EU on huolissaan omasta markkina-asemastaan Venäjällä
2014-08-28 13:36:49
Moskova, 28.8. (Rysslands röst) -- Euroopan unioni lisää unioniin kuulumattomien maiden painostusta pakottaakseen ne mukaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin.
Painostuksessa käytetään hyväksi ajatusta Euroopan yhdentymisestä. Venäjän asettamat muutamien elintarvikkeiden tuontia koskevat vastapakotteet ovat muodostaneet Brysselille suuren huolen aiheen. EU:n johtoa eivät huolestuta ainoastaan konkreettiset menetykset, vaan myös todellinen uhka siitä, että unioni saattaa menettää asemiaan Venäjän markkinoilla. On selvää, että pakotesota ennemmin tai myöhemmin päättyy ja eurooppalaisten viejien rinnalle näille markkinoille tulevat IVY-maat ja ne Kaakkois-Euroopan maat, joilla on ollut perinteisesti kiinteät yhteydet Venäjään.
Ei ole yllättävää, että EU on kiirehtinyt nopeuttamaan tapahtumien kulkua, ei kuitenkaan jännityksen liennyttämiseksi, vaan uusien rintamalinjojen muodostamiseksi kaupankäynnin alueella. Uhkavaatimuksia Venäjän vastaisiin pakotteisiin liittymisestä esitetään maille, jotka vasta aikovat liittyä Euroopan unioniin. Ottamatta itselleen minkäänlaisia lisävelvoitteita näiden maiden hyväksymisestä unionin jäseniksi tai syntyvien tappioiden korvaamisesta, EU on esittänyt näille maille vaatimuksen, että niiden on ehdottomasti jäädytettävä kaikkien kaupallis-taloudellisten suhteiden kehittäminen Venäjän kanssa.
On aivan ilmeistä, ettei EU:n taholla voitu odottaa esimerkiksi Moldovan tai Serbian ehdottomasti kieltäytyvän noudattamasta EU:n vaatimuksia. Tästä huolimatta näiden maiden johtavat virkamiehet sanoivat, että ne aikovat vastaisuudessakin kehittää yhteistyötä Venäjän kanssa. Serbian pääministeri Aleksandar Vucic muistutti, että liittyminen Euroopan unioniin on Serbialle strateginen päämäärä, mutta korosti tässä yhteydessä, että Belgradin on säilytettävä hyvät suhteet Venäjään.
Vastaavan kannan on omaksunut Bosnia-Hertsegovinaan kuuluva Serbitasavalta. Sen pääministeri Zeljka Cvijanovic kutsui EU:n vaatimuksia kaksinaamaisiksi. "On hyvin kaksinaamaista esittää ehdokasmaille, joiden suhteen ei tiedetä, tuleeko niistä EU:n jäsenmaita lähimpien 20 vuoden aikana vai ei, kieltäytymistä siitä, mikä mahdollisesti auttaisi niitä kohentamaan omaa taloudellista tilannettaan", hän sanoi. Myös Moldova vastustaa keskustelua Venäjän kanssa sanktioiden kielellä. "Vastaan hallituksen työskentelystä ja voin sanoa, että me lähdemme välttämättömyydestä jatkaa keskustelua ja yhteistyötä Venäjän kanssa", sanoi Iurie Leanca.
Myös itse EU:n puitteissa Venäjän vastaisten pakotteiden vastustajien rintama vahvistuu. Yksi tiukimmista Venäjän kanssa tehtävän yhteistyön kehittämisen kannattajista on Unkarin pääministeri Viktor Orban. Puhuessaan unkarilaisille diplomaateille hän sanoi, että Venäjän suhteiden kehittämiseksi hän etsii tukea tälle politiikalle myös muiden EU:n jäsenmaiden joukosta.
Rysslands röst / KOMINFORM
http://swedish.ruvr.ru/2014_08_28/EU-har-mycket-att-forlora-i-Ryssland-5279/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti