Sivut

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

USA:n ohjusjärjestelmät piirittävät ja uhkaavat Venäjää

Ukrainan kriisi ja Venäjän vastaiset pakotteet ovat estäneet kaikki Venäjän yritykset saada aikaan sopimus ohjuspuolustusjärjestelmistä Yhdysvaltain kanssa.
Lähde: Stimme Russlands
Toimittaja: Heikki Sipilä
19.7.2014, Verkkomedia.org

USA:n ohjusjärjestelmät piirittävät ja uhkaavat Venäjää
Asiaa koskevat neuvottelut eivät kuitenkaan edenneet myöskään ennen suhteiden viilenemistä. Vaikuttaa siltä, että Washington ei edes pyrkinyt sopimukseen vaan ainoastaan pitkitti prosessia omien asejärjestelmiensä uudistamiseksi ja niiden tuomiseksi entistä lähemmäs Venäjän rajoja sekä idässä että lännessä.
Viimeisten vuosien aikana Venäjä on tehnyt muutamia yrityksiä, jotta oltaisiin edes jollain tavalla voitu sopia tästä molemmille valtioille herkästä aiheesta. Moskova on ehdottanut Washingtonille yhteisen ohjuspuolustusjärjestelmän muodostamista, jonka puitteissa oltaisiin voitu jakaa vastuualueet.
Ehdotuksen logiikka on yksinkertainen: Venäjä tuhoaa sen yläpuolelle lentävät ohjukset ja Euroopan yläpuolella lentävät ohjukset torjutaan yhdysvaltalaisilla välineillä. USA on kuitenkin järjestelmällisesti torjunut kaikki Venäjän tekemät aloitteet ja johdonmukaisesti pitänyt Moskovan erossa yleiseurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän rakentamisesta.
Tämän vahvistaa myös jokavuotinen kansainvälinen ohjuspuolustusjärjestelmäkonferenssi, joka pidettiin kesäkuun lopulla Saksassa. Venäjän valtuuskuntaa ei edes kutsuttu siihen.


"Koko tämän ajan Venäjän ja USA:n välinen vuoropuhelu on ollut vain muodollista ja näennäistä", kertoi vakinaisesta palvelusta eronnut Venäjän sotilasakatemian professori, kenraalimajuri Pavel Zolotarjev.
"Yhdysvaltalaiset ovat sanoneet täysin selvästi, että he rakentavat sellaisen ohjuspuolustusjärjestelmän, mitä itse pitävät tarpeellisena. Monia on hämmentänyt se, että Obama on puhunut Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamisen yhteydessä adaptiivisesta lähestymistavasta, joka olisi näennäisesti jonkinlainen myönnytys Venäjälle. Asia ei kuitenkaan ole näin. Samaan aikaan kaikki eri rakenteet, esimerkiksi Nato-Venäjä -neuvosto, ovat suurelta osaltaan vain toimineet edelleen jatkuvan Naton laajentamisen peittelemiseksi".
Samaan aikaan asiantuntijat ovat osoittaneet Yhdysvaltain edistymisen ohjuspuolustusjärjestelmiensä kehittämisessä. Asia koskee mm. maasta laukaistavien torjuntaohjusten testejä ja yhdysvaltalaisten AEGIS-järjestelmillä varustettujen alusten määrän lisäämistä Välimerellä.
"Tällä alueella myös Ukraina on Yhdysvalloille tärkeä kohde. Jos Ukraina liittyy Natoon, ohjuspuolustusjärjestelmän osia voidaan sijoittaa sen alueelle", totesi Venäjän poliittisten tutkimusten instituutin tutkija Grigori Dobromelov.
"Mikäli konflikti Ukrainan kaakkoisosassa päättyy Kiovan voittoon, ohjuspuolustusjärjestelmän osia sijoitetaan välittömästi Venäjän rajalle. On selvää, että niiden sijoittaminen Venäjän rajan tuntumaan merkitsee, että Venäjän on ryhdyttävä välttämättömiin vastatoimiin."
USA ei sijoita oman ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia ainoastaan Eurooppaan, vaan myös Aasiaan. Näennäisenä syynä tähän on ollut tilanteen kärjistyminen Korean niemimaalla. Mutta voidaanko puhua Pohjois-Korean taholta tulevasta uhkasta?
Yhdysvallat jatkaa aktiivisesti uhkaavaa politiikkansa eikä piiritä torjuntaohjuksillaan ainoastaan Venäjää. Tässä tilanteessa vaikeiden ongelmien syntyminen näidenkin maiden välisiin suhteisiin oli väistämätöntä.

 Stimme Russlands / KOMINFORM
Heikki Sipilä @ 19.7.2014 16:15

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
US-Raketenabwehrsysteme kreisen Russland ein
STIMME RUSSLANDS Die Ukraine-Krise und Sanktionen gegen Russland haben alle Versuche Moskaus durchkreuzt, sich mit Washington über die Raketenabwehr zu einigen. Aber schon vor der Abkühlung der Beziehungen konnte der Dialog kaum als produktiv bezeichnet werden.
Man gewinnt den Eindruck, dass die USA überhaupt nicht die Absicht hatten, etwas zu vereinbaren, und einfach nur Zeit gewinnen wollten. Sie modernisierten ihre Systeme und rückten immer näher an die russischen Grenzen heran, vom Westen als auch vom Osten her.

Ei kommentteja: