Sivut

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Venäjän etsintäkuuluttama oligarkki jatkaa sotatoimia Itä-Ukrainassa tulitauosta välittämättä

Miksi me kutsumme Itä-Ukrainaan hyökänneitä sotilasosastoja ''Kiovan joukoiksi'', emmekä Ukrainan armeijaksi? Vastaus konkretisoituu lauantaina etsintäkuulutetun miljardööri Kolomoiskin aikoessa jatkaa yksityisarmeijallaan hyökkäystä presidentti Poroshenkon tulitaukomääräyksestä välittämättä.
Toimittaja: Janus Putkonen
22.6.2014, Verkkomedia.org

Venäjän etsintäkuuluttama oligarkki jatkaa sotatoimia Itä-Ukrainassa tulitauosta välittämättä
Lännen valtamedia on mielellään piirtänyt mielikuvia konfliktista Itä-Ukrainassa, kuten että "Ukrainan armeija taistelee Venäjän tukemia separatisteja vastaan" tai että "Ukrainan armeija toteuttaa "terrorismin vastaisia operaatioita" Donetskin ja Luhanskin alueilla". Näillä "Ukrainan kansallista puolustusta" kuvaavilla mielikuvilla ei kuitenkaan ole käytännössä juurikaan todellisuuspohjaa ja tilanne on huomattavasti brutaalimpi.
Kuten tiedämme, Itä-Ukrainan konfliktin hyökkäykselliset sotilasoperaatiot ovat alusta alkaen olleet ns. länsiukrainalaisista kootun "kansalliskaartin" harteilla. Äärimielinen nationalistien joukko palkattiin samoista Oikeisto Sektorin militanteista, jotka toteuttivat aseistetun vallankaappauksen Kiovassa helmikuussa.
Sillä, että näitä joukkoja on täydennetty sittemmin mm. vapaaehtoisilla Ukrainan armeijan sotilailla ja heidän hallitsemallaan raskaalla sotilaskalustolla, ei muuta sitä tosiasiaa, että kyseessä ovat "Kiovan joukot", jotka taistelevat nyt jo korkeasti palkattuina palkkasotilaina itsenäistyneiden alueiden suojajoukkoja vastaan "presidentti" Turchinovin huhtikuussa julistamilla "erikoismääräyksillä".
Tästä siis nimitys "Kiovan joukot" - varsinkin kun muistamme, että Ukrainan armeija osoitti ainoastaan toimintakyvyttömyytensä niiden kolmen "mobilisaationsa" aikana joita Kiovan juntta määräsi armeijalle ensimmäisten vallankaappauksen jälkeisten viikkojen aikana. Ukrainan armeijan rahapuutteen ei pitäisi olla kenellekään uutinen, joten mistä nämä Kiovan joukot ovat saaneet varat yli kaksi kuukautta jatkuneisiin operaatioihinsa?

Jos joku vielä väittää, ettei tuloerojen järjetön kasvu ole uhka koko ihmiskunnalle...

Raskaalla tykistöllä varustettu yksityisarmeija uhkaa koko Eurooppan turvallisuutta?
Kiovan joukot ovat siis tunnetusti koostumukseltaan palkkasotilaita, joiden riveissä taistelee myös ulkomaalaisia, mutta kenen komennossa jo "kansanmurhaan" verrattavia operaatioita siviilikohteita vastaan on jatkettu kuukaudesta toiseen, aiheuttaen satojen siviilien surmaamisen ja loukkaantumisen? Kenen rahoilla?
Paljon spekulaatiota on ollut kuluneiden kuukausien aikana siitä, että Kiovan joukot toimisivat suoraan tai epäsuoraan Yhdysvaltain CIA:n komennossa, mutta nyt esiin on noussut mielenkiintoinen aspekti joukkojen todellisesta johtajuudesta, kun Venäjän etsintäkuuluttama oligarkki ja Dnepropetrovskin kuvernööri Igor Kolomoiski ilmoitti, että hänen yksityisarmeijansa tulee jatkamaan hyökkäystä Kiovan presidentti Poroshenkon perjantaina ilmoittamasta tulitauosta välittämättä.
Venäjän virallinen tutkintakomitea sanoo aivan suoraan, että Itä-Ukrainan konfliktilla on epäiltävissä vain kaksi todellista arkkitehtia ja samalla päävastuullista - sisäministeri Arsen Avakov ja miljardööri Igor Kolomoiski.
RT News kertoi lauantaina TV-uutisissa, että Kiovan tykistö olisi jatkanut kaupunkikohteiden tulittamista Itä-Ukrainassa huolimatta siitä, että Kiova julisti alueelle tulitauon. Tämä viittaakin siihen, että myös alueella operoiva Ukrainan armeijan raskas aseistus on ainakin joiltain osin miljardöörin omistaman yksityisen armeijan hallinnassa.
Siis kuka näitä "Kiovan joukkoja" Itä-Ukrainassa määrää vai onko taistelukentällä mahdollisesti useampia eri "Kiovan joukkoja", päämajoja ja jopa täysin erillisiä sotilasorganisaatioita?
Luulisi jo epäilyksen herättävän ankaria kysymyksiä eurooppalaisten poliitikkojen taholla siitä millaista hallintoa ja yksityisesti sekä demokratian ulottumattomissa operoivaa sotilasvoimaa EU Kiovassa miljardeilla euroilla tukee.

Etsintäkuulutettu oligarkki Kolomoisky jatkaa aluejoukkojen tuhoamista Poroshenkon tulitauosta välittämättä
Työmatkalla käydyn kokouksen aikana Ukrainan uuden presidentti Petro Porishenkon kanssa oligarkki Ihor Kolomoisky oli julistanut avoimesti, ettei hän tule noudattamaan presidentin määräystä pyrkiä rauhanomaisiin ratkaisuihin, ja että hänen armeijansa "tulee tekemään lopun militanteista" Itä-Ukrainassa joka tapauksessa.
Asiasta kertoi uutistoimisto RIA Novostille Ukrainan kansallisen tuvallisuus ja puolustuskomitean jäsen.
"Poroshenkon työkäynnillä Donetskin alueella Kolomoiski oli avoimesti sanonut presidentille, ettei hän tule koskaan noudattamaan vaatimusta, ja että hänen armeijansa tulee joka tapauksessa tekemään lopun "näistä separatisteista"", kerrottiin RIA Novostille.
Annettijen tietojen mukaan Kolomoiski on suurin vastustaja tulitaukoon liittyvissä ehdotuksissa sekä vastustaa kaikkea yhteydenpitoa Donetskin ja Luhanskin aluejoukkoihin.
Venäjän virallinen rikostutkinnan komitea avasi rikostutkinnan viime torstaina kuvernööri ja oligarkki Kolomoiskya ja Ukrainan virkaa tekevää sisäministeri Arsen Avakovia vastaan Itä-Ukrainan konfliktin syyllisyyskysymyksistä. Pitkällä syytelistalla on mm. lukuisia murhia ja sotarikoksia. Tutkinnan alkamisesta ilmoitti Moskovassa komitean tiedottaja Vladimir Markin.
Kuten muistamme, oligarkki Kolomoiskin osallisuudesta yksityisarmeijoihin ja suorasta syyllisyydestä mm. järkyttävään Odessan joukkomurhaan on ollut paljonkin paljastuksia ja julkista keskustelua. Avakov on puolestaan ottanut kunnian jo lukuisista kansalliskaartin hyökkäyksistä siviilikohteisiin Itä-Ukrainassa, jotka ovat johtaneet todistetusti aseettomien siviilien ampumisiin

Kaksi aikamme suurimmista rikollisista ihmisyyttä vastaan? Miljardööri Kolomoiski (vas) ja sisäministeri Avakov. 

Venäjä: Kolomoyski luonut ja rahoittanut Itä-Ukrainan konfliktin
Lauantaina tulleen RT:n uutistiedon mukaan sekä Avakov että Kolomoiski ovat asetettu Venäjän viranomaisten toimesta kansainväliseen etsintäkuulutukseen.
Syyttäjälaitoksen mukaan rikosoikeudellinen käsittely on avattu Venäjällä ja tutkinnan kohteena on sotarikokset sekä sotatoimissa sovelletut toimet. Syytelistalla on mm. murhia, kidnappauksia ja toimittajien työn estämistä.
Venäjän tutkintakomitean tavoitteena on laatia täydellinen lista kaikista niistä henkilöistä, sotilaista ja upseereista, niin Ukrainan armeijassa, kansalliskaartissa kuin Oikeisto Sektorissa, jotka ovat osallistuneet nyt käynnissä oleviin rankaisuoperaatioihin siviilejä vastaan Itä-Ukrainan alueella.
Venäjän viranomaisten viime viikolla ilmoittaman tutkimuksen mukaan yli 100 siviiliä on saanut surmansa huhtikuun 12. päivän jälkeen käynnistetyissä operaatioissa. Uusien raporttien mukaan luku olisi noussut jo yli 250 kuolonuhriin.
 
Tutkintakomitean mukaan Avakov ja Kolomoiski ovat organisoineet ja onnistuneet käynnistämään kyseiset sotilasoperaatiot, jotka ovat suoritettu Ukrainan armeijan, kansalliskaartin ja Oikeisto Sektorin militanttien toimesta.
Lisäksi operaatioihin on osallistunut Dneprin alueen erikoisjoukkoja sisäministeriöstä.
Venäjän viranomaisten mukaan operaatiot Itä-Ukrainassa on luonut ja kustantanut miljardööri Igor Kolomoiski. 

Moskova antanut varovaisen tukensa Poroshenkolle
Samalla kun kuilu on näyttäytynyt Kiovan hallinnon sisällä kahden vaikutusvaltaisen miljardöörin vastustaessa toistensa näkemyksiä Itä-Ukrainan tilanteen mahdollisista rauhanomaisista ratkaisuista, presidentti Putin on ilmoittanut tukevansa presidentti Poroshenkon aikomusta tulitaukoon. Hän kuitenkin muistuttaa, että sellaisen pitäisi olla luonteeltaan "realistinen".
Putin sanoi, että tilanne vaatii molemmilta osapuolilta sitoumuksia ja näin ollen osapuolten on myös istuttava neuvottelupöytään. Toistaiseksi Kiova on sulkenut pois kaikki aikomukset neuvotella Itä-Ukrainan itsenäisyydestä kansanäänestyksen järjestäneen poliittisen koalition kanssa. Kiovalla on yksinkertaisesti sanellut ehtoja.
Putin ilmoitti lauantaina tukevansa Poroshenkon tulitaukoon pyrkiviä toimia ja ilmoitettuja rauhaan pyrkiviä aikomuksia, mutta Moskova on kuitenkin avoimen hämmentynyt siitä, ettei esitelty ns. "15-kohtainen rauhansuunnitelma" sisällä lainkaan neuvotteluohjelmaa osapuolten kesken.
Putin sanoi lauantaina, että Poroshenkon tulisi hyödyntää mahdollisuutensa tavoittaa poliittinen kompromissi itäukrainalaisten kanssa ja lisäsi, ettei "rauhansuunnitelma saa olla luonteeltaan uhkavaatimus". Kun rauhansuunnitelma julkaistiin perjantaina Poroshenko pyysi suunnitelmalleen tukea Venäjän korkeimmalta johdolta.
Poroshenkon esittelemää suunnitelmaa kommentoi lauantaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov,joka viestitti sen, että Moskova on huolissaan, että sotilasoperaatiot Itä-Ukrainassa ovat ainoastaan kiihtyneet vaikka Poroshenko on juuri esitellyt rauhanohjelmansa. Lavrov totesi Venäjän olevan nyt hyvin varuillaan.
Lavrov muistutti, että 17. huhtikuuta Genevessä sovittu diplomaattinen kehys vaatii osapuolia neuvottelemaan keskenään ja hän toivoo, että Poroshenkon avaus antaisi mahdollisuuksia palata sovittuihin diplomaattisiin linjauksiin. Lavrov totesi, ettei Poroshenkon esitys sisällä vaadittua neuvotteluyhteyttä, joten ohjelma on ristiriidassa aiemmin Kiovan hallinnon kanssa allekirjoitettujen sopimusten kanssa.
Lavrov näkeekin Poroshenkon esityksen lähinnä uhkavaatimuksena, joka esitellään yksipuolisesti, ja joka on täynnä yksipuolisia vaatimuksia. Lavrov muistuttaa, että Poroshenkon esittelemä rauhansuunnitelma on täysin erilainen kuin se, mistä Venäjän ja Ukrainan johtajat olivat keskustelleet tavatessaan Normandian maihinnousun muistopäivän juhlallisuuksissa, ja mistä Poroshenko on puhunut puhelimessa Putinin kanssa.
Viime tiistaina Lavrov antoi erittäin jyrkän lausunnon Kiovan sotatoimista ja varoitti, että Itä-Ukrainaauhkaa etninen puhdistus.

Onnistuuko Putinin luoda luotettava neuvotteluyhteys Poroshenkoon ja samalla eristää rikollisiksi luonnehditut Kolomoiski ja Avakov ulos Kiovan hallinnosta, joka saattaisi johtaa väkivaltaisuuksien loppumiseen Itä-Ukrainassa? Tätä diplomaattista yritystä voimme kutsua titaanien taistoksi, josta Venäjän media raportoi nyt herkeämättä.

Tuhannet Donetskin kaivostyöäliset vaihtavat hakkuja aseisiin 
Poroshenkon ilmoittama ehdoton asenne on jo pitkään ollut se, ettei Itä-Ukrainan itsenäistyneiden hallintojen kanssa neuvotella ja antautumismääräys alueellisille suojajoukoille on ehdoton. Tämä näkyy myös ns. "rauhansuunnitelmassa" ja diplomatian puute onkin sen todellinen heikkous.
Poroshenkon virkaanastujaispuhe oli silkkaa militarismia ja uhoa Venäjää vastaan sisältävä julistus, eikä nyt Donbassin alueen puolustajille annettu yksipuolinen vaatimus ehdottomasta antautumista tunnu valtiomiehen diplomatiaan pyrkiviltä toimilta, täysin päinvastoin.
Alkuviikosta julkisesti alkaneet Poroshenkon puheet tulitauosta ovat aina lauantaihin saakka jääneetkin toteutumatta ja kaupunkikohteiden pommitus on jatkunut päivittäin. Tiistaina Poroshenkon ilmoittamia rauhanehtoja kuvailtiin Donetskin tasavallan johdossa pelkäksi silmänkääntötempuksi ja ns. rauhansuunnitelma todettiin uhkavaatimukseksi sekä ehdottoman antautumisen määräykseksi, johon ei Itä-Ukrainassa olla valmiita.
Tuoreista "tulitauon" aikana toteutuneista sotilastoimista mainittakoon, että tiistaina Luhanskiin julistettiin hätätila kun Kiovan tykistö aloitti siviilikohteiden pommitukset kaupungin alueella. Schastyen kaupungissa useiden siviilien kerrotaan tulleen teloitetuksi etnisen puhdistusoperaation alettua kansalliskaartin toimesta. Torstaina Slavianskissa tuhottiin pommituksella kaupungin kirkko ja pyhää kohdetta vartioitunut aluejoukkojen sotilas sai keskityksessä surmansa.
Torstaisen raportin mukaan humanitäärinen tilanne Slavianskissa on kauhistuttavampi jokaisen päivän jälkeen. Yli 100 000 ihmisen kaupunki on jo viikkoja ollut jatkuneen ja päivittäisen tykistötulen kohteena ja se on kokonaan piiritetty kansalliskaartin toimesta. Kaupungissa ei ole vettä, sähköä, kaasua eikä lääkkeitä.
Slavianskin oltua jo viikkoja ilman vesijärjestelmää, The Moscow Times raportoi, että jopa neljää miljoonaa itäukrainalaista uhkaa pian vesijärjestelmän tuhoutuminen. Asiasta on varoittanut Ety-järjestön kansainväliset tarkkailijat.
Venäjän YK-edustaja on nostanut viikolla äänekkäästi turvallisuusneuvoston pöydälle raportit mm. Ukrainan käyttämistä kielletyistä aseista, pakolaisongelmasta sekä Kiovan joukkojen hyökkäyksistä siviiliväestöä vastaan. Vitali Tsurkinin mukaan Kiovan joukot tuhoavat tarkoituksellisesti siviilikohteita. Hän kertoi myös mm. systemaattisista toimittajien kidnappauksista ja kidutuksista.
Jatkuneet sotilasoperaatiot Kiovan tulitauko-lupauksista huolimatta ovat saaneet Donetskin ja Luhanskin alueen asukkaat entistäkin suuremman raivon valtaan. Donetskin kaivostyöläiset ovat monituhantinen miesjoukko, jotka osoittivat mieltään sotilasoperaatioita vastaan keskiviikkona uhaten, että jos sotilastoimet eivät lakkaa parin päivän sisällä - perjantaihin mennessä, kaivosmiehet vaihtavat hakkunsa aseisiin.
Ja näin on tapahtunut. Lauantaina RT News kertoi uutisraportissaan näytösluonteisesta tapahtumasta Donetskissa, jossa 80 kaivosmiestä tarttui aseisiin Kiovan joukkoja vastaan kaupunkilaisten ylistäessä miesten puolustustahtoa. Haastatellut miehet kertoivat olevansa valmiit kuolemaan kotejaan puolustaessaan.
Torstaina Ukrainan vastaisella raja-alueella käynyt Kremlin henkilöstöpäällikkö Sergei Ivanov totesi pakolaisten tilanteeseen tutustuessaan, että konflikti Itä-Ukrainassa on muuttumassa kansanmurhaksi. Hän näki edessään vakavan sisällissodan seuraukset.
On siis selvää, ettei nykyisessä tilanteessa Kiovan sanelulla saavuteta mitään, ja on tosiasia, ettei kahden kuukauden Itä-Ukrainan sotilasoperaatioiden jälkeen niillä ole myöskään saavutettu strategisesti mitään merkittävää. Ainoastaan hillitöntä siviilien kärsimystä, tuhoa, kuolemaa ja kasvavan pakolaisongelman kohti Venäjän Krimiä ja Rostovin alueita. Ja diplomatian kariutumisen Moskovan ja Kiovan välillä.
Koko operaatio on toiminut toistaiseksi ainoastaan provokaationa Venäjää vastaan.

Tuhannet kaivosmiehet ilmoittivat keskiviikkona julkisesti, että viikonlopun jälkeen he tarttuvat hakun sijasta rynnäkkökivääreihin ellei Kiovan joukot aloita vetäytymistään. Lauantaina RT:n raportin mukaan aseistautuminen alkoi näytösluonteisella 80 miehen aseistamisella kaupungin keskustassa.

Ukrainan ja Venäjän poliittinen tilanne pähkinänkuoressa
Ukrainan Venäjää vastaan osoittamasta vihamielisyydestä on useita esimerkkejä, mutta Poroshenkon toimintaa voidaan kuitenkin edelleen arvioida vain tasapainoiluiksi sisäpoliittisten paineiden, Yhdysvaltain ohjailun, EU:n mielyttämistarpeen ja Moskovan suunnalta tulevien voimakkaiden odotusten sekä mahdollisesti kovienkin uhkavaatimuksien välillä.
Positiivisena voimmekin nähdä sen, että kun Ukrainan ulkoministeri Andrei Deschitsa esitti hävyttömät Venäjän presidentin ja Venäjän vastaiset kommentit osallistuessaan henkilökohtaisesti väkivaltaiseen hyökkäykseen viikko sitten Venäjän suurlähetystöä vastaan Kiovassa, tämä johti parissa päivässä hänen erottamiseensa ulkoministerin tehtävistä. Ukrainan parlamentti vahvisti Deschitsan erottamisen torstain äänestyksessä. 
Venäjä ilmoitti alkuviikosta Deschitsan lakanneen olemasta Moskovalle, ja ettei hänellä ole mitään roolia maiden välisissä suhteissa. Tämän ehdottoman näkemyksen ilmoitti Venäjän pysyvä YK-lähettiläsVitalu Tsurkin.
Täydelliseen Moskovan-suhteiden katkeamiseen Kiovalla ja Poroshenkolla ei kuitenkaan ollut varaa jauudeksi ulkoministeriksi esitettiin keskiviikkona Pavel Klimkin, joka hyväksyttiin välittömästidiplomaatiksi myös Moskovassa. Kremlin tyytyväisyyden valintaan ilmoitti Venäjän varaulkoministeriGrigory Karasin keskiviikkona. Tämä episodi pelastikin sen mitä pelastettavissa oli viikonlopun ankarasti kuumentuneen tilanteen jälkeen. 
Mutta maanantaina Ukraina jätti miljardien kaasuvelat määräaikaan mennessä maksamatta Gazpromille, joka johti kaasuvirtausten katkeamiseen Ukrainalle. Tiistaina toimenpide kostettiin tuntemattomien tahojen toimesta terrorisoimalla Gazpromin suurimman kaasuputken toimintakyvyttömäksi Poltavan alueella.
Talouspoliittinen voimatoimi Kiovasta Venäjää vastaan oli ilmoitus, että Venäjän ja Ukrainan välinen historiallisesti merkittävä sotilasteollisen yhteistyö keskeytetään. Määräyksen maiden välisen sotilasteollisuuden yhteistyön katkaisemisesta antoi Poroshenko. Venäjä vastasi välittömästi ilmoittamalla, että Ukrainan aseteollisuuden toimitukset korvataan nopeasti kotimaisella aseteollisuudella.
Tiistaina ilmoitettiin yksipuoleisesti Ukrainan parlamentista, että maiden raja-alueelle perustettaisiin demarkaatiolinja, jonka Moskova tuomitsi välittömästi pelkkänä aikomuksenakin olevan kansainvälisen lain vastaista ja siten yksinkertaisesti mielettömyyttä- Loppuviikolla kuultiin Ukrainasta vaatimus, että maiden väliselle rajalle pitäisi Ukrainan lainsäätäjien mielestä perustaa 10 kilometrin syvyinen "puskurivyöhyke". Vaatimuksia perustellaan todisteettomilla väitöksillä, että Venäjällä olisi jokin osallisuus Itä-Ukrainan aluejoukkojen aseellisessa varustamisessa.
Venäjä pitää Ukrainan suunnitelmia rajansiirroista ja rajoilla tapahtuneita viimepäivien sotilaallisia provokaatioita erittäin huolestuttavina. Moskova onkin vastannut raja-alueiden uhkien kasvamiseen voimistamalla sotilaallista toimintakykyään. Myös reservejä on kutsuttu palvelukseen maan poliisivoimiin Rostrovin alueella, jonne kymmenet tuhannet pakolaiset ovat päätyneet Kiovan joukkojen sotilasoperaatioita paetessaan.
Venäjä piti perjantaina maan kansallisen turvallisuusneuvoston hätäkokouksen Putinin johdolla, jossa käsiteltiin Ukrainan tilannetta ja lauantaina presidentti määräsi käyntiin koko Keski-Venäjän armeijakunnan kattavan suuren sotavalmiusharjoituksen.
Tilanne on selkeästi lähestymässä merkittävää käännekohtaansa eikä ennusmerkit ole todellakaan positiivisia rauhanomaisille ratkaisuille.

Janus Putkonen

Lue myös:

Ukrainan informaatiosota ja aseellisen konfliktin tausta

Lähteet:

Tarvitsemme tukeasi - toimimme ainoastaan yksityisin lahjoitusvaroin!
Kiitä työstä lahjoituksella  ja avustat Verkkomedian toimintaa jatkumaan. "Meille pieni on jo suurta": Lahjoitustili: Janus Putkonen / FI71 4055 7620 0031 53

Ei kommentteja: