Sivut

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Venäjä, Kiinan ja USA:n välinen kilpa kärjistymässä - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

VenNikita Sorokin

27 maaliskuuta 2013, 14:38

Venäjä, Kiinan ja USA:n välinen kilpa kärjistymässä

Venäjä, Kiinan ja USA:n välinen kilpa kärjistymässä

USA ja Kiina kilpailevat Venäjän huomiosta, arvioi The Nation-viikkolehti. Artikkelin kirjoittaja huomauttaa, että Kiinan uuden johtajan Moskovan vierailu, joka sattui samaan aikaan, kun Venäjän ja USA:n ohjuspuolustusneuvotteluissa on tapahtunut pientä edistystä. Ensimmäisenä Venäjän ja Kiinan lähestymistä kommentoi yhdysvaltalainen poliitikko Zbigniew Brzezinski. Hän pahoitteli sitä, että ensimmäisen virallisen vierailunsa kohteeksi Kiinan uusi johtaja Xi Jinping oli valinnut juuri Venäjän, sillä Brzezinski uskoo, että Kiinan kannattaisi kehittää tiiviimpää yhteistyötä nimenomaan USA:n kanssa.

Tietysti Venäjä, Kiina ja USA toimivat kunkin omien poliittisten ja taloudellisten intressien mukaisesti. Vuotuinen kauppavaihto USA:n ja Kiinan välillä on melkein 500 miljardia dollaria. Kauppavaihto Venäjän ja USA:n välillä ei ole saavuttanut varteenotettavaa volyymia, eikä sitä ole odotettavissa lähivuosinakaan. Siksi Venäjän kannalta Kiina on tärkeämpi kauppakumppani kuin USA.
Mitä kolmen maan poliittiseen eturistiriitaan tulee, niin se on hieman monimutkaisempaa laatua. USA:n ohjuspuolustusjärjestelmän kärkien kääntyminen kohti Kaukoitää on pakottanut Kiinan liittoutumaan Venäjän kanssa. USA:lla ei ole tapana kysyä Kiinan mielipidettä ohjuspuolustusasioissa. USA haluaa syrjäyttää Kiinan, josta on tullut tärkeä tekijä kansainvälisessä politiikassa ja taloudessa, arvioi asiaintuntija Andrei Volodin.
- USA haluaa palauttaa tuon yksinpolaarisen maailman, jonka se menetti hyökättyään Iraniin vuonna 2003. Kiina puolestaan kokee Venäjää tasapainotteena USA:lle, joka Kiinan mielestä ei halua päästää Kiinaa Aasian- ja Tyynenmeren alueen ulkopuolelle. Venäjällä ja Kiinalla on luottamukselliset kumppanuussuhteet, mutta ne eivät ole lähimpiä liittolaisia. Kiinan ja USA:n välinen kilpa vastaa tällä hetkellä Venäjän ulkopoliittisia intressejä.
Venäjän tärkein tehtävä on sisäisen taloudellisen kehityksen edistäminen. Ilman vahvaa taloutta Venäjästä ei olisi kilpailijaksi kansainvälisissä geopoliittisissa kisoissa.
http://finnish.ruvr.ru/2013_03_27/Venaja-Kiinan-ja-USA-n-valinen-kilpa-karjistymassa/äjä, Kiinan ja USA:n välinen kilpa kärjistymässä - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

Ei kommentteja: