljoonan syyrialaisia ​​elivät "äärimmäisessä köyhyydessä", pienet teollisuusyritykset asetettiin konkurssiin halpa tuonti Turkista ja Kiinasta, talouden liberalisointi, ylisti ulkomaisia ​​pääkaupungeissa, väkevää rikkaus käsissä poliittisesti hyvin kytketty Muutaman.
Vaikka jäseniä Mukhabarat, salaisen poliisin, yrittivät selviytyä 200 dollaria kuukaudessa. "Kun se ensimmäinen tuli valtaan, Assadin hallinnon kirjattu laiminlyöty maaseutua, sen talonpojat ja laiminlyötyjä alaluokkaa," International Crisis Group raportissa sanotaan. "Nykypäivän eliitille on unohtanut juuriaan. Se on perinyt vallan sijasta taistellut sitä ... ja matkia tapoja kaupunkien yläluokan. "
Sama koskee lähes monarkkiset perheitä ja heidän kumppaninsa toimivat rinnakkaisina Egyptissä, Libyassa ja Irakissa. Varmoja niiden poliisi-valtiovalta, ne huomiotta koettelemukset muun väestön, erityisesti alityöllistettyjä, overeducated ja erittäin paljon nuorisoa, muutama joista koki, että heillä oli kaikki mahdollisuudet parantaa heidän elämäänsä.
Kyvyttömyys uusia hallitukset ympäri Lähi-idän väkivaltaisuuksien lopettamiseksi voidaan lukea yksinkertainen luulla, että useimmat ongelmat häviäisivät kerran demokratioita oli korvannut vanhan poliisi toteaa. Vastarintaliikkeiden vainotaan kotona ja usein elävät kädestä suuhun maanpaossa, puoliksi uskoi tämän ja se oli helppo myydä ulkomaisille sponsoreita.
Suuri haitta tämä tapa nähdä asioita oli se, että Saddam, Assad ja Gaddafi oli niin riivatun oli vaikeaa insinööri läheskään kompromissi tai rauhanomainen siirtyminen vanhasta järjestelmästä uuteen järjestelmään.
Irakissa vuonna 2003 entisten jäsenten Baath-puolueen irtisanottiin, mikä köyhdyttää suuri osa väestöstä, joka ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin taistella. Syyrian oppositio kieltäytyy osallistua rauhanneuvottelut Genevessä, jos Assadin saa osansa, vaikka alueita Syyrian hänen valvonnassaan asuu suurin osa väestöstä.
Libyassa miliisit vaati virallista kieltoa työllistävät joku oli työskennellyt Gaddafin hallinnon, jopa ne, jotka olivat lopettaneet osallistuminen kolmekymmentä vuotta aikaisemmin. Nämä syrjäytymisen politiikka oli osittain tapa taata työpaikkoja pojille. Mutta he syventää ahdasmielisiä, etnisten ja heimorajat ja antaa ainekset sisällissota.
Mikä on liima, joka on tarkoitus pitää näitä uusia vallankumouksen jälkeen valtiot yhdessä? Nationalismi ei ole paljon kannata lännessä, jossa se nähdään naamio rasismia tai militarismi muka vanhentunut vuonna globalisaation aikakaudella ja humanitaarisen intervention. Mutta hyökkäystä Irakiin vuonna 2003 ja Libyan vuonna 2011 osoittautui olevan hyvin samanlainen keisarillisen haltuunottoa 19th century.
Oli järjetöntä puhua "kansakunnan rakentamisen" on suoritettava tai avustaa ulkovaltojen, joka selvästi on oma etu mielessä aivan kuten Britannian teki, kun Lloyd George järjestettyjä carve-up Ottomaanien valtakuntaa. Perustelu arabimaiden johtajia, jotka ottivat vallan vuonna 1960 oli, että ne aiheuttaisivat vaikutusvaltaiset valtiot kykenevät lopulta antaa todellisuudesta valtiollista itsenäisyyttä.
He eivät kokonaan epäonnistua: Gaddafi oli keskeinen rooli nostaa öljyn hinta vuonna 1973 ja Hafez al-Assad luonut valtio, joka voisi pitää omaa pitkällinen kamppailu Israelin kanssa hallitseva Libanonissa. Mutta vastustajat näiden järjestelmien nationalismi oli yksinkertaisesti propaganda juoni puolelta häikäilemätön diktatuurien asianomaisen perustella otteensa vallasta.
Mutta ilman nationalismi - vaikka yhtenäisyyden kansakunta on jotain historiallista fiktiota - valtiot ole ideologiaa, joka antaisi niille mahdollisuuden kilpailla painopiste lojaalisuus uskonnollisten lahkojen tai etnisiä ryhmiä.
Se on helppoa arvostella kapinallisten ja uudistajien arabimaailman jättämisestä ratkaista ongelmia he kohtaavat kumoamaan status quo. Heidän tekonsa näyttävät sekava ja tehoton verrattuna Kuuban vallankumouksen tai vapaustaistelun Vietnamissa. Mutta poliittinen maasto, jossa he ovat joutuneet toimimaan kahdenkymmenen viime vuoden aikana on ollut erityisen hankala.
Purkamisesta Neuvostoliiton vuonna 1991 merkitsi sitä, että sallimiseen tai toleranssi Yhdysvalloissa - ja pelkästään Yhdysvalloissa - oli onnistumisen kannalta ratkaisevaa vallan kaappaamista.
Nasser pystyin kääntämään Moskovaan puolustaa Egyptin itsenäisyyden Suezin kriisi 1956, mutta sen jälkeen Neuvostoliiton romahtamisen pienten valtioiden ei enää voinut löytää paikka itse Moskovan ja Washington. Saddam sanoi vuonna 1990, että yksi syistä hän hyökkäsi Kuwaitiin, kun hän teki oli, että tulevaisuudessa tällainen hanke olisi enää mahdollista Irakin joutuisi yksimielisesti Amerikan voiman.
Siinä tapauksessa, hän sai diplomaattisen laskelmat näyttävästi väärässä, mutta ennuste oli muuten realistinen - ainakin kunnes käsitykset Yhdysvaltain armeijan voisi alennettiin mukaan Washington on jättänyt sen tavoitteet voidaan saavuttaa Afganistanissa sekä Irakissa.
*
Joten kapinallisuuksia Lähi-idän kohtaavat valtavia vaikeuksia, ja he ovat horjunut, pysähtynyt, on heitetty puolustuskannalle tai näennäisesti löi. Mutta ilman muuta maailmaa huomaamatta, yksi kansallinen vallankumous alueella on siirtymässä menestyksestä menestykseen.
Vuonna 1990 kurdit, jätetään ilman valtion kaatumisen jälkeen ottomaanien, asuivat heidän kymmeniä miljoonia kuin vainottu ja jakaa Turkin vähemmistöjen, Iran, Irak ja Syyria. Rebellion Irakissa aikana Iranin ja Irakin sota 1980-88 epäonnistui katastrofaalisesti, vähintään 180000 surmattu myrkyllä ​​kaasua tai toteutetaan viimeisinä päivinä konfliktin.
Turkissa, sissien toimia Kurdistanin työväenpuolueen (PKK), joka yhdisti marxismi-leninismin kanssa kurdien nationalismia, alkoi vuonna 1974 mutta 1990-luvun lopulla se oli murskattu Turkin armeijan; kurdeja ajettiin kaupunkien ja kolmetuhatta kylänsä tuhottiin. Koillis-Syyriassa, arabien uudisasukkaat siirtyi kurdien maa ja monet kurdit kielsi kansalaisuuden, Iranissa, hallitus piti tiukan otteen sen kurdien maakunnissa.
Kaikki tämä on nyt muuttunut. Irakin Kurdistanin aluehallitus (KRG), vaikka se jakaa valtaa Bagdadin keskushallinnon, on lähestulkoon öljyrikkaalla itsenäinen valtio, sotilaallisesti ja diplomaattisesti tehokkaampi kuin monet YK: n jäseniä.
Viime aikoihin asti turkkilaiset olisivat takavarikoida mahdolliset toimituskulut lähetetään KRG jos sana "Kurdistan" ilmestyi osoitteen, mutta marraskuussa KRG presidentti Massoud Barzani, piti puheen Turkin kurdi pääkaupunki Dyarbakir ja puhui "veljeyden Turks-ja kurdien.
Seisoo hänen kanssaan oli Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka puhui "Kurdistan" kuin jos hän olisi unohtanut, että muutama vuosi sitten nimi oli ollut tarpeeksi purkaa joku lausui sen turkkilaisessa vankilassa. Syyriassa välin PKK: n paikallisosasto on ottanut hallintaansa paljon koillisosassa nurkassa maan, jossa kaksi ja puoli miljoonaa kurdia elää.
Kapina kurdien ydinalueilla on ollut käynnissä jo lähes puoli vuosisataa. Irakissa kaksi kurdiryhmittymien Barzanin Kurdistanin demokraattinen puolue ja Jalal Talabani isänmaalliset unionin Kurdistanin olivat asiantuntija manipuloi ulkomaisten tiedustelupalvelujen - Iranin, Syyrian, amerikkalainen ja Turkin - olematta niiden pysyvän nuket.
He rakennettu cadre hyvin koulutettuja ja poliittisesti hienostunut johtajien ja solminut kumppanuuksia kolmansien kurdien oppositioryhmät. He olivat onnekkaita, että heidän pahin tappio seurasi Saddamin itsetuhoinen hyökättyä Kuwaitiin, jonka avulla ne voivat hallita erillisalue suojattu Yhdysvaltain Airpowerin 1991.
Tässä vaiheessa, vaikka se on saanut enemmän itsenäisyyttä kuin mikään aiempi kurdien liikettä, KDP ja PUK aloittanut raskaan sisällissodan seurauksista Irakin valtion. Mutta sitten heillä oli toinen onnenpotku, kun 9/11 säädetty Yhdysvaltojen kanssa tekosyyn hyökätä ja kaataa Saddam. Kurdi johtajat asettuivat huolellisesti Yhdysvaltojen ja Iranin olematta riippuvainen myöskään.
Vielä ei ole selvää, miten tarjouksen kolmekymmentä miljoonaa kurdia jonkinlaista kansallista itsemääräämisoikeutta pelata pois, mutta niistä on tullut liian voimakas helposti tukahdutetaan. Niiden menestys on oppia liikkeitä arabikevään, jonka epäonnistuminen ei ole yhtä väistämätön kuin se saattaakin tuntua.Poliittisia, sosiaalisia ja taloudellisia voimia, jotka johtivat repeämistä 2011 ovat yhtä voimakas kuin koskaan. Oli arabien oppositioliikkeiden pelit korttinsa taitavasti kuin kurdit, kansannousut ehkä ovat epäonnistuneet, koska he ovat tehneet.
Yksikään uskonnollisten puolueiden että otti vallan, onko Irakissa vuonna 2005 tai Egyptissä vuonna 2012, on pystynyt vakiinnuttamaan valtansa. Rebels kaikkialla etsiä tukea ulkomaisia ​​valtion vihollisia he yrittävät kaataa, mutta kurdit ovat parempia tässä kuin kukaan muu, kun on käynyt vuonna 1975, kun Iran petti heidät Saddam allekirjoittamalla Algerin sopimus, katkaisemalla niiden aseiden. Syyrian oppositio sitä vastoin voi vain heijastaa politiikkojen ja osastojen sponsoreista.
Kestävyys valtion oli liian nopeasti militarisoidaan opposition liikkeiden kehittää kokenut kansallisen johtajuuden ja poliittisen ohjelman.
Vähättelyä nationalismin ja kommunismin, yhdistettynä tarvetta sanoa, mitä USA halusi kuulla, tarkoitti, että he olivat armoilla tapahtumista, joilla ei ole mitään visiota ei-autoritaarinen kansallisvaltion kykenee kilpailemaan uskonnollisen fanaattisuuden Sunni militantteja al-Qaida ja vastaavat liikkeet rahoitetaan öljyntuottajavaltioihin Persianlahden.
Mutta Lähi-idässä on siirtymässä pitkään käyteaine jossa vastavallankumousta voi osoittautua yhtä vaikea syventynyt vallankumous.

Patrick Cockburn, LRB

Ei kommentteja: