Sivut

tiistai 7. lokakuuta 2014

Palestiina uhkaa haastaa Israelin kansainväliseen rikostuomioistuimeen

Palestiina aloittaa prosessin sotarikossyytteiden nostamiseksi Israelia vastaan, jos YK:n turvallisuusneuvosto ei hyväksy määräaikaa Israelin vetäytymiselle miehitetyiltä alueilta, on korkean tason palestiinalaisvirkamies sanonut.
Lähde: PressTV
Toimittaja: Heikki Sipilä
4.10.2014, Verkkomedia.org

Palestiina uhkaa haastaa Israelin kansainväliseen rikostuomioistuimeen 
Palestiinan YK-suurlähettiläs Riyad Mansour sanoi Associated Press -uutistoimistolle torstaina antamassaan haastattelussa, että Palestiinan hallitus on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa pakottamaan Israelin neuvottelemaan vetäytymisen aikataulusta.
Hän lisäsi, että palestiinalaiset odottavat neuvoston hyväksyvän päätöslauselmaesityksen, joka johtaa israelilaisten vetäytymiseen miehitetyillä palestiinalaisalueilla Länsirannalta, piiritetyltä Gazan alueelta ja Itä-Jerusalemista marraskuuhun 2016 mennessä.
Yhdysvallat tulee todennäköisesti vastustamaan asian käsittelyä YK:ssa.
Mansour varoitti, että jos turvallisuusneuvosto ei saa aikaan vastaavaa päätöslauselmaa, Palestiinan hallitus liittyy Kansainvälisen rikostuomioistuimeen (International Criminal Court, ICC) ja valmistelee siten tietä palestiinalaisille haastaa Israelin viranomaiset tähän tuomioistuimeen vastaamaan sotarikoksista Palestiinan kansaa kohtaan.


"Mutta jos tämä ovi rauhaan suljetaan edestämme, niin me emme ei vain liity ICC:hen etsiessämme oikeutta kansallemme", sanoi Mansour ja lisäsi: "Tulemme liittymään muihin sopimuksiin ja järjestöihin osoittaaksemme, että olemme olemassa kansakuntana ja että olemme olemassa valtiona, vaikka alueemme onkin miehitetty."
Hän lisäsi, että jos turvallisuusneuvosto sulkee "oven rauhaan", palestiinalaisten pitää etsiä uusia ovia.
"Jatkamme kaikkien mahdollisten keinojen käyttämistä pyrkimyksessämme avata ovia rauhaan", Mansour sanoi ja lisäsi: "Jos yksi ovi sulkeutuu, emme anna periksi. Etsimme toisen oven. Mikäli sekin ovi on kiinni, me etsimme jälleen uuden oven. Tavoitteenamme on löytää tehokas tapa lopettaa miehitys mahdollisimman pian, jotta valtiostamme tulisi riippumaton."
Mansour korosti, että yksi vaihtoehto on järjestää kansainvälinen konferenssi kaikille niille, joilla on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseemme Lähi-idässä ja kaikille niille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita rauhasta ja konfliktin ratkaisusta.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat on painostanut voimakkaasti palestiinalaisia ​​luopumaan suunnitelmistaan ​​hakea YK:n päätöslauselmaa Israelin hallintoa vastaan. Abbas kuitenkin varoitti, että hän ryhtyisi toimenpiteisiin Palestiinan liittymiseksi ICC:hen, jos Yhdysvallat estää palestiinalaisten aikeet.
193-jäsenisen YK:n yleiskokous päätti äänestyksessään 29.11.2012 myöntää Palestiinalle tarkkailijavaltion status. Tarkkailijavaltion asema takaa palestiinalaisille pääsyn YK:n järjestöihin ja ICC:hen, jossa he voivat tehdä virallisia kanteluita Israelin hallinnon toimista.
Palestiinalaiset pyrkivät luomaan itsenäisen valtion alueillaan Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa ja Gazassa ja vaativat, että Israel vetäytyy miehittämiltään palestiinalaisalueilta. Tel Aviv on kuitenkin kieltäytynyt vetäytymästä vuoden 1967 rajoille ja on haluton keskustelemaan Itä-Jerusalemin kysymyksestä.

 Press TV / KOMINFORM
Heikki Sipilä @ 4.10.2014 10:09

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Palestine warns to sue Israel at ICC
Palestine will start proceedings to pursue war crime charges against Israel, if the United Nations Security Council fails to approve a deadline for the Israeli regime to pull out from occupied territories, a Palestinian official says.

Ei kommentteja: