Sivut

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Tanskalainen politologi Rasmus Jacobsen Ukrainan maidanista - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

TLarisa Solodtshenko

Tänään, 18:50

Tanskalainen politologi Rasmus Jacobsen Ukrainan maidanista

Tanskalainen politologi Rasmus Jacobsen Ukrainan maidanista

Tanskalainen Information-lehti julkaisi äskettäin politologi Rasmus Jacobsenin artikkelin Kiovan maidan-aktivisteista.

Jacobsen on ainoa, joka ei ihaile maidanin sankareita, jotka ”syrjäyttivät Viktor Janukovichin vihatun hallinnon”. Tanskalainen media kuvailee maidan-protesteja rauhanomaiseksi kansanliikkeeksi, johon osallistuvat opiskelijat, keskiluokan edustajat ja EU-myönteiset liberaalit ja intellektuellit. Mutta mitä Kiovan Itsenäisyyden aukiolla todella tapahtuu? Puolustetaanko siellä todellakin demokratiaa? Miksi he eivät lähde aukiolta, vaikka ovat jo saavuttaneet haluamansa?
Ukrainan presidenttivaaleissa tarkkailijana toiminut Rasmus Jacobsen yritti selvittää tilannetta.
Näin Jacobsen kuvailee maidanina tunnettua Itsenäisyyden aukiota: ”Aukio lähikatuineen on suljettu autorenkaista, kivistä ja puista rakennetuilla barrikadeilla. Barrikadien sisällä on telttoja, nuotioita ja lippuja. Telttojen välillä myydään kaikenlaista suurrealistista roinaa – kultaisia vessapönttömagneetteja, Janukovich-vessapaperia ja muuta sellaista. Joku Mikki Hiiri –puvussa laskuttaa turisteilta rahaa poseeratessaan kuvissa heidän kanssaan.”
Ilmapiiri muistutti Roskilde festarista. Vaikutelman pilasivat vain aseistetut maastopukuiset miehet. Jacobsen törmäsi toki myös siviilipukuiseen poikaan. Hänen päällään oli Anders Breivik –paita. Monet Itsenäisyyden aukiolle leiriytyneistä ovat Oikea sektori –radikaalipuolueen jäseniä. Puolueen ideologia on rasistinen, antisemitistinen ja äärikansallismielinen. Heillä on myös hyvin omituinen käsitys demokratiasta. Toisinajattelijoita pahoinpidellään liikoja miettimättä. Länsimaailmaa Oikea sektori kuvailee liberaaliseksi homodiktatuuriksi.
Belgialaisella politologilla Luc Michelilla on samanlainen näkemys Ukrainan tilanteesta. Hän uskoo, että Ukrainassa vallan kaapanneet ihmiset ovat joko banderalaisia tai lähellä niitä piirejä. Banderalaiset auttoivat natseja toisessa maailmansodassa.
Ukrainan uusi hallitus nojaa maidan-aktivisteihin, mutta myös pelkää heitä. Hallitus joutuu joustamaan ja sovittelemaan politiikkaansa yhteen Oikean sektorin vihaaman Lännen kanssa.
Palataan Rasmus Jacobsenin artikkeliin: ”Yksi Oikean sektorin johtajista, Andrij Tarasenko sanoi minulle, että puolue ei halua Ukrainan lähestymistä EU:hun. Vastustamme niin venäläistä kuin eurooppalaistakin imperialismia, hän sanoi”.
Mitä Kiova tekee Oikealle sektorille, kun Itä-Ukrainan protestit saadaan tukahdutetuiksi?
Kansainvälisen fasismin vastaisen järjestön Vadim Kolesnichenko uskoo, että Ukrainan hallitus joutuu jakamaan valtaa radikaalien kanssa. Politologi Vasili Stojakin puolestaan uskoo, että Oikea sektori eliminoidaan kun se saa likaisen työnsä tehtyä.
Jacobsen epäilee viimeistä vaihtoehtoa. Vaikka Oikea sektori sai hyvin vähän ääniä parlamenttivaaleissa, se on liitossa Svoboda-puolueen kanssa ja sillä on todellista valtaa. Oikea Sektori on jo näyttänyt sitä Kiovan pormestariksi valitulle Vitali Klichkolle, joka tuli aukiolle purkamaan leirit, mutta joutui lähtemään pakoon sieltä.
Maidanilaiset eivät aio lähteä mihinkään. Janukovichin syrjäyttäminen oli heidän poliittisen pelinsä ensimmäinen kierros. He valmistautuvat nyt toista kierrosta varten, totesi Rasmus Jacobsen.
http://finnish.ruvr.ru/2014_06_23/Tanskalainen-politologi-Rasmus-Jacobsen-Ukrainan-maidanista-5152/anskalainen politologi Rasmus Jacobsen Ukrainan maidanista - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

Ei kommentteja: