Venäjä ja Ukraina tehostavat yhteistyötään
Venäjä ja Ukraina allekirjoittavat uusia sopimuksia. Lokakuun 27 päivänä Kiovassa on taloudellisen yhteistyökomitean kokous, jossa puhetta johtavat pääministerit Vladimir Putin ja Nikolai Azarov.
Asiantuntijoiden mukaan tulevan tapaamisen tärkeimmäksi teemaksi nousee, Gazpromin ja Naftogazin välisen yhteistyöyrityksen perustaminen, ukrainalaisen maakaasun kauttakuljetusjärjestelmän mahdollisuudet sekä maakaasun hinta.
Gazpromin ja Naftogazin välisen yhteistyöyrityksen perustamisesta on keskusteltu jo puolen vuoden ajan, mutta osapuolet eivät ole läytäneet hyväksyttävissä olevaa vaihtoehtoa. Huolen aiheena on maakaasun kauttakuljetusjärjestelmä. Kiovassa pelätään, että Gazprom sulauttaa sen itseensä.
Kysymys Ukrainan maakaasun kauttakuljetusjärjestelmän uudistamisesta, liittyy suoraan South Stream kaasuputken rakentamiseen. Venäjä on useaan otteeseen ilmoittanut, että Nord Streamin ohella tämä kaasuputki turvaa kaasutoimitukset Eurooppaan. Ukraina on sinnikkäästi ehdottanut, että sen maakaasun kauttakuljetusjärjestelmää käytettäisiin hyväksi eteläsuunnalla, väittäen sen olevan halvin vaihtoehto. Kauttakuljetusjärjestelmän uudistaminen vaatii 1,5 miljardin euron kustannukset, kun South Stream kaasuputken kustannusarvio on 25 miljardia euroa. Kiovassa ymmärretään hyvin, mitä Ukraina menettää, kun South Stream otetaan käyttöön, sanoi Venäjän poliittisten suhdanteiden keskuksen johtaja Konstantin Simonov.
Jos South Stream rakennetaan, niin silloin Nord Stream ja South Stream kaasuputkien yhteinen toimituskapasiteetti antaa mahdollisuuden kieltäytyä Ukrainan palveluksista kauttakuljetusmaana. Tämä merkitsee, että Ukraina menettäisi noin kolme miljardia dollaria, kauttakuljetusmaksuina, eikä saisi näin varoja kauttakuljetusjärjestelmän uudistamiseen ja sen omistama putki muuttuisi metalliromuksi. Lisäksi maan kansalaiset saisivat maakaasua hinnalla, joka on lähellä eurooppalaisten kuluttajien maksamaa hintaa.
Jotta vältettäisiin kaikki nämä ongelmat, Kiova on mahdollisesti valmis tiiviimpään yhteistyöhön Gazpromin kanssa, totesi politiikantutkija Jevgeni Mintshenko.
Ukrainan kannalta on olemassa muutamia tärkeitä tekijöitä. Yksi niistä on Ukrainan maakaasun kauttakuljetusjärjestelmän toiminnan takaaminen. Uskoisin, ettei nopeita ratkaisuja tämän suhteen ole olemassa. Kuitenkin parin lähimmän vuoden sisällä tämä yhteisyritys mahdollisesti perustetaan.
Asiantuntijat ovat huomauttaneet, ettei maakaasukysymys ole tapaamisen ainut asia. Kiovassa allekirjoitetaan todennäköisesti sopimukset yhteistyöyritysten perustamisesta ilmailuteollisuuden ja ydinvoimateollisuuden alueilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti