Sivut

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Venäjän ydinvoiman kehittämisen tulokset ja tulevaisuuden näkymät - Uutiset - Talous - Venäjän Ääni

V29 joulukuuta 2011, 19:26

Venäjän ydinvoiman kehittämisen tulokset ja tulevaisuuden näkymät

Venäjän ydinvoiman kehittämisen tulokset ja tulevaisuuden näkymät

Venäläisen tieteellisen, Kurtshatovin tutkimuskeskuksen tunnettu ydinfyysikko Andrei Gagarinski arvioi Venäjän aseman, kansainvälisillä ydinenergian markkinoilla hyväksi. Pelko siitä, että nämä markkinat romahtavat, japanilaisella Fukushiman ydinvoimalassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, ei toteutunut ja ydinenergian kehittämistä jatkettaan.

Venäläisen tieteellisen, Kurtshatovin tutkimuskeskuksen tunnettu ydinfyysikko Andrei Gagarinski arvioi Venäjän aseman, kansainvälisillä ydinenergian markkinoilla hyväksi. Pelko siitä, että nämä markkinat romahtavat, japanilaisella Fukushiman ydinvoimalassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, ei toteutunut ja ydinenergian kehittämistä jatkettaan. Tänä vuonna on otettu käyttöön seitsemän ydinreaktoria, joka on kaksi enemmän kuin vuonna 2010, korosti tiedemies:
- Venäjällä on suhde näihin kaikkiin reaktoreihin. Kahdesta suurimasta, toinen kuuluu Iranin Bushehrin ydinvoimalan ensimmäiseen yksikköön ja toinen Venäjän Kalininin ydinvoimalaan. Tämän ohella Kiinassa on aloitettu mielenkiintoinen projekti – nopeilla neutroneilla toimiva pieni reaktori. Tässä hyödynnetään puhtaasti venäläistä teknologiaa. Venäläiset tutkijat suunnittelivat tämän reaktorin ja auttoivat kiinalaisia kokoamaan ja käyttämään sitä.
On tärkeää, ettei juuri kukaan ole lopettanut ydinvoimaloiden tilaamista tai rakentamista. Valtionyhtiö Rosatomilla riittää tilauksia ensivuodeksi. Kokonaisuutena ottaen Venäjän saamat tilaukset ovat laajentuneet, suunnitellaan myös uusia reaktoreita, mm. parannettua versiota, ydinvoimala-2006 projektista. Kehitetään myös kaupallista, nopeaa natriumjäähdytteistä BN-12 reaktoria, sanoi Andrei Gagarinski:
- Tämä on periaatteellisesti uudentyyppinen reaktori, joka antaa mahdollisuuden paremmin hyödyntää polteainekierrossa uraanin 238 isotooppia. Tärkeä askel otettaan vuonna 2014, kun käyttöön otetaan nopeilla neutroneilla toimiva Belojarskin ydinvoimala Uralilla.
Tärkeä oli vuosi 2011 myös Rosatomflotille, joka kuuluu Rosatomin rakenteeseen. Kokemus, jota on saatu Koillisväylän käytöstä, on vahvistanut, että on rakennettava uusia jäänmurtajia, jotka pystyvät saattamaan suuria säiliö- ja kuivarahtialuksia. Venäjällä on jo kehitetty uusi ydinreaktori jäänmurtajia varten. Toteutetaan myös uuta ideaa – jäänmurtajista, jotka voivat muuttaa syväystään. Tällainen alus voi purjehtia sekä matalassa vedessä että myös Koillisväylällä.
Kurtshatovin keskuksessa ja Rosatomissa on aloitettu työt, Venäjän pitkäntähtäimen ydinenergiastrategian laatimiseksi, joka ulottuu vuosisadan puoleenväliin asti. Ensimmäiset suunnitelmat ovat jo valmiina ja ne on jätetty ydinvoima-alueen spesialistien käsiteltäväksi. 
http://finnish.ruvr.ru/2011/12/29/63138064/enäjän ydinvoiman kehittämisen tulokset ja tulevaisuuden näkymät - Uutiset - Talous - Venäjän Ääni

Ei kommentteja: