Sivut

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Keitä ovat Itä-Ukrainan kapinalliset? - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

KLarisa Solodtshenko

Eilen, 17:52

Keitä ovat Itä-Ukrainan kapinalliset?

Keitä ovat Itä-Ukrainan kapinalliset?

Tanskalaisen television suositussa DEAD LINE –showssa Tanskan ulkoministeri Martin Lidegaard kutsui Itä-Ukrainan kapinallisia huligaaneiksi. Lidegaard on toiminut Tanskan ulkoministerinä viisi kuukautta.

Viisi kuukautta on sen verran aikaa, että ministeri olisi voinut perehtyä edes vähän Ukrainan tapahtumiin ja selvittää, keitä ovat kapinalliset, joita hän leimasi järjestyksen rikkojiksi.
Monet kapinallisista ovat ehtineet antaa haastatteluja tanskalaisille ja muiden länsimaiden kanaville, joissa kerrottiin kapinan syistä. Esimerkiksi, Donetskin kapinallisten johtaja Denis Pushilin on raivostunut venäläiskieliseen väestöön kohdistuvasta syrjinnästä.
Mielipidetutkimusten mukaan yli 40% Donetskin alueen asukkaista pitää itseään venäläisinä, 20% ukrainalaisina ja 5% sanoo kuuluvansa muihin kansoihin. Mutta kysyttäessä, millä kielellä he antaisivat mieluiten haastattelun, 90% kyselyyn vastanneista valitsi venäjän kielen. Venäjän kielen suosiota huomioon ottaen, venäläiskielisen väestön syrjintä raivostuttaa Itä-Ukrainassa.
Pitää muistaa, että Donetskin alue ei ole historiallinen osa Ukrainaa. Siellä on asunut eri kansoja. Etelävenäläiset kasakat saapuivat sinne 1600-1700-luvulla. Elikä Donetksin venäläiset eivät ole maahanmuuttajia. Teollisuus alkoi kehittyä nopeasti Venäjän keisarikunnan Donetskissa 1800-luvun lopussa. Alueelle oli muuttanut työläisiä eri alueilta, mm. naapuri-Ukrainasta. Donetksista tuli osa Ukrainaa vuonna 1922 Neuvostoliiton muodostaneiden tasavaltojen määrittäessä rajojaan. Neuvostoliitossa rajoilla ei ollut merkitystä, sillä kaikki asuivat yhdessä suuressa valtiossa. Ongelmia ilmeni vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
Kiova vaatii itäukrainalaisia luopumaan äidinkielestään ja identiteetistään. Ukrainan uusi virallinen ideologia oli viimeinen tippa. Denis Pushilin tunnusti, ettei enää voinut sietää sitä, että hallituksen propaganda mustamaalaa Suuren Isänmaallisen sodan veteraaneja kutsumalla heitä miehittäjiksi ja fasisteiksi ja nationalisti Banderaa sankariksi ja vapauttajaksi.
Toisesssa maailmansodassa koko Ukrainan kansa osoitti vastarintaa natsi-Saksalle. Ukrainassa syntyi aktiivinen partisaaniliike. Mutta osa Länsi-Ukrainan väestöstä seurasi Stepan Banderaa, joka halusi Ukrainan vain ukrainalaisille. Banderalaiset murhasivat ”vapauttamisoperaationsa” aikana puolalaisia, juutalaisia, venäläisiä ja muiden kansojen edustajia. He hyökkäsivät jopa saksalaisia vastaan. Nyt banderalaisia kuvaillaan taistelijoiksi fasismia vastaan, vaikka he käyttävät sekä natsisymboleita, että natsi-ideologiaakin.
Banderalaisten ideologiasta on tullut Ukrainan valtiollinen ideologia, mikä raivostuttaa Itä-Ukrainassa. Denis Pushilinin protestit olivat alussa rauhanomaisia, mutta hallituksen neuvotteluhaluttomuus on pakottanut ihmisiä tarttumaan aseisiin. Saati kun hallituksen armeija käyttää paikallista väestöä vastaan kiellettyjä aseita, kuten fosforipommit. Tanskan ulkoministeri jopa hyväksyy moista demokratiaa kiovalaisittain, mutta tuomitsee heidät, jotka joutivat tarttumaan aseisiin puolustaakseen itseään ja perheitään. Ministerille he ovat huligaaneja.
http://finnish.ruvr.ru/2014_06_24/Keita-ovat-Ita-Ukrainan-kapinalliset-9997/eitä ovat Itä-Ukrainan kapinalliset? - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

Ei kommentteja: