Sivut

lauantai 30. elokuuta 2014

Donbassin rintamatilanne 29.8.2014: ''Mariupol on piiritetty''

Lue suomennos Odnako-lehden katsauksesta, joka kertoo Itä-Ukrainan rintamatilanteen aamuyöllä perjantaina. Aluejoukkojen suuri läpimurto, joka johti Kiovan joukkojen etelärintaman romahdukseen on edistynyt ja tärkeän satamakaupungin, Mariupolin, piiritys on nyt tosiasia.
Pääasiallinen lähde: Odnako
Käännöstoimittaja: Aleksei Kettunen
Liiteartikkelit: Janus Putkonen

29.8.2014, Verkkomedia.org

Donbassin rintamatilanne 29.8.2014: "Mariupol on piiritetty''
29.8. aamuyöstä tilanne Novorossian rintamilla on seuraava: Kaikkien merkittävimmät tapahtumat kehittyvät Azovinmeren rannalla, jossa Novoazovskin kaupungin vapauttamisen jälkeen DKT (Donetksin Kansantasavallan) joukot etenevät länteen.
Myöhään illalla saatiin tietoa Marioupolin piirittämisestä. Kaupingin valtaamiseen liittyvien kaupunkitaistelujen sijaan sen noin 3 000 miehen varuskuntaa vastaan aluepuolustujoukot kiersivät tämän DKT:n väkiluvultaan toiseksi suurimman asustuskeskuksen ja katkaisivat Mariupol-Berdjask-tieyhteyden.
Eteneminen jatkuu eikä ole syytä uskoa, että se pysähtyy entisen Donetskin läänin rajalle. Myös Zaporožjen partisaanit ovat alkaneet toimimaan aktiivisesti DKT joukkojen kanssa.
Samalla Novorossian asevoimat jatkavat uuden megamotin muodostamista Volhovankan ja se ympäristön alueella. Mottiin on joutumassa useita vapaaehtoisia sonderkommando-pataljoonia sekä lukuisa määrä Ukrainan asevoimien varusmiehiä. 

Katso tilannekartta 29.8.2014 (klikkaa kuvaa suurentaaksesi):
Huom. Luotettavia tilannekarttoja saatavina vihdoin myös englanninkielisenä!

Luganskin ympärillä ja Donetskin pohjospuolella käydään myös taisteluja, jotka eivät näy niin selvästi kartalla. Juntan joukot ovat toimineet näillä alueilla liian pitkään ja ovat kaivautuneet niin vahvoihin asemiin, että heitä ei saa lyötyä yhdellä iskulla.
Aluepuolustusjoukot nimittäin tunnetusti varjelevat henkilöstöään. Kaikesta huolimatta juntan joukkoja pakotetaan hiljalleen perääntymään kaikkialla siksi, jotta vastustajan tykistötuli ja sissiryhmien kranaatinheitiniskut  Novorossian pääkaupunkeihin saataisiin päättymään mahdollisimman pian.

Paljastava informaatiosodan hyökkäys Venäjällä
Mitä tulee laajamittaiseen informaatiosodankäynnin iskuun venäläisessä mediassa “Sotilaiden äidit –järjestön ilmoittamasta 400 venäläissotilaan kuolemasta Ukrainan alueella”, sen ainoa hyöty on siinä, että nämä informaatiosodassa käytetyt verkostot ovat taas kerran paljastuneet: kuten esim. oligarkki Prohorovin RBK-mediaklusteri.
Samalla tuli jälleen ajankohtaiseksi kysymys Venäjän presidentin ihmisoikeusneuvoston eräiden jäsenten häpeämättömästä toiminnasta pitkäaikaisten partneriensa, amerikkalaisten "globaalia demokratiaa" edistävien NGO-järjestöjen, etujen ajamiseksi.
On ilmiselvää, että tämä propagandaisku on vasta alkua laajemmalle kampanjalle. Mutta iskun tyyli osoittaa, että sen tekijät ovat jääneet ajasta jälkeen: vastaavat “aallot” olivat tehokkaita 1990-luvulla, kun koko yhteiskunnan yleisen disorientaation ja muutaman mediaklusterin monopolin aikakaudella.
Tänä päivänä, kun venäläinen yhteiskunta on luonut itselleen tehokkaat manipuloinnintorjunnan ja vastapropagandan keinot, tällaiset informaatiosodankäynnin valheet:
a) jäävät elinkaareltaan lyhytaikaisiksi
b) kiistetään erittäin nopeasti niin valtamedian kuin tuhansien nettiaktivistien toimesta.  

Tilannepäivitys klo 11:00
Donetksin Kansantasavallan johto kannatti Venäjän rauhantahtoisen presidentti Putinin aloitetta pienellä tarkennuksella. Kuten DKT:n pääministeriZahartšenko ilmoitti, motissa olevat 7 000 sotilasta voivat palata humanitaarisia käytäviä pitkin perheittensä luokse, jos he luovittavat sotakalustonsa ja raskaan aseistuksensa.
Samaan aikaan siinä rinnakkaistodellisuudessa, jossa toimii Kiovan hallinto, löydettiin nerokas keino Novorossian etenemisestä selviämiseksi. Kiovan hallinnon Facebook-sisäministeri A. Avakovin neuvonantaja A. Geraštšenko ehdotti diplomaattisuhteiden katkaisemista Venäjään ja sotatilan saattamista voimaan de facto ilman sen julistamista de jure.
Lue lisää Putinin vaatimuksesta, että tuhannet Kiovan joukkojen sotilaat olisi säästettävä ja heille tulisi mahdollistaa pakeneminen Venäjälle. Putin muistutti Donbassin aluejoukkoja, että suurin osa Kiovan sotilaista on pakkovärvätty tehtäviinsä ja hän vaati humanitaarisen käytävän avaamista, jotta heidän henkensä säästyisi:

Millaiset ovat kansalliskaartin joukot, joita vastaan aluejoukot taistelevat? (Dokumentti: Global Research)

Tilannepäivitys klo 15:00
Kiovan hallinnon johto päätti olla sallimatta joukkojensa poistumista moteista tarjottuja humanitaarisia käytäviä käyttäen.
“Viimeisimmän tiedon mukaan maan johto ja ukrainalaisen armeija sodanjohto on päättänyt olla päästämättä joukkoja tuosta motista ja yrittää sen sijaan aseellista läpimurtoa… Arvelen, että se on valtava virhe, joka johtaa suuriin tappioihin”, – presidentti Putin totesi Selinger 2014 -foorumissa Tverin läänissä. 

Aleksei Kettunen

Lue myös merkittävä tilanneanalyysi 29.8.2014 (englanniksi)
Ukrainan armeija häviää pahasti. Joko joukot antautuvat tai ne pakenevat. Myös Ukrainan lähteet vahvistavat romahduksen. Kiovassa on nähty vihaisia mielenosoituksia ja kansallismieliset syyttävät korkeinta johtoa tappioiden salaamisesta, ja kuinka joukot Donbassissa on hylätty. Jopa Oleg Liashko on syyttänyt johtoa siitä, että Kiovan joukot on petetty.
Oikeisto Sektori on järjestänyt mielenosoituksen armeijan esikunnan edessä ja vaatinut "Kenraalien pataljoonan" perustamista, johon määrättäisiin ainoastaan esikuntaa ja lähetettäisiin taisteluun. Puolustusministerin eroa vaaditaan. Ukrainan äidit kerääntyvät teiden varsiin ja asettuvat estämään poikiensa lähettämistä varmaan kuolemaan. Tilanne Ukrainassa on erittäin traaginen.
Kokonaiset Ukrainan armeijan pataljoonat ovat karanneet puolustuslinjoista eikä erikoisjoukot kykene estämään massiivisia pakoja. Poliisit eivät uskalla puuttua aseistettujen miesten pakenemiseen. Mariupol on saarrettu ja Ukrainan turvallisuusviranomaiset (SBU) ja poliittinen eliitti on paennut kaupungista. On olemassa kaikki merkit, että paniikki on Kiovan vallitseva olotila.
Lue poliittinen analyyssi ja ennakko-odotukset:

Donetskin asukkaat osoittivat yksimielisyytensä 24.8. kun alueen asukkaiden muodostama armeija aloitti vastahyökkäyksensä

Asiantuntija RIA Novostille: Aleujoukoilla operaatiovoimaa vielä viikoksi
Geopolitiikan tohtori sotilastieteissä, Konstantin Sivkov, sanoi RIA Novostille, että Mariupol on päätymässä aluejoukkojen hallintaan jo pian ja suureen vastahyökkäykseen ryhtyneillä Donbassin joukoilla on voimaa vielä seuraavan viikon offensiiviin. Suuri vastahyökkäys alkoi 24.8. ja se on johtanut huomattaviin voittoihin.
Sivkov näkee aluejokkojen toteuttaneen menestyksekkäästi Kurskin taistelun oppeja toisesta maailmansodasta, jossa syvyyteen luodulla puolustuksella kulutettiin saksalaisjoukkojen hyökkäyskärki, jonka jälkeen nääntynyt, vaikka kalustoltaan ylivoimainenkin, lyötiin kiivailla vastahyökkäyksillä.
Kiovan joukkojen hyökkäysvoima ehtyi viimeisessä suuressa hyökkäysyrityksessä 18.-20.8. kohti alueellisia pääkaupunkia, Donetskia ja Luganskia. Ratkaisu tapahtui puolustuksen kyettyä tehokkaasti totrjumaan hyökkäykset ja aiheuttamaan hyökkääjille valtavia tuhoja.
Sikovin mukaan Ukrainan armeijan suurin ongelma on operatiivisen komennon heikkoudessa. Hyökkäyksissä ei otettu huomioon sivustoja, vastahyökkäysten riskejä ja joukot lähetettiin tuhoaviin kuolemanloukkuihin. Ukrainan armeija on tuhoutunut Sikovin mukaan erityisesti sen johdon tekemien virhearviointien johdosta.
Hän muistuttaa, että vaikka aleujoukkojen offensiivi on ollut voimakas, sen resurssit jatkaa operaatioita ovat rajalliset. Pian ovat vastassa tarpeet joukkojen uudelleenryhmittämiset, jotta tarvittava toimintapotentiaali aluejoukoissa säilyy.
Sikov arvioi, että aluejoukkojen tärkein operatiivinen tavoite on Azovinmeren saavuttaminen ja Mariupolin valtaaminen. Tämän jälkeen on hänen mukaansa odotettavissa operatiivinen tauko.

Pääasiallinen lähde:

Online-kartasta tuoreimmat rintamatiedot:

Lue myös:

Kiovan etelärintama romahti: Syytökset Venäjän joukoista Ukrainassa - ''MH17-provokaatio 2.0''

Ei kommentteja: