Sivut

tiistai 26. elokuuta 2014

''Aluejoukot suureen vastahyökkäykseen Itä-Ukrainassa'' - raportti rintamatilanteesta 23.-25.8.2014

Donetskin aluejoukot ovat ulottaneet vastahyökkäyksensä jo Mariupolin porteille. Rintamatilanteen uusinta karttaa katsomalla selviää, että Kiovan joukkojen koko Etelä-Donetskin rintama on murtunut kahdessa kiilassa ja suuret määrät joukkoja on saarrettu kolmeen suureen mottiin.
Suomennokset ja kommentoinnit: Aleksei Kettunen
26.8.2014, Verkkomedia.org
Lue myös: Tilanneraportti 25.5. "Voimakas vastahyökkäys jatkuu"

''Aluejoukot suureen vastahyökkäykseen Itä-Ukrainassa'' - raportti rintamatilanteesta 23.-25.8.2014 
Lähde: RusVesna 23.08.2014, klo 20:32
RANGAISTUSOPERAATION ALKUPERÄINEN HENKILÖSTÖ TUHOTTU
....Julkisuuteen on vuodatettu Kiovan hallinnon Uktainan Kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kokouksessa raportoidut juntan tappiot Donbassissa:
  • 12 000 kaatunutta
  • 19 000 haavoittunutta
Aiemmat Novorossian viranomaisten epäsuoriin keinoihin perustavat arviot olivat:
  • 15 000 kaatunutta
  • 15 000 haavoittunutta
Eli juntan turvallisuus- ja puolustusneuvoston luvut vaikuttavat olevan hyvin lähellä totuutta.
On huomioitavaa, että haavoituneet-kaatuneet-suhdeluku on alle 2:1, mikä kertoo surkeasta kenttäterveydenhoidon tilasta. Jos kenttälääketieteellinen järjestelmä toimisi kuten kuuluu, 12 000 kaatuneesta vähintään 4 000 olisi jäänyt henkiin.
Koska Kiovan virallisista luvuista puutuvat kadonnet, karanneet ja vangiksi jääneet, juntan kokonaistappiot ovat ällistyttävän korkeat. Kadonneiden karkea arvio on 5 000 miestä.
Käytännössä koko juntan rangaistusretkikunnan alkuperäinen 50 000 miehen henkilöstö on tuhottu (yhteensä 36 000 kaatunutta, haavoittunutta ja kadonnutta), mikä myös selittää kolmannen mobilisaation tarpeellisuuden....

Kääntäjän huomatus:
19.8.2014 osapuolten ryhmittymien vahvuudet Itä-Ukrainassa olivat arviolta seuraavat: Kiovan hallinnolla on tappiot ja yksiköiden rotaatio huomioon ottaen Donbassissa 48-52 tuhannen miehen joukot, joilla on 550-600 panssarivaunuja ja muuta panssaroitua kalustoa, 270 tykkiä ja raketinheitintä, 15 lentokonetta ja 5-10 helikopteria.
Donetskin ja Luganskin kansantasavaltojen joukoilla on vuorostaan 19-23 tuhannen miehen joukot, joilla on 130 panssarivaunuja ja muuta panssaroitua kalustoa sekä 50 tykkiä ja raketinheitintä.
Eli 48-52 tuhatta miinus 36 tuhatta jättää juntan vahvuudeksi vain 12-16 tuhatta miestä eli 25% – 30% alkuperäisestä vahvuudesta.

Lähde:


Lähde: Colonel Cassad,  23.8.2014 klo 22:56
TILANNE DONBASSISSA 24.8. VASTAHYÖKKÄYKSEN AATTONA
Aluksi taisteluista rannikkoalueella. Vaikka vielä muutama päivä tämä olisi voinut saada jotkut hymyilemään, tänään alkoivat taistelut Novoazovskissa, jonne juntta keskitti jo huhtikuussa voimakkaan ilmatorjuntaryhmittymän.
Lisäksi Novoazovskissa on eri kyseenalaisen taistelukykyisistä joukkoyksiköistä koostuva sillisalaatti, jonka tehtävänä on Venäjän rajan suojaaminen. Etelämotti 2.0:n muodostumisen jälkeen aluepuolustusjoukot alkoivat tunnustelemaan muitakin rajanylityspisteitä Marinovkan lounaspuolella ja yllätyksekseen havaitsivat, ettei siellä ole juurikaan juntan joukkoja, jotka oli kaikki vedetty varsinaisen rintamalinjan läheisyyteen.
Lisäksi Amvroseievkan eteläpuolelta havaittiin aukko, jota juntan joukkojen sulkulinjat suojasivat vain osittain. Aluksi aluepuolustusjoukkojen sissiryhmät alkoivat toimimaan lounaassa, mikä johti Uspenkan rajanylityspisteen puhdistamiseen juntan joukoista.
Tämän jälkeen aluepuolustusjoukkojen sissiryhmien eteen muodostui rannikolle saakka ulottuva sotilaallinen tyhjiö, jossa ei ollut juuri laisinkaan juntan joukkoja. Niinpä useat kansatasavaltojen sissiryhmät etenivät Novoazovskin edustalle ja Holodnojen ja Sedovon kyliin asti suorittaen häirintäiskuja ja hyökäten juntan tiesulkuja vastaan.
Aluepuolustusjoukoilla ei luonnollisesti ole tällä alueella asutuskeskusten valtaamiseen tarvittavia voimia (en edes käsittele Novoazovskin ja Mariupolin valtaamista), mutta siitä päätellen, että Mariupolissa on avattu väestönsuojat, juntan tämän alueen sodanjohto on menettänyt itsehillintänsä.
Eli sen lisäksi, että “aukko rajassa” kasvaa ennestään, uusimpana uutuutena on toistaiseksi vielä potentiaalinen Novoazovskin ja Mariupolin sotilaallinen uhka, koska tällä alueella on varsin vähän juntan joukkoja ja rajan ylikin voisi tulla yllätysvierailulle vaikka mitä.
Myös aukko rintamassa Amvrosievkan eteläpuolella ei paranna juntan tunnelmaa. Kaiken kaikkiaan nämä tapahtumat eivät vielä määrätietoinen ja päämäärähakuinen hyökkäys, vaan selustaan suunnattu häirintäisku, joka tuli juntalle täytenä yllätyksenä. Eikä kukaan ylipäätänsä osannut odottaa sitä, että taistelutoimet Azovinmeren rannikolla alkavat näin pian. Tilanne on siis kannaltamme suotuisa.      

Uusin tilannekartta, klikkaa kuvaa suurentaaksesi:

Ilovaiskin edustalla juntta yrittää vieläkin sitkeästi päänsä hakkaamista seinään lähettämällä kaikki taistelukelpoiset joukkonsa hyökkäykseen Ilovaskia vastaan. Hyökkäys tyrehtyi niin nopeasti, etteivät juntan edustajat edes ehtineet antaa lausuntoa siitä, että Ilovaisk on vallattu n:nnen kerran.
Juntan sinnikkyys Ilovaiskissa on erittäin kummalista. Varsinkin kun sen vaihtoehtona olisi huomattavasti hyödyllisemp Mopsinon piiritys ja valtaus sekä rintamassa Amvrosievkan eteläpuolella olevan aukon ottaminen hallintaan.
Tässä toiminnassa ei enää ole mitään starategista mieltä, vaan se on karkea yritys tilanteen muuttamiseksi siihen soveltumattomilla keinoilla, koska jos juntta saa jollain ihmeen kaupalla hallintaansa Ilovaiskin, se tulee pelkkä taktinen menestys kokonaisuudessaan varsin lohduttomassa operatiivisessa tilanteessa.
Taistelut jatkuivat tänään Saur-Mogilan, Šahterskin ja Torezin alueella osapuolten asemien pysyessä muuttamattomina. Juntta osoitti mekanisoitujen yhtymien avulla merkkejä liikkeestä Šahterskin ja Torezin suuntaan, mutta tämä eteneminen tyrehtyi pian.
Aluepuolustusjoukoille nämä taistelut ovat vain eduksi, koska juntta kuluttaa niissä päämärättömästi reservejään. Juntan sonderkommando-pataljoonissa onkin herännyt epäilyksiä siitä, että rankaisuoperaation johto ajaa määrätietoisesti juntan eteläisen ryhmittymän joukkoja lihamyllyyn (yhden version mukaan kaiken takana ovat Kremlin agentit ja toisen version mukaan Porošenko haluaa tuhota tällä tavalla radikaaliryhmittymät).
Kaiken kaikkiaan vielä yksi viikko tälläisiä taisteluja tulevat johtamaan juntan kannalta hyvin ikäviin uusiin yllätyksiin tällä alueella. Etelämotti 2.0 sinnittelee toistaiseksi, mutta tulee johtamaan raskaisiin tappioihin ja korkeaan määrään aluepuolustusjoukkojen sotasaaliita.
Aluepuolustusjoukot hyökkäävät kohti Djakovoa ja tarjoavat motitetuille juntan joukoille samoja antautumisehtoja kuin aiemminkin – kaluston luovuttamista aluepuolustusjoukoille ja perääntymistä Venäjälle.
Donetskin pohjoispuolella juntta on tänään osoittanut täyttä voimattomuutta pystyen vain jo epäonnistuneen hyökkäyksen simulointiin sissiryhmien toiminnalla ja tykistötulella. Aluepuolustusjoukot ovat puolestaan keräsivät riittävästi voimia hyökätäkseen Uglegorskiin.
Vaikka he eivät ei pystyneet valtaamaan sitä, se ei voi enää toimia juntan sillanpääasemana hyökkäykselle Enakijevoon. Aluepuolustusjoukot pyrkivät valtaamaan Uglegorskin lähipäivinä turvatakseen Gorlovakan ja Enakijevon sekä estääkseen Donetsk-Golovkan-ryhmittymänsä leikkaamisen kahtia.
Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että juntan hyökkäys Donetskiin on epäonnistunut eikä kaupungille ole enää suoraa uhkaa. Samalla vihollista ei vain pelkästään lyöty pois Jasinovatojesta Uglegorskia kohti, vaan Ždanovkan alueelle muodostui uusi minimotti, juntan kiilautuminen Ala- ja Ylä-Krynkan alueella likvidoitiin ja aluepuolustusjoukot ovat ottaneet vankeja ja saaneet sotasaaliita.
Rintama lähenee Debaltsevoa, joka on eräs aluepuolustusjoukkojen avainkohteita.     


Debaltsevon pohjoispuolella aluepuolustusjoukot suorittivat juntan yllättäneen hyökkäyksen luoteeseen ja heidän kärkijoukkonsa etenivät Severodonetskin edustalle. Severodonetskin ja Lisatšnikin pikaista valtaamista koskevista bravuurimaisita johtopäätöksistä huolimatta aluepuolustusjoukoilla tuskin on tällä alueella riittävästi voimia kahden suurehkon kaupungin pikaista valtausta varten, mikä onkin haastava rasti vain kärkitiedusteluryhmien voimin.
Vaikka tämän alueen juntan joukkojen vähälukuisuus tarjoaakin lukuisia etenemismahdollisuuksia, ongelma on siinä että Lisatšnikin rintamaulottuman aiemmin katkaisseista joukoista valtaosa on siirretty eri alueille: Debaltsevoon ja Jasinovatojeen sekä Stšastjeen ja Stanitsa Laganskajaan.
Tämän seurauksena aluepuolustusjoukot löysivät rintamassa heikosti puolustetun kohdan, iskivät siihen ja suorittivat juntan rintaman läpimurron. Kaikken olennaisinta tässä on se, että läpimurto ja sissiryhmien toiminta osoittavat, että juntan rintamaryhmityksen syvyys on alhainen ja läpimurrot heikosti puolustetuilla rintamaosuuksilla antavat aluepuolustusjoukoille mahdollisuuden toimia operatiivisessa tyhjiössä, jossa vastustajalla ei juurikaan ole reservejä.
Aluepuolustusjoukkojen vähäisistä voimista johtuen nämä läpimurrot eivät johda ratkaiseviin tuloksiin. Jos aluepuolustusjoukot voisivat käyttää näissä läpimurroissa 15-20 panssarivaunua, saman määrän BMP-rynnäkköpanssareita ja 200-300 miestä jalkaväkeä, niin silloin juntan selustassa voisi vallata kaupunkeja. Mutta vielä se ei ole mahdollista.


Juntan hyökkäys Luganskiin on epäonnistunut, vihollinen on lyöty pois Hrjaštševatovon luota, ja vaikka vihollinen on vielä pystynyt pitämään asemansa Novosvetlovskoin luona, juntan hyökkäysoperaatio on kokonaisuudessaan muuttunut puhtaaksi puolustusoperaatioksi.
Aluepuolustusjoukot etenevät kohti Lutuginoa ja Stšastijeta, joiden menettäminen tulee merkitsemään täydellistä katastrofia juntan Luganskia piirittäville joukoille, joista osa on jo todellisuudessa operatiivisessa motissa.
Tänään suoritettiin ennakoivissa oleva hyökkäys etelästä Volnuhinon suuntaan, mikä aiheutti suoran uhan juntan joukoille Lutuginossa, jonka edustalle etenivät aluepuolustusjoukkojen siisiryhmät.
Operaation ajatuksena on se, että jos aluepuolustusjoukot valtaavat Lutuginon, he pystyvät turvaamaan tien Lugansk - Krasnyi Lutš sen koko pituudelta, mikä helpottaa olennaisesti Novorossian eri alueiden välisiä yhteyksiä ja helpottaa Donetskin ja Luganskin asevoimien toiminnan koordinoitia.
Tässä suhteessa Lutugino ja Debaltsevoa ovat tämän alueen liikenteen solmukohtia ja se osapuoli, jonka hallussa ne ovat, saa operatiivisen aloitteen.
Vaikka kokonaisuudessaan tilanne on yhä haastava, se kehittyy parempaan suuntaan. Aluepuolustusjoukot etenevät useassa paikassa kun taas juntan eteneminen on tyrehtynyt ja pysähtynyt lähes kaikkialla.

Lähde:

Lähde: Cassad 25.8.2014, klo 15:34
HIEMAN VASTAHYÖKKÄYKSESTÄ 
Koska reitittimeni ei toiminut eilen, en pystynyt kirjoittamaan vastahyökkäyksestä, mistä johtuen nyt aiheesta lyhyesti ja asiapainotteisesti.
Novoazovskin ja Mariupolin alueella juntan tilanne on todellakin kärjistynyt. Pohjoisesta edenneet sekä Venäjän alueen läpi saapuneet aluepuolustusjoukkojen voimat ovat luoneet Novoazovskin alueelle operatiivisen kriisin, mikä jo sinänsä luo uhan Mariupolille.
Juntan median paniikki on siis ainakin osittain perusteltua, koska juntalla on alueella erittäin vähän taistelukykyisiä joukkoja. Juntalla on siellä vain poliisista, sonderkommando-yksiköistä, rajavartioista ja ilmatorjuntajoukoista koostuva sillisalaatti, joka ei todellakaan pysty torjumaan aluepuolustusjoukkojen täysimittaista hyökkäystä.
Toistaiseksi juntan pelastukseksi on koitunut aluepuolustusjoukkojen voimien vähäisyys tällä alueella, mistä johtuen ne eivät ole vielä saavuttaneet täällä ratkaisevaa menestystä, vaikka ne ovat jo pystyneet luomaan sangen vakavan uhan.
Käyttäen hyväkseen sissiryhmien etenemistä vallatusta Uspenkan rajanylityspisteestä muut aluepuolustusjoukkojen yksiköt etenivät jo juntan joukoista puhdistettua Venäjän rajaa pitkin ja pystyivät siten luomaan paikallisen ylivoiman juntan kannalta kriittisellä puolustusosuudella.
Tämä on suora seuraus juntan aiemmasta päätöksestä luopua raja-alueesta taistelemisesta aluepuolustusjoukkoja vastaan “Venäjän puolelta tapahtuneiden juntan asemien tulittamisen” takia.
Juntan näkymät tällä alueella ovat huonot: sen on joko pikaisesti löydettävä uusia reservejä uuden rintaman turvaamiseksi taikka ottaa riski Novoazovskin menettämisestä ja uhasta menettää Mariupol. Kaikkiaan tämä on juntalle erittäin kivulias isku, jota pahentavat vielä juntan ongelmat Donetskin eteläpuolella.    


Amvrosievkan eteläpuolella sijaitseva aukko rintamassa, jonka juntta jätti harkitsemattomasti sulkematta usean päivän ajan, on johtanut odotettavissa olevaan lopputulokseen. Tämän aukon kautta aluepuolustusjoukot eivät pelkästään edenneet Uspenkaan ja Novoazovsskiin uhaten Mariupolia, vaan sen lisäksi katkaisivat Ilovaskin taisteluja käyvän ja reservinsä jo menettäneen juntan ryhmittymän huoltoreitin ja uhkaavat Amvrosievkan valtaamisella.
Näin syntyi Etelämotti 3.0, joka ei ole vielä kokonaisvaltainen, koska aluepuolustusjoukot ovat toistaiseksi katkaisseet vain merkittävimmät ryhmittymän pääasiallisten voimien yhteydet etelään eikä vielä ole puhetta ryhmittymän täydestä motituksesta aluepuolustusjoukkojen vähäisten voimien takia: aluepuolustusjoukkojen motittavat joukot ovat vähälukuisemmat kuin piiritetty juntan ryhmittymä.
Juntta yrittää ratkaista tämän epämiellyttävän tilanteen lähipäivinä, mutta jos motin purkaminen ei onnistu, kaksi aiempaa Etelämottia tulevat vaikuttamaan tähän mottiin verrattuna lasten leikiltä.
Mottia Djakovossa ei ole vieläkään tuhottu ja motitetuille juntan joukoille on esitetty standardiantautumisehdot, joista motitettujen joukkojen johto on kieltäytynyt. Mutta motin tuhoaminen on vain ajan ja tappioitten kysymys. Olisi toivottavaa, että aluepuolustusjoukot saisivat kaluston sotasaaliiksi.          
Kokonaisuudessaan voidaan todeta, että tämä on todellakin vastahyökkäys, vaikka sitä toteutetaan riittämättömin voimin. Siitäkin huolimatta vastahyökkäys toteutettiin juuri sillä hetkellä kun juntta kärsi tappion hyökkäyksessään Donetskiin ja tämä isku johti heti juntan vakavaan operatiiviseen kriisiin.
Donbassin tapahtumien luonne on muuttumassa ja nyt se on muuttumassa kysymyksestä siitä, selviääkö Donbass kysymykseksi siitä, millaisia seurauksia juntan tappiolla Donbassissa tulee olemaan. Esimerkiksi mitkä tulevat olemaan ne Donbassin rajat, joiden pohjalta aloitetaan neuvottelut. Ensimmäiset tunnustelevat tapahtunevat tiistaina Minskissä. 

Lähde:

Lähde: Rossiiskaja Gazeta 24.8.2014, klo 11:10, Juri Gavrilov
Donetskin kansantasavallan joukot ovat piirittäneet kaksi ukrainalaisjoukkojen ryhmittymää
...Donetskin kansantasavallan joukot ovat 24.8. hyökkäyksensä yhteydessä piirittäneet voimakkaan vastustajan ryhmittymän Voikovskin, Kuteinikokovin, Blagodatnojen, Alekseejevskojen, Uspenkan ja Ujanovskojen asutuskeskusten alueella.
Tiedustelutietojen mukaan piiritykseen joutuivat Ukrarainan asevoimien 8. armeijakunnan esikunta, 28. ja 30. mekanisoidut ja 95. ilmakuljetteinen prikaatit sekä sonderkommandopataljoonat Aidar, Dondass ja Šahtersk.
Yhteensä motissa on 5 000 juntan sotilasta aseineen ja kalustoineen, joka koostuu noin 50 panssarivaunusta, yli 200 panssaroidusta ajoneuvosta (BMP, BTR, BMD), 50 Grad- ja Uragan-tykistöraketinheittimestä ja yli 100 tykistä ja kranaatinheittimestä.
Toinen juntan ryhmittymä on piiritetty Olenovskojen asutuskeskuksen alueella. Tähän 2 000 miehen ryhmittymään kuuluvat Azov- ja Dnepr-sonderkommandopataljoonat, noin 30 panssarivaunua, yli 80 panssaroitua ajoneuvoa ja yli 60 tykkiä ja kranaatinheitintä.
Aluepuolustusjoukot ovat muuttaneet taistelutapaansa luopumalla toimimasta pieninä, korkeintaan pataljoonan kokoisina yksikköinä ja alkamalla toimimaan omilla tulitukiyksiköillä varustettuina taysipainoisina ryhmittyminä ja joukko-osostoina.
Aluepuolustusjoukkojen yksikköjen pohjalta on luotu 3 jalkaväkiprikaatia. Lisäksi Donbassin kaivosmiehistä ja Donetskin kansantasavallan puolelle siirtyneistä ukrainalaissotilaista on muodostettu erillinen vapaaehtoispataljoona.
Samalla sotasaaliskalustosta on muodostettu 2 panssaripataljoonaa, 3 tykistöraketinheitinpatteristoa, 2 telahaupitsipatteristoa, 3 tykistöpatteristoa ja 8 kranaatinheitinpatteria.
Donetskin kansantasavallan asevoimen esikunta aikoo tuhota kaksi voimakasta motitettua juntan joukkojen ryhmittymää...

Lähde:

Lähde: Rossiiskaja Gazeta 25.8.2014, klo 11:21
Donetskin kansantasavallan joukot ovat piirittäneet kolmannen ukrainalaisjoukkojen ryhmittymän
…Donetskin kansantasavallan joukot ovat piirittäneet kolmannen ukrainalaisjoukkojen ryhmittymän Denetskin eteläpuolella. Piiritettyyn ryhmittymään kuuluvat yli 40 panssarivaunua, noin 100 panssaroitua ajoneuvoa (BMP, BTR ja BMD), 50 Grad- ja Uragan-tykistöraketinheitintä ja yli 60 tykkiä ja kranaatinheitintä…
Lähde:

Katso jatkuvasti päivittyvä rintamatilanteen karttasivu:

Lue myös:

Voimakas vastahyökkäys jatkuu: Donbassin aluejoukot motittivat jo kolmannen suuren armeija-osaston

Ei kommentteja: