Sivut

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Donetskin kansanäänestys on suoritettu

2014-05-16 11:09:29

Donetskin kansanäänestys on suoritettu, mutta kansainvälinen oikeus jättää mahdollisuuden erilaisille tulkinnoille 

Moskova, 15.5. (Rysslands röst) -- Kansanäänestys Kaakkois-Ukrainan itsenäisyydestä on suoritettu. Länsimaat eivät ole tunnustaneet äänestyksen tuloksia, vaan pitävät vaaleja vilpillisinä ja laittomina. 

Asiaintuntijat sanovat kuitenkin, että kansainvälisessä oikeudessa laillisuus-käsitettä voidaan tulkita hyvin monella tavalla. 

Luhansk ja Donetsk julistivat itsenäisyytensä. Alueen uusi nimi on Novorossija (Uusi-Venäjä). 

Jatsenjukin ja Turtshinovin hallitus tulittaa siviilejä tykeillä ja kutsuu sitä ”asukkaiden suojelemiseksi”. Ei ole mikään yllätys, että miljoonat ukrainalaiset puolustautuvat vallankaappaajia vastaan. Yllättävää on, että länsimaat evät halua nähdä Kiovan rikoksia. Tietyille maille omat geopoliittiset intressit ovat tärkeämpiä kuin ihmiselämät, sanoi politologi Nadezhda Arbatova. 

- Asian laillisuuden tai laittomuuden ratkaisevat usein tiettyjen valtioiden omat intressit. Yhdysvallat ratkaisi Kosovon kriisin omaksi edukseen. Tuolloin vedottiin siihen, etteivät albaanit halua asua serbien kanssa samassa maassa. 

Kaakkois-Ukrainan kaaoksessa oli mahdotonta järjestää kansanäänestystä, joka olisi vastannut kaikkia kansainvälisiä standardeja. On kuitenkin aivan selvää, että valtaosa alueen väestöstä tukee itsenäistymistä. Kosovossa sen sijaan ei oltu järjestetty minkäänlaista äänestystä. Kuitenkin länsimaat tunnustivat Kosovon itsenäisyyden. 

Kansainvälisessä oikeudessa periaatteita, jotka ovat ristiriidassa keskenään, sanoo asiaintuntija Anatoli Bazhan. 

- YK:n asiakirjoissa on vahvistettu sekä kansojen itsemääräämisoikeuden että valtioiden alueellisen koskemattomuuden periaatteet. Siten alueen itsenäistyminen on laillinen silloin, kun valtaosa maailman valtioista tunnustaa kyseisen valtion. 

Asiaintuntijan mukaan kansainvälinen oikeus on usein manipuloinnin väline, kunnes asiaan liittyvät ristiriidat poistetaan. 

EU ja USA tukevat aseistettuja maidanilaisia. Ne eivät halua tunnustaa, että Luhanskin ja Donetskin kansanäänestys oli aitoa demokratiaa. 

Käytännössä Donetskin asukkaat eivät äänestäneet itsenäistymisen puolesta. He vain ilmaisivat mielipiteensä Maidanin tapahtumista. 

Rysslands röst / KOMINFORM 

http://swedish.ruvr.ru/2014_05_15/Folkomrostning-i-Donbass-och-internationell-ratt-1692/

Ei kommentteja: