Xi Jinpingin historiallinen vierailu Moskovaan
Uutta vauhtia on saanut yhteistyön kehitys energia-alueella ja voimalla kehittyy yhteistyö aluetasolla ja raja-alueiden välillä. Asiaa kommentoi itämaiden asiantuntija,Andrei Volodin.
- Kahdenkeskiset, Kiinan ja Venäjän väliset suhteet ovat saavuttaneet luottamuksellisen kumppanuuden tason. On olemassa halu yhteistoimintaan, eikä ainoastaan kansainvälisten poliittisten instituutioiden tasolla. Me voimme tarjota Kiinalle yhteistyötä ydinvoiman, vesivoiman ja nanoteknologian alueilla.
Kiinalaisten diplomaattien näkemyksen mukaan, maailmassa on tapahtumassa tällä hetkellä syviä muutoksia. Tässä tilanteessa Kiinan ja Venäjän pitää voimistaa keskinäistä poliittista tukea toinen toiselleen. Molemmat maat esiintyvät rauhan ja vakauden puolesta alueella. Molemmat pyrkivät turvaamaan sisäisen kehityksen jatkuvuuden ja vakauden. Toisin sanoen, Kiinan ja Venäjän edut käyvät monien kysymysten osalta yksiin. Politiikantutkija Aleksandr Salitski puhui maiden välisestä strategisesta kumppanuudesta.
- On tärkeää, että olemme naapurimaita. Kiina on hyvien naapuruussuhteiden politiikan kannattaja. Se eroaa, jossain mielessä niistä perinteisistä, geopoliittisen ajattelun malleista, joita aikanaan Euroopassa kehiteltiin ja jotka perustuivat lauseeseen :”minun naapurini vihollinen, on minun ystäväni”. Kiinalla hyvien naapuruussuhteiden lause on toisenlainen: ”suhteet naapuriin ovat tärkeämmät, kuin kaukaisempiin kumppaneihin”. Myös me olemme hyväksyneet tämän mallin omassa ulkopolitiikassamme.
Erillinen teema neuvotteluissa on kansallinen suvereniteetti ja turvallisuus. Kiinan mukaan, tässä kysymyksessä Venäjän ja Kiinan on osoitettava toinen toiselleen lujaa tukea. Tämän osalta on todettava maiden näkemysten käyvän yhteen ohjuspuolustusjärjestelmiä koskevan ongelman osalta. Osapuolet aikovat lisätä yhteistyötä tällä suunnalla, lähtien siitä, ettei yksien turvallisuutta voida taata toisten turvallisuuden heikkenemisen laskuun.
On selvää, että kasvava Venäjän ja Kiinan kiinnostus toisiaan kohtaan on molemminpuolista. Nyt, kun on voitettu ongelmat, jotka monien vuosien ajan häiritsivät normaalien yhteyksien rakentamista Kiinan ja Venäjän johtajien välillä, on tultu johtopäätökseen strategisen kumppanuuden muodostamisen välttämättömyydestä uudella vuosisadalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti