Sivut

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Senaattori Rand Paul: Yhdysvallat aseistaa ISIL-joukkoja Syyriassa

USA:n senaattori Rand Paul sanoi CNN:lle, että Irakissa yhä laajempia maa-alueita hallintaansa kaapanneet ISIL-terroristit ovat onnistuneet lisäämään valtaansa koska USA on aseistanut ryhmittymää Syyriassa. Ulkoministeri Kerry väitti, ettei USA ole vastuussa tilanteesta Irakissa ja Libyassa.
Lähteet: The Hill, RT News
Toimittaja: Janus Putkonen
23.6.2014, Verkkomedia.org

Senaattori Rand Paul: Yhdysvallat aseistaa ISIL-joukkoja Syyriassa
Jo kaksi viikkoa on kulunut siitä kun huippuväkivaltaiset ISIL-militantit aloittivat koordinoidun suurhyökkäyksen Irakissa, joka johti mm. Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin valtaamiseen äärijärjestön hallintaan. Eikä USA ole vieläkään nostanut edes pikkusormeaan estääkseen konfliktin laajenemista, vaikka Irakin hallinto on pyytänyt aseellista tukea maansa raunioittaneelta Washingtonilta terroristien hyökkäyksen pysäyttämiseksi.
Eilen sunnuntaina asiaa kommentoi Yhdysvaltain senaattori Rand Paul, joka näkee Yhdysvaltojen mahdollistaneen ISIL-järjestön nopeat voitot Irakissa, koska Yhdysvallat on aseistanut ryhmittymän Syyrian konfliktin jatkuessa.
Rand Paulin mukaan Yhdysvallat tekee al-Qaeda-verkostoon kuuluneen ISIL-järjestön kanssa yhteistyötä Syyriassa, jossa tavoitteena on ollut maan laillisen hallinnon ja presidentin suistaminen vallasta. 
"Minä luulen, että meidän tulee ymmärtää ensin kuinka päädyimme sinne", hän sanoi CNN:n haastattelussa. "Me olemme aseistaneet ISIS-järjestöä Syyriassa".
Toim huom. The Islamic State of Iraq and the Levant - ISIL, mutta länsimediassa käytetään useinmiten nimitystä The Islamic State of Iraq and Syria - ISIS.
Yhdysvaltain hallinto on raportoidusti tukenut ns. "maltillista oppositiota" Syyriassa, mutta yksityiskohdat tämän määritelmän todellisesta sisällöstä on jätetty epäselviksi. "Tämä on todellinen seuraus tästä koko politiikasta. Jos me hankkiutuisimme eroon Assadista, Syyriasta tulisi jihadistien paratiisi", Paul sanoi. 


Samaan aikaan eskaloituvaa Lähi-idän tilannetta arvioi USA:n ulkoministeri John Kerry, joka sanoi, ettei Washingtonia tulisi pitää syyllisenä kriisistä Libyassa eikä väkivallasta Irakissa. 
"Yhdysvallat ei ole vaastuullinen siitä mitä tapahtui Libyassa, eikä se ole vastuullinen siitä mitä Irakissa tänään tapahtuu", Kerry sanoi lehdistötilaisuudessa Egyptissä käydessään antamassa Yhdysvaltojen täyden tuen maassa presidentiksi valitulle Abdel Fattah al-Sisille osana Lähi-idän vierailukiertuettaan.
Kerryn mukaan tilanteen ratkaisut ovat nyt Irakin hallinnon käsissä, "jonka tulisi nyt nousta tilanteen yläpuolelle ja yhdistää koko kansa taakseen". 

Lue myös:

Khamenei: Iran vastustaa Yhdysvaltain sekaantumista Irakin asioihin

Lähteet:

Ei kommentteja: