Eurooppa odottaa Poroshenkon vastausta. Poroshenko pyytää ohjeita USA:lta
Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainan sisäministereiden hätäneuvottelut järjestettiin 2. heinäkuuta Berliinissä juuri Steimeierin aloitteesta. Ukrainan hallitusta kehotetaan aloittamaan neuvottelut viimeistään lauantaina.
Itä-Ukrainan kapinalliset ovat ilmoittaneet jo neuvotteluvalmiudestaan. Ukrainan ulkoministeri Pavel Klimkin on myös suostunut neuvottelemaan. Mutta Kiova on jo useampaan otteeseen näyttänyt, ettei sen lupaukset merkitse mitään.
Eurooppa odottaa Kiovan reaktiota jännittyneenä. Euroopassakin hämmästyttää, että Berliinin neuvottelujen päädyttyä Poroshenko ensitöikseen soitti USA:n varapresidentti Joe Bidenille.
Ukrainan oikeistolaiset ja heidät yhdysvaltalaiset suojelijat yllyttivät Poroshenkoa jatkamaan sotaa, uskoo politologi Vladimir Kornilov. Etyj ja johtavat Euroopan valtiot hekottivat häntä turhaan jatkamaan tulitaukoa.
- Ukrainassa on humanitaarinen katastrofi. Se pahenee päivä päivältä. Edes uusi tulitauko ei ratkaisisi ongelmaa. Luulen, että Poroshenkon päätös jatkaa sotiaoperaatiota tuli yllätyksenä myös Euroopalle.
Saksan aktiivinen osallistuminen Ukrainan rauhanneuvotteluihin merkitsee, että Euroopassakin alettiin ymmärtää, kuka on syyllinen verilöylyyn, uskoo venäläinen asiantuntija Juri Glushenko.
- Ottaen huomioon, että Venäjän ja Ukrainan raja on noin 2 tuhannen kilometrin pitkä, USA ilmeisesti halusi, että Ukrainan kriisi pitkittynyt kriisi vaikuttaisi Venäjän päätöksiin. Ohjattavien konfliktien ja hallitun kaaoksen teoria, jonka mukaan USA toimi Lähi-idässä, toimii myös Ukrainassa. Tosiasia on se, että Ukrainan tapahtumat eivät ole hallituksen sotaa separatisteja vastaan. Ukrainassa USA sotii Venäjää vastaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti