START-3 sopimus.Mitä on ollut ja mitä tulee olemaan
Venäjän ja Yhdysvaltojen uusi strategisten hyökkäysaseiden supistamista koskeva sopimus (START) on ratifioitu valtameren molemmin puolin. Se saa lainvoiman Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien allekirjoittamien asiakirjojen vaihtamisen jälkeen. Yhteensä sopimuksen syntyminen on vaatinut vajaat kaksi vuotta, mikä on lyhyt aika vastaavan tason asiakirjojen hyväksymisen asioissa.
Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit päättivät Lontoossa, huhtikuussa 2009, uuden START-sopimuksen laatimista koskevien neuvottelujen aloittamisesta. Kovan työntäytteisen vuoden jälkeen presidentit allekirjoittivat huhtikuun 8.päivänä 2010 Prahassa START-3 sopimuksen. Osapuolet sopivat silloin, että luottamustason nostamiseksi mahdollisimman korkealle molempien maiden parlamenteissa asiakirja pitää ratifioida samaan aikaan. Presidentti Obaman hallinto jätti sopimuksen senaatin käsittelyyn viime toukokuun 13. päivänä. Samanlaisen kysymyksen esitti venäläisille päätöksentekijöille viime toukokuun 28. päivänä presidentti Medvedev,
-- Olen jättänyt Yhdysvaltojen kanssa tehdyn START-sopimuksen ratifioitavaksi, Pyydän valtakunnan duumaa ja Liittoneuvostoa suhtautumaan siihen huomaavaisesti ja täyttämään sen, josta ole keskustellut Yhdysvaltojen presidentin kanssa, eli toisin sanoen sen samanaikaisesta ratifioimisesta. Ei siis aikaisemmin eikä myöhemmin, koska sopimus on yhteistyön tulos sekä poliittisten voimainponnistusten ja yhteisen tahdon tuote. Siksi olisi toimittava sillä tavalla , että se läpäisisi parlamentissa tapahtuvat keskustelut käytännöllisesti ottaen samanaikaisesti. Siinä tapauksessa pääsemme korkeammalle luottamuksen tasolle. Maamme eli tarkemmin sanottuna Neuvostoliiton oloissa on ollut tapauksia, jolloin meitä on petetty. Enää emme sellaista siedä.
Vaikka sopimus onkin ratifioitu molemmissa maissa, ei ole vältetty kirpeyttäkään. Amerikkalainen puoli hyväksyi siihen liittyvän päätöslauselman ilmoittaen siinä, ettei uusi sopimus rajoita Yhdysvaltoja ohjustorjuntajärjestelmän luomisessa. Venäjä ei voinut olla vastaamatta sellaiseen vetoon. Vaikka amerikkalaisella päätöslauselmalla ei ole laillisuutta se on saanut epäilemään Yhdysvaltoja tasapuolisuuden noudattamisessa. Ratifioimista koskevassa Venäjällä vahvistetussa laissa korostetaan erityisesti, että Yhdysvaltojen yksipuolinen toiminta globaalin ohjustorjuntajärjestelmän luomisen parissa voi pakottaa Venäjän sanoutumaan irti sopimuksesta.
Sopimuksen mukaan Venäjällä ja Yhdysvalloissa ei saa olla yli 700 sijoitettua mannertenvälistä ballistista ohjusta, sukellusveneillä ja raskailla pommikoneilla olevaa ballistista ohjusta, niillä olevia yli 1 550 räjähdettä ja yli 800 sijoitettua ja sijoittamatonta laukaisualustaa. Tosiasiallisesti aseita joutuu supistamaan pääasiassa Yhdysvallat, eikä sekään hyvin paljoa. Venäjä ei ole yleensäkään päässyt sellaiselle kynnystasolle. Sopimuksen seurauksena osapuolet pääsevät tasapainoon mikä saattaa varustautuminen mahdottomaksi.
Jos sopimusta noudatetaan 10 vuotta ja jopa 15, koska START-3 sopimuksen voimassaolon aika voi tulla jatketuksi 5 vuodella, asialistalla saadaan yleensäkin pois kysymys Venäjän ja Yhdysvaltojen strategisista hyökkäysasevarastoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti