Sivut

lauantai 30. elokuuta 2014

YK nimitti tuomarin tutkimaan Israelin rikoksia ​​Gazassa

YK:n ihmisoikeusneuvosto kertoi maanantaina, että newyorkilaistuomari Mary McGowan Davis on nimitetty YK:n komissioon, joka tutkii Israelin rikoksia saarretulla Gazan alueella.
Lähde: PressTV
Toimittaja: Heikki Sipilä
27.8.2014, Verkkomedia.org

YK nimitti tuomarin tutkimaan Israelin rikoksia ​​Gazassa 
Päätös tehtiin 47 jäsenmaan muodostaman neuvoston hätäkokouksessa maanantaina. Tutkintaryhmä muodostettiin Palestiinan ehdotuksesta. Palestiinalla on YK:n ihmisoikeusneuvostossa tarkkailijan asema.
Tehtävässään ryhmä pyrkii selvittämään tosiasiat ja olosuhteet, joissa ihmisoikeusrikkomuksia ja rikoksia on tapahtunut saattaakseen niistä vastuussa olevat tahot asianmukaisesti vastuuseen, totesi neuvosto.
Korkeimman tason ihmisoikeuselin määräsi tutkimuksen tehtäväksi heinäkuussa huolimatta Israelin ja Yhdysvaltain vastustuksesta. Israelin hallitus on jo ennalta tuominnut tutkimuksen ja väittänyt sen olevan Tel Avivin vastaista juonittelua.

Israelin hyökkäys on tuhonnut kokonaisia kaupunginosia Gazassa - minuuteissa

McGowan Davis on toiminut myös edellisessä työryhmässä, joka tutki Israelin toimia sodassa Gazaa vastaan ajalla 2008 - 2009. Tel Aviv hylkäsi tuolloin tehdyn tutkimuksen tulokset.
Davis toimi Yhdysvaltain New Yorkin osavaltion korkeimman oikeuden istuvana tuomarina vv. 1986-1998. Hän on tunnettu siirtymäkausiin liittyvän lainsäädännön ja ihmisoikeuslainsäädännön asiantuntija.
Israel on tehnyt sotilaallisia iskuja saarrettua Gazaa vastaan 8.7.2014 lähtien.
Ainakin 2 135 palestiinalaista, joista noin 570 lasta, on tähän mennessä saanut surmansa Israelin hyökkäyksissä Gazaan. Noin 11 000 ihmistä on haavoittunut.
Tel Aviv sanoo 68 israelilaisen kuolleen konfliktissa, mutta palestiinalaisten Hamas-vastarintaliikkeen mukaan tuo määrä on yli 150.
Heikki Sipilä @ 27.8.2014 14:37

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
UN appoints ex-judge to investigate Israel crimes against Gaza
The United Nations Human Rights Council says former New York judge Mary McGowan Davis has been appointed to a UN commission investigating Israel’s crimes in its war on the blockaded Gaza Strip.
The decision was made during an emergency session of the 47-nation council on Monday.

Ei kommentteja: