Sivut

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Syyriassa käytetyt kemialliset aseet ehkä peräisin Yhdysvalloista - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

Syyriassa käytetyt kemialliset aseet ehkä peräisin Yhdysvalloista - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

Tiedossa on, että USA tuodatti ne Turkin kautta!

7 syyskuuta 2013, 13:45

Syyriassa käytetyt kemialliset aseet ehkä peräisin Yhdysvalloista

химическое оружие Сирия химоружие

Syyrian kriisin ollessa kiihkeimmillään väittely, jota käyvät voimankäyttöä edellyttävän tapahtumien kulun puolustajat ja vastustajat, on ulottunut korkeimmalle tasolle. Asiantuntijat sen sijaan vetoavat sen puolesta, että on eriteltävä perusteellisesti kaikki versiot siitä, miten taistelujen alueelle on saatu kemiallisia aseita. Vasta sen jälkeen voidaan tehdä asianomaisia päätöksiä.

Vähän aikaa sitten lehdistö esitti hyvin mielenkiintoisen version Syyriassa käytettyjen kemiallisten aseiden alkuperästä. Sen mukaan kemialliset aseet olisi tuotu Syyriaan suoraan Yhdysvalloista, missä se olisi syntetisoitu miltei kotioloissa. Asia on siinä, että USA:n isoimmat kauppaketjut myyvät tuotteita, joita voidaan käyttää sariinin valmistukseen.
Tosin kaikki asiantuntijat eivät usko siihen. Seuraavassa on sotahistorian tutkijan, everstiluutnantti Eduard Korshunovin mielipide:
– Se on epätodennäköistä. Syynä on se, että kemiallisen aseen kieltosopimus kieltää sekä itse sariinin että sen aineosat. Kyseessä on yleissopimus, jonka liitteenä on kolme listaa. Ensimmäisellä listalla on varsinaisia myrkkyaineita. Niiden tuottaminen, varastointi ja käyttö ovat kiellettyjä. Toisella listalla on aineosia, joista niitä myrkkyaineita syntetisoidaan. Nekin ovat kiellettyjä ja tiukan valvonnan alaisia. Niitä ei voida myydä vapaasti.
Toisaalta aika paljon asiantuntijoita on sitä mieltä, että sariinia voidaan syntetisoida niin sanotusti kotioloissa. Kertoo venäläinen asiantuntija Pjotr Topytshkanov:
– Kemisti-insinööri, jolla on asianomainen koulutus, voi syntetisoida myrkkykaasun kotioloissa. Kyse ei ole kuitenkaan joukkotuhoaseesta vaan pienestä määrästä kaasua, joka voidaan käyttää terrori-iskussa.
Toisaalta Kansallisen terveysinstituutin tietojen mukaan vain 280 grammaa sariinia riittää yli 10 tuhannen ihmisen tappamiseen. Se onkin Syyrian tragedian mittakaava. Kertoo politiikantutkija Sergei Mihejev:
– Perusteena on käytettävä Venäjän osapuolen laatimaa raporttia. Siinä ammattimaisesti ja selkeästi perustellaan sitä tosiasiaa, että löydetyt kemialliset aineet on valmistettu ei-teollisesti. Siinä, että se on periaatteessa mahdollista, ei ole mitään salaisuutta. Nykyään se voidaan tehdä kotioloissa. Useita aineosia todellakin myydään vapaasti kauppaketjuissa – ei ainoastaan Englannissa tai Amerikassa vaan myös muualla maailmassa.
Olipa asianlaita niin tai näin, kaikki puhuu sen puolesta, että perusteellinen tutkimus on välttämätön. Ainoastaan se voi määritellä konfliktiosapuolten syyllisyyden asteen.

Ei kommentteja: