Sivut

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Kiovan joukot kokevat jälleen massiivisia tappioita - aluejoukot motittavat ja hyökkäävät

Kuluneet vuorokaudet ovat olleet yllättäviä, jännittäviä ja tapahtumarikkaita Itä-Ukrainan konfliktissa. Vielä muutamia päiviä sitten odotimme ratkaisutaistelua Kiovan joukkojen suurhyökkäyksenä Donetskin pääkaupungissa, mutta aluejoukot riistivät aloitteen ja tapahtui aivan muuta.
Toimittaja: Janus Putkonen
Avustajat: Petri Krohn ja Aleksei Kettunen

17.8.2014, Verkkomedia.org

Kiovan joukot kokevat jälleen massiivisia tappioita - aluejoukot motittavat ja hyökkäävät 
Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisutaistelujen lähestyminen on ollut nähtävissä ja tapahtumat ovat edenneet kohti ratkaisuja. Tilanne ei kuitenkaan ole edennyt kuten vielä edellisen tilanneraportin aikaan (11.8.) odotettiin, kun Kiovan joukkojen suurhyökkäystä kohti Donetskin pääkaupunkia voitiin pitää jo lähes varmana.
Kiovan kaikki hyökkäysyritykset ovat epäonnistuneet ja toisaalla tapahtunut aloitteen riistäminen Donetskin aluejoukkojen käsiin on kääntänyt tilannetta päälaelleen.
Lännen ja Kiovan jälleen uusille todisteettomille väitöksille "Venäjän panssarien rajanylityksestä" emme anna paljoakaan palstatilaa syytösten perusteettomuuden vuoksi, mutta todettakoon, ettei näistä yksittäisen brittitoimittajan yöllisiin twiittauksiin perustuvista väitöksistä "24 venäläispanssarin rajanylityksestä" Ukrainaan ole esitetty mitään todisteita, kuten ei myöskään Kiovan väittämistä samojen venäläispanssarien tuhoamisista alueellaan. Olemme kuulleet taas pelkkiä väitteitä, mutta kuka uskoo?
Lue myös: Hyökkäsikö Kiova omia panssareita vastaan?
Laskin, että The Guardianin toimittajalla on ollut 3-5 minuuttia aikaa (panssarien ajonopeus 40 km/h) ottaa valokuvia tai videoita näkemästään ja todistaa väitteensä, mutta mitään kuvallista todistetta ei ole esitetty - jälleen kerran vain twiit-väitteitä ja länsimediassa nostatatettua Venäjän syyllistämistä, jotkaVenäjä on puolestaan kiistänyt. Moskova toteaakin puolustuksekseen, ettei mitään todisteita ole esitetty.
Myös YK on ilmoittanut, ettei kansainvälisellä yhteisöllä ole mitään näyttöä uusimpien syytösten tueksi. Saman todisteettomuuden väitöksille on todennut Ety-järjestön kansainväliset tarkkailijat Ukrainan ja Venäjän rajalla. Jopa Valkoinen talo on sanonut, ettei se voi vahvistaa väitteitä venäläispanssareista Ukrainassa.
NATO on kuitenkin kiirehtinyt tuomitsemaan "Venäjän intervention" Ukrainassa, joten myös Suomen NATO-mielisessä valtamediassa on "anti-Putin-raivotautisen" tavoin otsikoitu "Venäjän interventiosta", josta on saatu lukea useita provosoivia otsikoita.
Koko episodi onkin jälleen ja todistettavasti ainoastaan lännen sotapropagandaa.
Kun mietimme miksi väitöksiä ja syytöksiä viljellään, on syytä keskittyä oleelliseen eli siihen mitä Itä-Ukrainan konfliktissa tapahtuu. Aivan kuten lennon MH17 alasampumisessa kuukausi sitten, joka julkituoduin todistein tapahtui Ukrainan ilmavoimien toimesta - on kysyttävä, mikä motiivi saa Kiovan ja länsimaat (NATO) keksimään tai toteuttamaan syytöstensä aiheita?
Onko lännen tavoitteena interventio Kiovan tueksi, ja miksi nyt?
Tätä raporttia kirjoittaessa Kiova pidättelee yhä itäukrainalaisten siviilien kaipaamaa venäläistä avustussaattuetta rajallaan, eikä Punainen Risti ole saanut ylityslupaa avustuksille pyynnöistään huolimatta. Lisäksi on tiedossa, että Oikeisto Sektorista koottu Aidar-pataljoona on saanut käskyn hyökätä avustussaattuetta vastaan.
Rekkojen lastit on tarkastettu ja kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta Kiova ei salli humanitaarista apua maahansa vaan uhkaa jopa tuhota saattueen. Venäjän avustussaattuetta käytetään siis Venäjän-vastaisiin provokaatioihin. Miksi näin?

Yleistilanne 15.8. - kartta 1. (klikkaa suurentaaksesi):
Huom. Katso edellinen tilannekartta havaitaksesi muutokset (päivitetty 10.8.)

Kiovan sotilaallinen katastrofi pahentunut - massiivisesti!
Mitä olemme nähneet tapahtuvan Ukrainan konfliktissa 12.-16.8, välisenä aikana hallitsee kaksi erillistä tapahtumaa (kts. kartta 1): Uuden motin syntyminen ja uuden aluejoukkojen panssaripataljoonan ilmestyminen.
Ensimmäinen tapahtuma on siis uuden ja valtavan motin syntyminen sen jälkeen kun Donetskin aluejoukot käynnistivät hyökkäyksensä Sheznyen suunnalta 12.8. kohti Venäjän rajaa katkaistakseen Krasnyi Liman suunnalle hyökkäyksen tehneiden kahden prikaatin yhteydet muihin Kiovan joukkoihin.
Kaikki alueen kaupungit ovat aluejoukkojen hallinnassa ja mottiin jääneet Kiovan joukot ovat kaivautuneet puolustukseen pelto- ja metsäalueille. Motissa olevia joukkoja vastaan on käynnistetty useita pienempiä operaatioita (punaiset viivat).
Osa saarretuista joukoista on jo paennut Venäjälle, jonne saapui 17 ukrainalassotilaan ryhmä perjantaina. Elokuun alussa edellisestä suuresta ja sittemmin täydellisesti tuhotusta Cauldronista noin 500 ukrainalaissotilasta pakeni Venäjälle. Myös laajamittaisista loikkauksista aluejoukkoihin on raportoitu. Yksi loikkaajista on ollut ukrainalaisen taisteluosaston komentaja, joka oli loikannut komentoajoneuvollaan.

Uusi ja suuri motti - "Cauldron 2.0" - on syntynyt, kartta 2:

Motin toteutuminen konkretisoitui Stepanovkan raja-aseman valtauksella aamulla 13.8., jota onkin pidettävänä lähipäivien merkittävimpänä sotilaallisena saavutuksena. Syntynyttä mottia yritettiin puhkaista auki hyökkäyksillä 13.-14.8., mutta Kiovan joukkojen yritys epäonnistui ja saarrostus on tämän jälkeen ainoastaan voimistunut.

Videossa alla nähdään tunnelmia Kiovan joukoilta vallatulta Stepanovkan (käytetään myös nimeä Marinovkan) raja-asemalta (julkaistu 14.8.):
Sekä lisäksi:
Pelkästään seuraavalla videolla esitellään aluejoukkojen tuhoamana: 3 Grad-raketinheitintä, 13 panssaroitua ajoneuvoa, 1 Hummer-maastoauto, 13 kuorma-autoa, 1 tykkiasema + 2 tykkiveturia ja huoltopaikka. Lisäksi näemme yhden ehjänä saadun T-64 panssarin ja yhden ehjänä sotasaalina saadun grad-raketinheittimen (julkaistu 14.8.):
Ajoneuvoja tuhottaessa tulee ruumiita. Huom! Linkin takana oleva video on K-18 materiaalia (julkaistu 15.8.):

Politikus.ru kertoi 15.8. saavutetuista sotasaaliista, joihin lukeutuu mm. Uragan-raketinheittimiä. Ajoneuvoja oli saatu hyvässä kunnossa ja valtauksessa oli myös onnistuttu kaappaamaan ammuksia, joka mahdollistaa voimakkaimmat mahdolliset tykistön asejärjestelmät aluejoukkojen käyttöön jo lähitulevaisuudessa.
Tiivistetysti voidaan sanoa, joka kertoo myös Kiovan massiivisen katastrofin suuruuden on, että 72., 79., ja 51. prikaati on tuhottu täydellisesti ja osa 24. prikaatista. Saarrettuna ja osittain tuhottuna on 80., 95., 30. ja osia 24. prikaatista. Tämä on käytännössä kaikki sotakuntoiset prikaatit, joita Kiovalla on ollut lähettää Donetskin alueelle. Maksimissaan prikaateissa on 4 500 sotilasta - jokaisessa erikseen, joka kertoo kuinka suurista miehistötappioista keskustellaan.
Perjantaina raportoitiin, että aluejoukot olivat tuhonneet Goryn-pataljoonan, joka on koottu Rivnen alueella Länsi-Ukrainassa. Joukot oli tuhottu avoimessa maastossa voimakkaalla rakettitulella lähellä Venäjän rajaa. Osa pataljoonan sotilasta oli antautunut. Tarkkoja Kiovan joukkojen tappiolukuja ei ole ilmoitettu.

Raportteja prikaatien tuhoista on kertynyt lukuisia. Alla olevassa videossa Kiovan joukkojen sotilaat kertovat itse kysyttäessä mainittujen prikaatien tuhoutumisesta. Heidän mukaansa yli 10 000 ukrainalaista sotilasta on kaatunut:

Uusi aluejoukkojen panssaripataljoona - vastahyökkäykseen!
Kokonaan uusi ja koulutettu panssarijoukko on vyörytetty Donetskin taistelukentälle ja sen tehtävänä on arvioiden mukaan "ajaa Kiovan joukot mereen" koko Venäjän ja Donetskin väliseltä raja-alueelta. Tämän "nyrkkioperaation" tavoitteena uskotaan olevan satamakaupunki Mariupolin valtaaminen takaisin aluejoukoille.
Alla oleva tilanneselvitys uudesta prikaatista ja sen panssaripataljoonasta on konfliktin tilanneseurannan asiantuntija Aleksei Kettusen käsialaa.

Videolla nähdään aluejoukkojen vastahyökkäyksestä ja panssaripataljoonan operaatiovalmiudesta Zaharchenkon antama lausunto 15.8.:

Donbassin mysteerinen panssarikalusto ja miehistövahvistus
"Donetskin tasavallan pääministeri Alexander Zahartsenko kertoi neuvoston istunnossa, että asevoimat saivat 1 200 miehen vahvistuksen. Miehet ovat olleet koulutuksessa Venäjällä 4 kuukauden ajan. Lisäksi hän sanoi, että tuosta vahvistuksesta ja jo käytössä olevasta panssarikalustosta muodostetaan uusi iskuryhmittymä, joka tulee koostumaan 30 panssarivaunusta, 120 panssaroidusta BMP- ja BRT-ajoneuvosta, tykistöryhmittymästä ja 1 200 miehen jalkaväkiprikaatista.
Tätä uutta ryhmittymää tullaan käyttämään lähiaikoina rintamalla. Tämä ryhmittymä vastaa iskuvoimaltaan, henkilö- ja kalustomäärältään kolmea Kiovan hallinnon asevoimien taktista prikaatiryhmää (jotka kootaan ottamalla kanta-prikaatista yksi vahvistettu pataljoona ja kaikki prikaatin toimintakykyinen kalusto, minkä jälkeen kanta-prikaati jää muualla Ukrainassa sijaitsevaan tukikohtaansa parin pataljoonan henkilöstöllä ilman toimivaa kalustoa eli sen taisteluarvo lähenee nollaa, mutta sitä voidaan käyttää koulutukseen).
Mistä siis mystinen panssarikalusto on peräisin?
USA, NATO, EU ja Kiovan hallinto ovat koko Ukrainan kriisin ajan esittäneet syytöksiä siitä, että Venäjä toimittaa raskasta aseistusta ml. panssarivaunut rajan yli. Kertaakaan ei olla kuitenkaan pystytty esittämään minkäänlaisia uskottavia todisteita, mikä on esim. USA:n valtavat tiedusteluresurssit huomioon ottaen todella merkillistä.
Eli loogisesti ajatellen jos raskaan kaluston toimituksia olisi tapahtunut, siitä olisi kaikki mahdolliset todisteet, joita käytettäisiin heti niin laajassa mittakaavassa kuin vain mahdollista. Luultavasti siis mitään raskaan kaluston toimituksia ei ole tapahtunut laisinkaan." - Katso lisäksi: 
Kiovan hallinnon joukoilta sotasaaliiksi saatua panssarikalustoa on yksilöity täällä:
Tuhottua Kiovan hallinnon panssarikalustoa täällä:

Aluejoukkojen panssarikalusto dokumentoitiin jo kesäkuussa
Ukrainan konfliktin tilanneseurantaa tehnyt Petri Krohn muistuttaa, että Venäjällä koulutettujen joukkojen käsiin annettavat panssarit ovat olleet Donetskin puolustuksen varastoissa dokumentoidusti koko kesän ajan ja panssarikalustoa siirrettiin huomattavissa määrin 19.-20.6. Donetskin alueella.
Krohn on koostanut lukuisia videoita alla olevan linkin taakse, jossa näiden panssarivaunujen pitkällisen olemassaolon voi käydä jokainen todentamassa:
Varsin uskottava yleisarvio on, että aluejoukoilla on käytössään tätänykyä noin 400 panssaroitua ajoneuvoa, jotka koostuvat konfliktin alkaessa Donbassin alueen varikoilta haltuun saaduista ja sittemmin sotasaaliiksi sekä loikanneena käyttöön saaduista ajoneuvoista. Muistettakoon, että pelkästään Cauldroniksi kutsutusta motista on heinä-elokuussa saatu 70-90 panssaroitua ajoneuvoa.
Aiempien tietojen mukaan 200 panssaroitua ajoneuvoa on keskitetty Donetskin pääkaupungin alueelle valmiiksi vastahyökkäyksiin ja tämän päälle laskiessamme uudelle panssaripataljoonalle osoitetut 120+30 panssaroitua ajoneuvoa, jää muille rintamalohkoille yhä edelleen uskottavasti noin 50 panssaroitua ajoneuvoa.

Tiekamera kuvaa aluejoukkojen panssareita kesäkuussa: 

Loppukommentti: Kansanmurha ja strateginen ahdinko
Kuten mainittu, kuluneen viikon aikana Kiovan joukot eivät ole onnistuneet yhdessäkään hyökkäyksessään. Kiovan tykistö on jatkanut mm. Donetskin ja Luhanskin pommituksia ja YK:n arvioiden mukaan joka päivä 70 siviiliä saa surmansa Itä-Ukrainassa Kiovan sotatoimien takia.
Kiova on jälleen käyttänyt myös kiellettyjä fosforipommeja suorittaessaan Donetskin kaupungin pommituksia. Myös Donetskin ydinkeskustaa on pommitettu tykistöiskuilla. Viimepäivien kohteina Donetskin suurkaupungin alueella ovat olleet Kiovan tykistölle mm. sairaala ja kolme ostoskeskusta. Useita asutusalueita, julkisen hallinnon rakennuksia ja kouluja on tuhoutunut pommituksissa. Isku mielisairaalaan laski liikkeelle epätietoisia potilaita, jotka harhailevat alueella.
Jälleen uuden motin syntyminen tekee turhiksi suuret ponnistelut, joita Kiovan joukoilla oli Shnieznen, Sour-Mogilan ja Krasnyi Liman suuntaan. Vastassa on mahdollisesti jälleen tuhansien sotilaiden järkyttävät kuolemat ja uudet joukkoantautumiset Venäjälle. Kiovan saarroksissa olevat ja tuhotut prikaatit ovat ohittamaton fakta, josta länsimedia ei ole edelleenkään maininnut mitään.
Uuden täysvahvan panssaripataljoonan vyöryttäminen Kiovan uupuneita ja heikkoja taisteluosastoja vastaan saattaa tehdä nopeitakin muutoksia yleistilanteen karttaan. Saatamme nähdä paniikin omaista pakenemista, koska tieto suurista motituksista ja niissä koetuista kärsimyksistä on jo levinnyt Kiovan rintamajoukkoihin.
Mikäli esimerkiksi Mariupol tulee vallatuksi aluejoukkojen toimesta, se sähköistää jokaisen aluejoukkojen sotilaan kaikkialla Donetskissa ja Luhanskissa. Taistelutahto on jo nyt korkealla, mutta suuri symbolinen voitto saattaa sinetöidä puolustusvoiman.
Kiovan keinovalikoima alkaa vähenemään. Aiempien tietojen mukaan oli arveltavissa, että Poroshenkolla on voimaa yhteen yritykseen. Mutta mikäli aluejoukkojen voimakas panssaripataljoona alkaa tyhjentämään Donetskin raja-alueita ja etenee kohti Mariupolia, Kiova joutuu valinnan eteen. Siirtääkö joukkoja pääkaupungin piirityksestä Mariupolin vahvistukseksi vai jatkaako hyökkäyksensä yritystä?
Mikäli Kiova heikentää linjojaan, Donetskin pääkaupungin alueella on edelleen 200 panssariajoneuvon vahvistamat aluejoukot, jotka odotettavasti aloittavat heti tiedon kuulleessaan vastahyökkäyksensä myös siellä. On mahdollista, että irroittautuminen nykyisistä asemista on Kiovan joukoille mahdotonta ja ilman uusia taisteluprikaateja Kiova on menettänyt kokonaan aloitteensa.
Kysymys siis kuuluu: Vieläkö Poroshenko saa koottua uusia prikaateja lihamyllyyn nimeltä Donetsk? On vielä aikaista sanoa, mutta on hyvin mahdollista, että tästä eteenpäin komentaja Igor Strelkov - uudesti ja vahvemmin muodostetun sotilaallisten operaatioiden päämajansa kanssa sanelee Kiovalle tulevat tapahtumat.
Mutta antaako Washington ja Bryssel tukemansa hallinnon kokea nöyryyttävän tappion vai näemmekö ennen rintamien luhistumista lännen intervention? Miten olisi diplomaattiset ratkaisut?
Kuten tiedämme, Kiova saa jo panssarivaununsa NATO-maa Unkarista ja NATO:n rahtikoneet tuovat varusteita Harkovan kentälle. Toisaalta tiedämme, että aluejoukkoja tukevat sabotaasiryhmät tekevät jatkuvaa tuhoa linjojen takana mm. Harkovassa, joten on epävarmaa kuinka paljon huollon varusteista pääsee perille.
Venäjän puolustusministeri on ilmaissut perjantaina erityistä huolta NATO:n sotilaallisista liikkeistä lähellä Venäjän rajaa. Puhelinkestustelussaan Sergei Shoigu vaati USA:n puolustusministeri Chuck Hagelilta tulitaukoa Itä-Ukrainaan ja siviilien evakuointia taistelujen keskeltä. Shoigu kuvailee tilannetta Itä-Ukrainassa humanitaariseksi katastrofiksi, joka se varmasti onkin.
Kuten todettua, on Ukrainan konfliktin ratkaisutaisteluiden aika, ja voittaja on se, jonka suunnitelmat menevät vähemmän pieleen. Kaikilla ne menevät, mutta kenellä ne menevät kaikkein pahiten?

Janus Putkonen 

Lähteet:

Ei kommentteja: