Sivut

torstai 31. heinäkuuta 2014

Kiova laukaissut useita ballistisia ohjuksia Itä-Ukrainassa - mikä ''terrorismin vastainen operaatio?''

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat vahvistaneet Ukrainan armeijan laukaisseen ballistisia ohjuksia kohti aluejoukkoja maan itäosissa. Aluejoukkojen mukaan Tochka-ohjukset eivät ole aiheuttaneet tuhoja eikä ne onnistuneet puhkaisemaan pakokäytävää saarretuille Kiovan joukoille.
Toimittaja: Janus Putkonen
30.7.2014, Verkkomedia.org 

Kiova laukaissut useita ballistisia ohjuksia Itä-Ukrainassa - mikä ''terrorismin vastainen operaatio?''
Yhdysvallat ei vahvistanut ammuttujen ohjusten tyyppejä CNN-uutisille, mutta aluejoukkojen mukaan kyseessä olivat Tochka-ohjukset, joita oli ammuttu neljä kappaletta 29.7. aikana.
NATO-merkinnältään SS-21 ohjukset oli tähdätty kohti Saur Mogliaa tavoitteena avata Cauldronissa motissa oleville joukoille pakotie. Tämä ei ollut kuitenkaan onnistunut ja suuret määrät Kiovan joukkoja on edelleen saarrettuina Venäjän rajan pinnassa.
Venäjä on ilmaissut huolensa raporteista, joiden mukaan Ukrainan hallinnon joukot ovat ampuneet balllistisia ohjuksia. Asiasta puhui ulkoministeri Sergei Lavrov keskiviikkona. Venäjä on huolissaan erityisesti rakettiaseiden, taisteluvaunujen ja tykistön käytöstä asutuskeskuksia vastaan.
Lavrov yhdistää Kiovan kiihdyttämät sotatoimet lähellä Boing-matkustajakoneen turmapaikkaa yritykseen estää kunnollinen onnettomuustutkinta, johon Donetskin aluehallinto ja Venäjä on painostanut kansainvälistä yhteisöä tarttumaan.


Liikkeellä on vahvistamattomia tietoja, että Venäjä olisi ampunut nämä ohjukset alas ennen niiden osumista tarkoitettuihin maaleihin. Mitään todisteita Venäjän ohjustorjunnasta ei kuitenkaan ole esitetty. 
Kiovan joukot olivat laukaisseet aluejoukkojen mukaan tiistaina neljä Tocha-ohjusta kohti heidän asemiaan, mutta nämä eivät olleet aiheuttaneet tappioita. Kiovan joukot ovat yrittäneet viimepäivinä yhä suuremmilla panssarivoimilla kääntää taisteluja edukseen, mutta taktisten ohjusten käyttö vie operaatiot jo äärimmäiselle tasolle.
Kiova on kiistänyt ohjuslaukaisut, vaikka Yhdysvallat on vahvistanut ballististen aseiden käytön tiistaina. Luhanskin aluehallinto sanoi tiistaina, että sillä on todisteita ohjusten kappaleista.
Epäonnistuneiden ohjusiskujen jälkeen taistelujen yleistilanteen kerrotaan rauhoittuneen ja Donetskin aluejoukkojen esikunta on komentaja Strelkovin johdolla toistanut olevansa edelleen halukas neuvottelemaan konfliktin diplomaattisesta ratkaisusta.
Mitään huomattavaa muutosta uusimmat Kiovan sotilaalliset yritykset eivät ole tuoneet taistelutilanteeseen ja mm. Shakhtyorskin alueella hetkittäistä menestystä saavuttaneet Kiovan yksiköt on aluejoukkojen mukaan häädetty keskiviikon aikana kaupungista vastahyökkäyksillä. Kansalliskaarti oli paennut aluejoukkojen vastahyökkäystä asutusalueelta kärsien tykistö- ja ajoneuvotappioita.
Vahvistamattomien aluehallinnon kertomien tietojen mukaan Kiovan joukot olisivat suurhyökkäyksessään menettänyt jopa 125 panssaroitua erityyppistä ajoneuvoa vain vuorokauden aikana. Asiasta kertoi Donetskin varapuolustusministeri Fyodor Berezin.
Kiovan joukot ovat käyttäneet runsaasti tykistöä ja raketinheittimiä hyökätessään Donetskissa ja Luhanskissa aiheuttaen valtavia siviilikohteiden tuhoja. Kiova on kiihdyttänyt sotatoimiaan varsinkin alueella, joka on lähellä lennon MH17 tuhoaluetta ja Venäjä sekä Donetskin hallinto on toistuvasti syyttäneet Kiovaa yrityksistä estää tragedian kunnollinen tutkinta. 

Toimittajan kommentti: "Ei hyvää päivää, Kiova"
Viimeistään nyt voidaan sanoa, että Kiova käyttää jo aivan kaikkia aselajejaan maanmiehiään vastaan Itä-Ukrainassa sotaoperaatiossa, joka on esitelty julkisuudessa länsimaissa lähinnä ''poliisioperaationa'' tai ''terrorismin vastaisena operaationa'', vähätellen tai peitellen sotatoimien todellista ja totaalista luonnetta.
Ballistististen ohjusten käyttö suurelta osin sisseistä koostuvia aluejoukkoja vastaan tuntuu epätoivoiselta toimelta. Se kuulostaa myös provokaatiolta, joka pakottaa Venäjää olemaan entistäkin enemmän huolissaan. Ilmassa on siis jo taistelukärkiä vain kilometrien päässä sen omilta rajoilta.
Mitä seuraavaksi, että Etelä-Donetskissa koettu sotilaallinen katastrofi kyetään peittämään ja Venäjä saataisiin vihdoin provosoitumaan asevoimansa käyttöön omalla lähialueellaan? Ei hyvää päivää!

Lähteet:
Janus Putkonen @ 31.7.2014 0:04

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Russia Concerned by Reports of Kiev Using Ballistic Missiles in Eastern Ukraine
DUSHANBE, July 30 (RIA Novosti) – Moscow is concerned by reports that Ukraine’s government troops have used ballistic missiles against independence supporters in the country’s east, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said Wednesday.

Ei kommentteja: