Sivut

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Salakuuntelu paljasti Puolan ulkoministerin pitävän liittoa USA:n kanssa maalleen vahingollisena

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorskin ja entisen valtiovarainministeri Jacek Rostovskin keskustelusta vuodettu nauha paljastaa, että maan korkein poliittinen johto pitää USA:n ja Puolan liittoutumaa arvottomana ja vahingollisena Puolalle. Nauhoituksen vuosi julkisuuteen Wprost -aikakausilehti.
Lähde: VOR
Toimittaja: Janus Putkonen
22.6.2014, Verkkomedia.org

Salakuuntelu paljasti Puolan ulkoministerin pitävän liittoa USA:n kanssa maalleen vahingollisena
Puolaa on pidetty Yhdysvaltojen jalansijana Euroopassa ja Puolan politiikka on ollut erittäin suosiollista Washingtonin tavoitteille. Mutta todellinen skandaali onkin syntynyt siitä kun Wprost-lehti oli saanut käsiinsä tuoreen nauhoituksen keskustelusta, jonka olivat käyneet Puolan politiikan neljä keskeistä henkilöä.
Mukana keskustelussa olivat ulkoministeri Radoslaw Sikorski, entinen hallinnon lehdistötiedottaja Pawel Gras, kiinteistöministeri Wlodzimierz Karpinski ja Puolan entinen valtiovarainministeri Jacek Rostowski. Useita katkelmia skandaalin nostaneesta keskusteluista on julkaistu takeeksi siitä, että nauhoitus on autenttinen.
Puolan ulkoministeri sanoi keskustelussa, että maan pääministeri Donald Tuskin ja puolustusministeri Tomasz Siemoniakin ulkopolitiikka on väärä, ja että "USA-Puola liitto on arvototon". Sikorski sanoi liittouman Yhdysvaltojen olevan vahingollinen, koska se luo valheellisen turvallisuuden  tunteen.
Hän sanoi lisäksi, että "me raunioitamme suhteemme Saksaan ja Ranskaan, koska tuemme Yhdysvaltoja. Hän teki kantansa keskustelussa erittäin selväksi.


Puolan syyttäjät ja salaisen palvelun agentit ovat epäonnistuneesti yrittäneet löytää Wprostin päätoimittajaa saadakseen todisteet sensaatiomaisesta julkaisuoperaatiosta.
Viranomaisten vastatoimia on arvosteltu ankarasti Puolan mediassa ja julkisessa keskustelussa, Mielipidetutkimuksen mukaan 48 prosenttia puolalaisista vaatii nyt Tuskin hallituksen eroamista. Ainoastaan 30 % kannattaa maansa hallitusta skandaalin keskellä.
VIP-huoneiston johtaja, jossa salakuuntelu oli tapahtunut, on pidätetty. Nauhoite julkaistiin maanantaina aikakausilehti Wprostissa. Gazeta Wyborczan mukaan hallituksen turvallisuushenkilöstöä epäillään myös nauhoitusten tekemisestä.
Toisessa vuodetussa salakuuntelunauhassa Puolan keskuspankin johtaja Marek Belkaja sisäministeri Bartiomiej Sienkiewicz puhuvat halventavasti hallitusministereistä ja keskuspankin henkilökunnasta sekä keskustelevat hallituksen kohtaamista talousvaikeuksista.
Nauhoituksessa Marek Belka vaati tuolloisen valtiovarainministeri Jacek Rostowskin erottamista tehtäbistään vaatimuksena siitä, että maan keskuspankki auttaisi vähentämään maan velkataakkaa.
Rostowski kommentoi nauhojen sisältöä ja sanoi, että marraskuussa tehty nauhoitus ei ole vaikuttanut hänen eroamiseen maan valtiovarainministerin tehtävistä ja että hän olisi tehnyt eropäätöksensä itse. "Menin pääministerin luokse itse heinäkuussa ja sanoi, että haluan pois hallituksesta", Rostowski sanoi.
Puolan oppositio vaatii kasvavan skandaalin takia Donald Tuskin hallitusta eroamaan. Tuskin mukaan ei ole mitään todisteita siitä, että nauhoituksen kohteet olisivat rikkoneet mitään lakia, kuten oppositiojohtaja Jaroslaw Kaczynski on sanonut osoittaen myös aikeet järjestää äänestyksen epäluottamuksesta, mikäli Tusk ei tee eroilmoitusta vapaaehtoisesti.
Janus Putkonen @ 22.6.2014 23:01

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Poland's FM believes alliance with US is harmful for his country - media 
Poland’s Foreign Minister Radoslaw Sikorski told the country’s former minister of finance Jacek Rostovski that the US-Polish alliance is worthless and is in fact harmful for Poland, Wprost magazine reports citing the recording of the politicians’ conversation.

Ei kommentteja: