Sivut

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Poroshenko vaatii tulitauon kunnioittamista, mutta Kiovan tykistö ja ilmavoimat jatkaneet tulitustaan

Presidentti Poroshenko, joka on esiintynyt maastopuvussa, vaatii Itä-Ukrainan aluejoukkoja kunnioittamaan yksipuolisesti julistamaansa tulitaukoa. Tietojen mukaan Kiovan joukkojen jalkaväen hyökkäykset ovat laantuneet, mutta tykistö ja ilmavoimat ovat jatkaneet pommituksiaan.
Toimittaja: Janus Putkonen
22.6.2014, Verkkomedia.org

Poroshenko vaatii tulitauon kunnioittamista, mutta Kiovan tykistö ja ilmavoimat jatkaneet tulitustaan 
Vaikka Kiovassa vallan kaapanneen hallinnon lähestymistapa huhtikuun puolivälissä käynnistämäänsä Itä-Ukrainan konfliktiin on ollut täysin neuvotteluhaluton aina näihin päiviin saakka, eikä perjantaina presidentti Poroshenkon esittelemä ns. rauhansuunnitelma sisällä mainintaa keskusteluista osapuolten kesken, lauantaina illalla on kuultu kuitenkin ensimmäisen kerran varovainen maininta myös neuvottelujen mahdollisuudesta Kiovan presidentiltä.
"Välitön ja nopea rauhansuunnitelman asettaminen voimaan tasoittaa tietä poliittiseen keskusteluun. Minä kutsun tähän dialogiin laillisesti valitut edustajat paikallishallinnoista, siviiliorganisaatioista ja muista", Poroshenko sanoi viestissään nettisivuhensa kautta lauantaina illalla.
Toisin sanoen, Donetskin ja Luhanskin alueiden ensin on toteutettava kuuliaisesti mm. aluejoukkojen ehdoton antautuminen, aseiden luovutus, hallintorakennusten ja muiden aluejoukkojen tai tasavaltojen hallintojen käytössä olevien kohteiden luovutus Kiovalle ja sitten keskustellaan - Kiovan valitsemien henkilöiden kanssa - jostain.
Tämä lupailu tuskin lämmittää niiden mieltä, joilla on Itä-Ukrainassa selkeät poliittiset vaatimukset mm. aluehallintojen voimistamisesta, Ukrainan perustuslakiuudistuksesta, Maidanin verilöylyn tutkinnasta ja Kiovan joukkojen vetämisestä Itä-Ukrainan alueilta.
Lisäksi huomioitakoon, että esiintyminen valtamediassa samassa yhteydessä maastopuvussa sotilaskihteessa kun julkisuudessa käsiteltävät puheet koskevat rauhansuunnitelmaa, on diplomaattinen viesti Poroshenkolta vähintään sekava. Joko se on suurta diplomatian taitamattomuutta tai päinvastoin, taitavasti toteutettu uusi provokaatio vihanpidon lietsomiseksi.

Presidentti Poroshenko kuvattu valtamediaan samana päivänä sotilastukikohdassa Svyatogorskissa 20.6. jolloin hän julkaisi ns. "rauhansuunnitelmansa". Onko tämä diplomaattinen moka vai huolellinen provokaatio?

Petro Poroshenko julkaisi siis lauantaina lausuntonsa, joka oli myös täynnä uhkavaatimuksia. Hän vaatii taistelevia joukkoja kunnioittamaan viikon ajaksi määräämäänsä tulitaukoa ja rauhansuunnitelmaa.
Lausunto sisältää kovasanaisen uhkavaatimuksen, jonka mukaan alueella operoivilla Kiovan joukoilla on oikeus "vastata tulitukseen" ja mikäli nyt yksipuolisesti asetettuja vaatimuksia ei kunnioiteta, laadittuna on "suunnitelma B" eli sotilaallinen ratkaisu.
Tämä sotilaallisen ratkaisun implementaatio alkaisi tulitauon päätyttyä ja vain vuorokausi sen jälkeen kun Poroshenko on allekirjoittanut Ukrainan ja EU:n välisen yhteistoimintapöytäkirjan 27.6.
Donetskin aluehallinto on kommentoinut Poroshenkon toimien olevan "pelkkää poliittista kikkailua", ja sellainen vaikutelma onkin nyt helppo ymmärtää.

Tulitauko ei ole toistaiseksi toteutunut - diplomatian kirjekursseja
Mikäli kuviteltaisiin, että Itä-Ukrainan aluehallinot ja niiden suojajoukot tarttuisivat antautumisvaatimukseen, kuinka luotettavaa Poroshenkon saneludiplomatia ja miten paljon hänen lupauksiinsa tulitauosta voidaan edes luottaa? Sunnuntaina Itä-Ukrainasta saatujen raporttien mukaan raskas tykistö ja ilmavoimat ovat jatkaneet iskujaan itäukrainalaiskohteisiin, mutta jalkaväen hyökkäykset ovat laantuneet. 
Pommituksia on tapahtunut viikonloppuna ainakin Luhanskin kaupungin lähistöllä ja yhdellä raja-asemalla Venäjän vastaisella rajalla. Lisäksi Harkovan alueella Ukrainan ilmavoimien helikopteri on syöksynyt maahan, mutta syitä sotilasvarusteita kuljettaneen helikopterin maahansyöksyyn ei ole tiedossa. Ukraina on menettänyt ainakin 10 helikopteria kahden kuukauden aikana käymissään operaatioissa Itä-Ukrainassa.
Sekä Venäjä että Itä-Ukrainan aluehallinnot ovat kokeneet Petro Poroshenkon julkaiseman suunnitelman ehdottoman antautumisen uhkavaatimuksena. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov paljasti lauantaina, ettei Poroshenkon perjantaina julkaisema "diplomatia" konfliktin ratkaisemiseksi vastaa hänen kanssaan käytyjen keskusteltujen diplomaattisten suuntaviivojen periaatteita, joista Vladimir Putin on neuvotellut sekä puhelimitse, että Normandian matkallaan.
Venäjä on ilmaissut syvän huolestumisensa siitä, että samaan aikaan kun Poroshenko on koko viikon puhunut tulitauosta, sotilastoimet Donetskin ja Luhanskin alueilla ovat ainoastaan kiihtyneet ja tilanne maiden välisellä raja-alueella on kiristynyt vakavasti.
Putin muistutti juuri ennen julkaistua varoivaista neuvottelutarjousta, "ettei rauhansuunnitelma voi olla yksipuolinen uhkavaatimus", ja että ollakseen sellaisen, rauhansuunnitelman on sisällettävä suuntaviivat asioiden diplomaattisille ratkaisuille.
Kaikesta päätellen Moskova opettaakin uutta Ukrainan presidenttiä omiin tehtäviinsä median välityksellä - "kirjekurssin" kautta, koska välittömästi sen jälkeen kun Putin oli antanut lauantaina näitä diplomatian perusohjeita Poroshenkolle, presidentin kotisivuilla julkaistiin nyt uutisoitu "neuvottelutarjous" Itä-Ukrainan hallinnolle.
Voisi jopa kuvitella, että Poroshenko ottaisi ohjeensa Moskovasta, lukemalla Putinin kommentointeja RT-uutisista, vaikkakin hänen nyt osoittamansa kyvyttömyytensä diplomatiaan meneekin samoilla linjoilla kuin viime torstaina erotetun Ukrainan ulkoministeri Deshchitsan jopa historiallisen moukkamaiset toimet viikko sitten viikonloppuna Kiovan Venäjän suurlähetystön hyökkäyksen yhteydessä.
Vai kuulostaako tämä kaikki liian hurjalta ollakseen totta?

Putin kerro meille, onko totuus jälleen taruakin ihmeellisempää?

Huoletuttavan absurdi todellisuus?
Tilanne poliittisella kentällä vaikuttaa siis absurdilta, aivan kuten se on Kiovan joukkojen taistelukentällä, jossa voimme epäillä tänään vahvoin perustein, että "Kiovan joukot" toimivat ainakin osittain - myös raskaissa aselajeissa - erään yksityisen miljardöörin vallassa ilman demokraattista vaikutuskykyä palkkasotilasjoukkojen toimiin. Eikä tämä oligarkki ole miljardööri Poroshenko.
Moskovassa torstaina asetettu virallinen tutkintakomitea on yhdessä maan syyttäjäviranomaisten kanssa ulottaneet tutkinnan Itä-Ukrainan konfliktin taustoihin ja Moskova ilmoitti lauantaina kansainvälisen etsintäkuulutuksen oligarkki Igor Kolomoiskista, konfliktin todellisena arkkitehtina ja rahoittajana, sekä sisäministeri Arsen Avakovista, vastuullisina siviilejä vastaan kohdistetuista väkivaltaisuuksista ja sotarikoksista.
Mikä on on huomattava sivujuonne, Igor Kolomoiski on ilmoittanut RIA Novostin tietojen mukaan Petro Poroshenkolle, "ettei hänen armeijansa tule koskaan kunnioittamaan tulitaukoa vaan hyökkäykset Itä-Ukrainassa tulevat jatkumaan".
On siis nähtävissä, että Moskovan antaessa varovaista tukeaan Poroshenkolle, kaksi maan vaikutusvaltaisinta liikemiestä johtavat Ukrainaa ainakin jossain määrin eri suuntiin. Kaikesta päätellen nämä miljardöörit saattavat olla myös riitautumassa keskenään.
Niin, tässä se onkin sitten varsinainen "demokratisoitu yhteistyökumppani" Euroopan unionille ja samalla meille kaikille.
Lue myös:

Venäjän etsintäkuuluttama oligarkki jatkaa sotatoimia Itä-Ukrainassa tulitauosta välittämättä

Miksi me kutsumme Itä-Ukrainaan hyökänneitä sotilasosastoja ''Kiovan joukoiksi'', emmekä Ukrainan armeijaksi? Vastaus konkretisoituu lauantaina etsintäkuulutetun miljardööri Kolomoiskin aikoessa jatkaa yksityisarmeijallaan hyökkäystä presidentti Poroshenkon tulitaukomääräyksestä välittämättä.
Toimittaja: Janus Putkonen
22.6.2014, Verkkomedia.org
Lähteet:

Ei kommentteja: