Sivut

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Dollari on syyllinen rahoitusjärjestelmän puutteisiin - Uutiset - Talous - Venäjän Ääni

DollIgor Siletski

30 toukokuuta, 14:40

Dollari on syyllinen rahoitusjärjestelmän puutteisiin

Dollari on syyllinen rahoitusjärjestelmän puutteisiin

Maailman finanssijärjestelmä on uudistettava. Tästä ilmoitti Astanin kansainvälisessä talousfoorumissa, Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev.

Hänen mukaan, maailma on yliriippuvainen dollarista ja tämä aiheuttaa suurimman osan globaalin talouden ongelmista.
Ainut talous, joka saa suuria voittoja USA:n dollarin ylivalta-asemasta, on tietysti Yhdysvaltojen talous. Sitä tuetaan painamalla lisää dollareita. Kaikki suurten sopimusten liiketoimet maailmassa, kulkevat käytännössä New Yorkin kautta, muistutti Nazarbajev. Kazakstanin presidentin mukaan, jopa itse Yhdysvalloissa on silloin tällöin pohdittu tätä ongelmaa. Tarvitaan täysin uusi lähestymistapa ongelmaan. Nykyistä finanssijärjestelmää Nazarbajev kutsuu puutteelliseksi. Näiden puutteiden poistaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Kazakstanin johtajan mukaan, tämän ongelman ratkaiseminen ei kuulu G8-ryhmälle tai G20-ryhmälle, vaan se kuuluu kaikille valtioille yhdessä. Ongelma on ratkaistava YK:ssa.
Monet asiantuntijat ovat puhuneet siitä, että maailman talouteen liittyvien ongelmien syy liittyy dollarin poikkeukselliseen asemaan. Tämän vuoksi on luonnollista, että keskusteluja on käyty laskutusten suorittamisesta muillakin valuutoilla. Esille on tuotu mm. Euro, Kiinan yuan ja Venäjän rupla. Toistaiseksi mainittavaa edistystä tällä suunnalla ei ole tapahtunut.
Joidenkin analyytikkojen mielestä, dollarille vaihtoehtona Aasian alueella voisi olla Kiinan yuan. Toisaalta kysymykseen voisi tulla aivan uusi valuutta, jopa virtuaalinen, sanoi ALOR -yhtiön toiminnanjohtaja Sergei Hestanov.
Ennen euroa oli myös käytössä laskennallinen valutta ecu. ei ollut seteleitä tai kolikoita, mutta valtioidenvälisiä laskuja sillä hoidettiin. Mahdollisesti maailmassa muodostetaan jopa useampia vastaavia keskinäisen laskutuksen valuuttoja.
Kansainvälisen valuutan teema ei ole sattumalta juuri nyt noussut ajankotaiseksi teemaksi. Tällä viikolla Venäjä, Valko-Venäjä ja Kazakstan allekirjoittivat sopimuksen Euraasian taloudellisen liiton muodostamisesta. Maailman taloudelliselle kartalle ilmestyvät uudet valtavat markkinat, johon halustaan liittyä ovat ilmaisseet jo naapurimaat. Tällaisessa liitossa on ainoastaan ajan kysymys, milloin siirrytään keskinäiseen laskutukseen yhdellä liiton jäsenvaltionvaltion valuutalla tai aivan uudella valuutalla.
Mitä taas tulee USA:han, niin kehotuksia Washingtonin harjoittaman taloudellisen politiikan uudelleen harkitsemiseen, on jo pitkän kuultu myös itse Yhdysvalloissa. Esimerkiksi, tunnettu yhdysvaltainen liikemies Jim Sinclair, joka on kuuluisa terävistä ennustuksistaan, on varoittanut, että Venäjä voi helposti romahduttaa öljydollarin, jos siirtää oman öljynsä maksut euroon tai yuaniin. Euroopassa tästä oltaisiin ainoastaan iloisia, koska he eivät enää joutuisi käyttämään valuuttamarkkinoita. Yhdysvaltojen dollarin köytön lopettaminen kansainvälisten laskutusten välineenä, kun otettaan huomioon sen suuri valtionvelka, johtaisi USA:n talouden romahdukseen.





http://finnish.ruvr.ru/2014_05_30/Dollari-on-syyllinen-rahoitusjarjestelman-puutteisiin-5706/ari on syyllinen rahoitusjärjestelmän puutteisiin - Uutiset - Talous - Venäjän Ääni

Ei kommentteja: