Sivut

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kiinasta kilpailijaksi Maailmanpankille - Uutiset - Talous - Venäjän Ääni

Kiin27 kesäkuuta, 20:21

Kiinasta kilpailijaksi Maailmanpankille

Kiinasta kilpailijaksi Maailmanpankille

Kiina nopeuttaa globaalin finanssijärjestön, Aasian infrastruktuurin sijoituspankin perustamista, joka pystyisi kilpailemaan Maailmanpankin ja Aasian kehityspankin kanssa.

Kiina ehdotti, että pankin peruspääomaa lisätään 100 miljardiin dollariin, kertoi brittilehti The Financial Times.
Yli 22 maat, mukaan lukien muutama Lähi-idän öljyvaltio on osoittanut kiinnostustaan Kiinan pankkiprojektia kohtaan. Vahvistamattoman tiedon mukaan Kiina on keskustellut projektin toteuttamisesta useamman Euroopan valtion, Australian, USA:n ja Japanin kanssa. Kiina toivoo kuitenkin vähentävänsä niiden vaikutustaan pankin toimintaan minimiin, mikäli ne liittyvät projektiin.
Suurin osa uuden pankin peruspääomasta on Kiinan rahoja. Sitä paitsi Aasian infrastruktuurin sijoituspankin projektia kehitetään kilpailijaksi Aasian kehityspankille, jossa suurin rooli on USA:lla ja Japanilla, jotka omistavat 15,7 ja 16,6 prosenttia osakkeista vastaavasti. Kiinalla on vain, 5,5%. Kiina haluaa nostaa uuden pankin pääomaa 100 miljardiin dollariin, jotta se voisi oikeasti kilpailla Aasian kehityspankin kanssa, jonka peruspääoma on 165 miljardia dollaria.
Kiinan kumppanit kiinnostuivat uuden silkkitien infrastruktuurin rahoittamisesta. Suunnitelman mukaan uusi kauppareitti kulkisi Aasiasta Lähi-idän kautta Eurooppaan. Aloitteen tarkoitus on auttaa Kiinaa valloittamaan globaalit markkinat. Uusi pankki palvelee Kiinan etuja ulkomaillakin, mm. auttaa kontrolloimaan ulkomaiden infrastruktuuria, arvioi asiantuntija Grigpori Birg.
Kiina on kiinnostunut osallistumisesta infrastruktuurihankkeisiin ja luonnonvarantojen hyödyntämiseen ulkomailla. Kiina pyrkii sijoittamaan moisiin projekteihin mm. yhteistyössä yksityisyritysten tai ulkomaiden valtion pankkien kanssa.
Aasian infrastruktuurin sijoituspankki aikoo ensitöikseen rakentaa rautatien välillä Peking-Bagdad. Asiantuntijat olettavat, että uuden pankin on myös tarkoitus lisätä juanin vaihdettavuutta. Sillä kehittyvillä markkinoilla kysyntä juanluotoille kasvaa koko ajan.
http://finnish.ruvr.ru/2014_06_27/Kiinasta-kilpailijaksi-Maailmanpankille-2671/asta kilpailijaksi Maailmanpankille - Uutiset - Talous - Venäjän Ääni

Ei kommentteja: