Sivut

lauantai 6. syyskuuta 2014

Brysselin vastainen rintama muotoutumassa Itä-Euroopassa

EU:ta vastustavat järkevät Keski- ja Itä-Euroopan poliitikot ovat yrittäneet ottaa välineikseen esimerkkejä sosiaalis-taloudellisesta ja poliittisesta linjasta, jota on menestyksellä toteutettu monissa Kaakkois-Aasian ja Latinalaisen Amerikan maissa.
Lähde: Rysslands Röst
Toimittaja: Heikki Sipilä
26.10.2013, Verkkomedia.org

Brysselin vastainen rintama muotoutumassa Itä-Euroopassa 
Budapestissa 23.10. pidetty mielenosoitus, johon osallistui puoli miljoonaa Victor Orbaninkannattajaa, antoi tukensa tällaiselle linjalle, missä määrätyn suuruinen nationalismin osuus lujittaa kansallisen itsenäisyyden ja sosiaalis-taloudellisten ongelmien ratkaisemisen vaatimuksia.
Puheessaan Orban tuomitsi kommunistisen hallinnon vuodet, vuoden 1956 kansannousun tukahduttamisen, nykypäivän ulkomaalaisen pääoman ylivallan laajenemisen, EU:n harjoittaman politiikan sekä kehotti säilyttämään kansallisen valuutan.
Siitä, että hänen hallituksensa harjoittama politiikka nojautuu realistiseen tilanteen arviointiin, kertoo Orbanin objektiivinen kanta Unkarin osallistumisesta Nabucco-projektiin. Vuoden 2012 keväällä Viktor Orban vaati Unkarin eroamista tästä hankkeesta, jonka puitteissa maan olisi osallistuttava kalliin ja huonosti kannattavan kaasuputken rakentamiseen. Nabucco-hankkeen toiminnan tehokkuuteen eivät monetkaan arvostetut asiantuntijat usko.

Victor Orban

Samalla kun Unkarin hallitus vastustaa EU:n pyrkimystä saada valvoa poikkeuksellisen tarkasti maan elämän eri osa-alueita, myös muissa Itä-Euroopan maissa on nostettu pöydälle vakavia vaatimuksia EU:ta kohtaan.
Esimerkiksi eräänlaiseen Brysselin vastaiseen rintamaan voivat liittyä Bulgaria ja Romania, joilta EU on kieltänyt Schengen-jäsenyyden. Jokin aika sitten Euroopan komissio, Saksan, Hollannin ja Ranskan painostamana sanoi Romanialle ja Bulgarialle, ettei niiden pidä uskoa harhakuvitelmiin.
Jos aiemmin EU johtajat keskustelivat vuolaasti rikollisuuden ongelmista, riittämättömästä demokratiasta ja huonosta kansallisten rajojen vartioinnista, niin nyt päävaatimus molempia maita kohtaan on kohdistuu romaneihin.
EU:n näkemyksen mukaan Bulgarian ja Romanian hallitukset eivät ole pyrkineet sopeuttamaan paikallisia romaneja yhteiskunnalliseen elämään, vaikka tähän tarkoitukseen on jo annettu miljardeja euroja.
"Emme ole nähneet EU:n miljardeja," kiirehti vastaamaan tähän Romanian ulkoministeri Titus Corlăţean.


Asiasta pitämässään lehdistötilaisuudessa hän kutsui tämänkaltaisia vakuutteluja saduiksi. Hän lisäsi, että EU:n alueella asuu 15 miljoonaa romania, jotka eivät ole Romanian kansalaisia ja joiden ongelmia ei kukaan käsittele. Vaatimuksia on esitetty yksistään Romanialle ja Bulgarialle.  
Bulgariassa nähdään poliittisia syitä sille, että EU jarruttaa tämän maan Schengen-jäsenyyttä. Maan presidentti Rosen Plevneliev on sanonut, että sekä Romania että Bulgaria ovat teknisesti valmiita työskentelemään EU:n puitteissa. Kysymys ei tässä ole kuitenkaan yhden tai toisen maan harjoittamasta politiikasta, vaan EU:n politiikasta, korosti Bulgarian presidentti ja valitti eurooppalaisen solidaarisuuden puutetta.
Näyttää todellakin siltä, ettei tämän päivän EU:ssa ei solidaarisuudesta voi puhua. Sen sijaan on mahdollista, että pian voidaan puhua Keski- ja Itä-Euroopan maiden Brysselin vastaisesta solidaarisuudesta, johon voi liittyä myös samoin ajattelevia ihmisiä tämän alueen ulkopuolelta.  

 Rysslands röst / Pjotr Iskenderov / KOMINFORM    
Heikki Sipilä @ 26.10.2013 19:03

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Östeuropeiska fronten mot Bryssel: vilka är med?
Euroskepticismen har fått sunda politiker i en räcka central- och östeuropeiska stater att försöka driva igenom vissa aspekter av den socialekonomiska och politiska kursen, som en räcka stater framgångsrikt bedriver i Sydostasien och Latinamerika.

Ei kommentteja: