Sivut

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Ukrainan armeija käyttää jatkuvasti kiellettyjä fosforipommeja siviilejä vastaan

''On varmaa näyttöä siitä, että Ukraina on käyttänyt fosforipommeja maan itäisillä alueilla'', sanoi Venäjän pääesikunnan apulaispäällikkö perjantaina. ''Olemme saaneet luotettavan vahvistuksen sille, että fosforiammuksia on käytetty kaupungeissa ja asutusalueilla Ukrainassa''.
Lähteet: RIA Novosti
Toimittaja: Heikki Sipilä

28.7.2014, Verkkomedia.org

Ukrainan armeija käyttää jatkuvasti fosforipommeja siviilejä vastaan 
Lausunnon antoi kenraalimajuri Viktor Poznikhir Rossiya-24 -televisiokanavalla. Hän totesi, että vahvistuksen asialle antavat jo käytettyjen fosforiammusten tunnetut ja myös näissä yhteyksissä havaitut ominaisuudet. Ne levittivät laajalle alueelle kipinäsateen ja kirkasta valoa, hän sanoi.
 
Poznikhir lisäsi, että Ukrainan armeija on käyttänyt fosforipommeja Itä-Ukrainassa ainakin kuusi kertaa.

Venäjän puolustusministeriö on tutkinut tiedot lukuisista tapauksista, joissa Ukrainan armeija on käyttänyt fosforia ja rypälepommeja siviilejä vastaan​​, hän kertoi.


Viktor Poznikhir sanoi, että Venäjän puolustusministeriö on varmuudella tietoinen tapauksista, joissa Ukrainan armeija on käyttänyt fosforipommeja:
 
Slavianskin kaupungin pommituksissa 12. kesäkuuta käytettiin fosforiammuksia, Ukrainan ilmavoimat käytti fosforipommeja Slavianskissa ja Kramatorskissa 21. kesäkuuta, Semenivkassa 24. kesäkuuta ja 29. kesäkuuta, Lisihanskissa 7. heinäkuuta. sekä Donetskissa 23. heinäkuuta.

Venäjän federaation asevoimien johtava lääkäri Nikolai Efimenko sanoi, että fosforipommien käytöllä voi olla peruuttamattomia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja että niillä voi olla kielteisiä vaikutuksia myös ympäristöön. Fosforimyrkytys voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja johtaa jopa kuolemaan.
Kiova käynnisti erityisen sotilasoperaation itsenäisyyden kannattajia vastaan Itä-Ukrainassa huhtikuussa. Satoja ihmisiä, myös siviilejä ja työtään tekeviä toimittaja on saanut surmansa alueella.
Moskovalaisvirkamiehet sanoivat kesäkuussa, että he saattavat tehdä tutkintapyynnön kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW) mahdollisesta kemiallisten aseiden käytöstä Itä-Ukrainassa.
Ukrainan turvallisuuspalvelu aiemmin vahvistanut, että tuntematonta ainetta löytyi palaneesta rakennuksesta Odessassa 2.5. tapahtuneen tragedian jälkeen. Vaikka Kiovan virkamiehet väittävät, että suurin osa uhreista kuoli savuun tai sai surmansa hypätessään ulos ikkunoista, tiedotusvälineiden saamat tiedot viittaavat siihen, että monet kuolleista olivat saaneet myrkytyksen tuntemattomasta kemiallisesta aineesta.
Kesäkuussa itsenäisyyden kannattajien edustajat sanoivat, että tunnistamattomia kemiallisia aseita on käytetty Ukrainan armeijan hyökätessä Semenivka kylään lähellä Slavianskia Itä-Ukrainassa Paikallinen miliisi johtajat väittivät saaneen ihmisten oireita ja kloorimyrkytys oli todettu paikallisissa sairaaloissa.
Moskova on sanonut käynnissä olvien sotilaallisia toimen olevan rangaistavaa toimintaa ja on toistuvasti kehottanut Kiovaa ratkaisemaan konfliktin rauhanomaisella vuoropuhelulla.
Ukrainan käyttämistä kielletyistä aseista kommentoi julkisuuteen myös venäläisdiplomaatti Konstantin Dolgov ja vaati maailmanyhteissöä reagoimaan todistetusti tapahtuneisiin kiellettyjen aseiden käyttöön.
Heti seuraavana yönä kun Venäjä oli julkaissut tiedot fosforipommien käytöstä, Kiovan joukot olivat pommittaneet jälleen kielletyillä aseilla Donetskin ja Marykinon alueita 26.7. Asiasta kertoi Donetskin aluehallinto lauantaina. Fosforipommien käyttö oli myös videoitu.

Lähteet:

 RIA Novosti / KOMINFORM
Janus Putkonen @ 28.7.2014 21:18

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Ukrainian Army Used Phosphorus Bombs on Civilians - Russian Defense Ministry
MOSCOW, July 25 (RIA Novosti) – Russia says it has evidence that Ukraine usedphosphorus bombs on populated areas in the country’s east, the deputy head of operations at Russia’s General Staff said on Friday.
“Today, we have reliable confirmation that phosphoric ammunition was used in the cities I’ve noted and in populated areas of Ukraine,” Maj.Gen. Viktor Poznikhir said on Rossiya-24 television.

Ei kommentteja: